Principalele Idei ale Teoriei Lombrosiene

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Principalele Idei ale Teoriei Lombrosiene.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

Cel mai de seama reprezentant al orientarii biologice clasice este italianul Cesare Lombrosso (1839 – 1909), medic militar, specializat in psihiatrie si medicina legala.

El a intreprins ctudii de antropologie criminala bazate pe tehnica masurarii diferitelor parti ale corpului omenesc, avand ca subiecti personal militar si detinuti ai inchisorilor din Sicilia, elaborand in acest sens, lucrarea sa fundamentala L’uomo deliquente (omul delicvent) aparuta in anul 1876 la Torino, lucrare care il face celebru.

Teoria sa include pozitivismul lui Comte , evolutionismul lui Darwin, dar si alte studii ale timpului facute in relatia dintre crima si corpul uman si, sustine ca, in esenta, caracteristicile fizice ale individului erau indicatorii de baza ai degenererii si inadaptarii;

Studiind 383 de cranii de criminali decedati si 5.907 cranii ale unor delicventi in viata, autorul concluzioneaza existenta unui tip criminal individualizat prin anumite stigmate sau semne particulare degenerative care pot fi intalnite la anumite categori de infractori, formuland astfel ipoteza atavismului evolutionist.

In ideea sa, comportamentul criminal constituie fenomen natural , determinat ereditar.

Criminalii innascuti fiind caracterizati printr-o serie de stigmate fizice:

- Devieri in marimea capului sa a formei acestuia

- Asimetria fetei

- Dimensiuni excesive ale falcilor si ale pometilor

- Defecte particulare ale ochilor

- Lungimea excesiva a bratelor

- Buze carnoase, umflate

- Specificitati ale cerului gurii cum ar fi omusor mare sau o serie de umflaturi si denivelari asemena acelora existente la unele reptile care au cerul gurii despicat

- Nas stramb, in vant sau turtit, acvilin sau cioc de pasare

- Urechi de dimensiuni neobisnuite, uneori asemenea celor de cimpanzeu

- Pilozitate excesiva etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Idei ale Teoriei Lombrosiene.doc