Accesiunea Imobiliara Artificiala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Accesiunea Imobiliara Artificiala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Coordonator: Conf. Univ. Dr. Alunaru Cristian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

Accesiunea este acel mod de dobândire în temeiul caruia proprietarul îsi apropie tot ce se uneste si se încorporeaza la lucrul sau.

Daca cele doua lucruri apartin unor proprietari diferiti, titularul dreptului asupra lucrului mai importatnt devine si titularul dreptului asupra lucrului mai putin important. Accesiunea apare astfel ca un mod de dobândire a proprietatii asupra acestui din urma bun.

În anumite conditii titularul bunului care a fost încorporat este îndreptatit a primi o despagubire.

Accesiunea este reglementata în art. 483-516 Cod civil. Principiul accesiunii este înscris în art. 488 Cod civil, comform caruia: „tot ce se uneste sau se încorporeaza cu lucrul, se cuvine proprietarului lucrului considerat principal.”.

Încorporarea presupune, în principiu, unirea lucrurilor a doi proprietari diferiti astfel încât despartirea lor sa nu mai fie posibila decât cu deteriorarea ambelor bunuri sau cu ditrugerea partial sau totala a unuia dintre ele.

Accesiunea poate fi, dupa obiectul principal, imobiliara sau mobiliara.

La rândul sau, accesiunea imobiliara poate fi naturala sau artificiala.

Accesiunea imobiliara artificiala

Art. 492 Cod civil: „Orice constructie, plantatie sau lucru facut în pamânt sau asupra pamântului sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamânt cu cheltuiala sa si ca sunt ale lui, pâna ce se dovedeste din contra.”.

Art. 493 Cod civil: „Proprietarul pamântului care a facut constructii, plantatii si lucrari cu materiale straine, este dator sa plateasca valoarea materialelor. El mai poate fi osândit, dupa împrejurari, pentru o asemenea urmare si la plata de daune-interese. Dar proprietarul materialelor nu are drept a le ridica.”.

Art. 494 Cod civil: „Daca plantatiile, constructiile si lucrarile au fost facute de catre o a treia persoana cu materialele ei, proprietarul pamântului are dreptul de a le tine pentru dânsul, sau de a îndatora pe acea persoana sa le ridice.

Daca proprietarul pamântului cere ridicarea plantatiilor si a constructiilor, ridicarea va urma cu cheltuiala celui ce le-a facut; el poate chiar, dupa împrejurari, fi condamnat la daune-interese pentru prejudiciile sau vatamarile ce a putut suferi proprietarul locului.

Daca proprietarul voieste a pastra pentru dânsul acele plantatii si cladiri, el este dator a plati valoarea materialelor si pretul muncii, fara ca sa se ia în consideratie sporirea valorii fondului, ocazionata prin facerea unor asemenea plantatii sau constructii. Cu toate acestea, daca plantatiile, cladirile si operele au fost facute de o a treia persoana de buna credinta, proprietarul pamântului nu va putea cere ridicarea sus-ziselor plantatii, cladiri, si lucrari, dar va avea dreptul sau de a înapoia valoarea materialelor si pretul muncii, sau de a plati o suma de bani egala cu aceea a cresterii valorii fondului.”.

A. Notiune

Accesiunea imobiliara artificiala este modul de dobândire în temeiul caruia, proprietarul unui teren dobândeste imobilele încorporate prin actiunea omului terenului sau, cu obligatia de a plati valoarea materialelor si a muncii depuse.

Potrivit art. 492 Cod civil, „orice constructie, plantatie sau lucru facut în pamânt sau asupra pamântului sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamânt cu cheltuiala sa si ca sunt ale lui, pâna ce se dovedeste din contra.”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Accesiunea Imobiliara Artificiala.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE VEST „ VASILE GOLDIS” ARAD FACULTATEA DE DREPT DREPT CIVIL – PATRIMONIU SI DREPTURILE REALE PRINCIPALE