Finlanda - Administratie Publica Centrala si Locala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Finlanda - Administratie Publica Centrala si Locala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: L. Negoita

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Dinamica

Extras din document

Date generale: Denumirea oficiala: Republica Finlanda (Suomen Tasavalta/Republiken Finland)

Suprafata: 338 154 Km patrati

Populatia: 5.167.000 locuitori

Capitala: Helsinki (945.725 locuitori).

Alte orase mari: Turku, Tampere, Lahti, Vantaa, Oulu

Moneda nationala: 1 Markaa=100 Pennia

Limbi oficiale: finlandeza si suedeza

Religii: luterana, catolica

Finlanda (finlandeza Suomi, suedeza Finland) sau Republica Finlanda (Suomen tasavalta, Republiken Finland) este o tara din Europa de Nord, membra a Uniunii Europene din anul 1995, Natiunilor Unite si a zonei Euro. Finlanda are iesire directa la Marea Baltica prin intermediul Golfului Botnic(fin.: Selkämeri; sve.: Bottenhavet) la vest si Golfului Finic la sud. Se învecineaza cu Rusia la est, cu Suedia la vest si Norvegia la nord. Estonia se afla la sud, despartita de Finlanda de catre Golful Finic (fin.: Suomenlahti; sve.: Finska Viken). Insulele Åland, vorbitoare de suedeza, situate în largul coastei sud-vestice a Finlandei sunt o provincie autonoma a Finlandei, beneficiind de statutul de zona demilitarizata. Limba suedeza este a doua limba oficiala în Finlanda.

Finlandeza este o limba aglutinanta ce apartine familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona si maghiara. Aceste limbi se deosebesc de alte limbi vorbite în Europa, pentru ca alaturi de basca nu fac parte din limbile indo-europene.

I. SCURT ISTORIC

Teritoriul pe care se gaseste Finlanda de astazi a fost locuit imediat dupa Epoca de gheata, începând aproximativ cu anii 8500 î.e.n.. Mult mai târziu, din secolul al 13-lea pîna în 1809, Finlanda a fost încorporata în Imperiul suedez. Între 1809, dupa ce Suedia a cedat Finlanda Rusiei si 1917, Finlanda a avut un statut de autonomie în cadrul Rusiei tariste ca Marele Ducat al Finlandei. În 1917, profitând în mod just de Revolutia bolsevica, Finlanda s-a declarat independenta. Un razboi civil a izbucnit între gruparile numite Rosii si Albi. "Rosii" erau socialisti, fiind sustinuti de bolsevici, iar "Albii" erau conservativi, fiind sustinuti de Germania imperiala. Albii finlandezi au învins si Finlanda a ramas o tara suverana si independenta.

În 1939, în virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a emis un ultimatum Finlandei si a atacat-o în urma refuzului acesteia. Acesta va deveni razboiul iernii 1939 - 1940. Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar si-a pastrat independenta, spre deosebire de alte state baltice. În 1941, Finlanda a atacat URSS-ul pentru a-si recupera teritoriile pierdute. Armata se va opri totusi la lacul Onega, si nu va mai trece niciodata de linia ferata de la Murmansk, nici nu va ataca Leningradul, în ciuda cerintelor lui Hitler. În 1944, armata rosie a spart frontul finlandez, facându-l sa se retraga la fosta frontiera. Tara a semnat un armistitiu cu URSS, ce stipula plecarea soldatilor germani din nordul Finlandei. Esuarea evacuarii a declansat razboiul din Laponia, contra germanilor de aici. Armistitiul repeta la un nivel mult mai dur conditiile din 1940. Dupa razboi, linia de neutralitate stricta Paasikivi a facut din Finlanda o tara de tranzitie între Est si Vest.

Finlanda a aderat la Uniunea Europeana în 1995.

II. REGIM POLITIC

Finlanda are un regim semi-prezidential cu tendinte de parlamentarism. Potrivit regimului constitutional actual, activitatea legislativa este exercitata de Presedinte si Edeskunta (Parlamentul finlandez), compus din 200 de membrii, alesi prin vot direct, pe un mandat de patru ani, iar activitatea executiva se exercita de Presedinte si Guvern format în urma alegerilor legislative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Finlanda - Administratie Publica Centrala si Locala.doc