Actul Juridic

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Actul Juridic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Tofan Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

ACTUL JURIDIC

Prin act juridic civil se intelege manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice,adica de a naste,modifica sau stinge un raport juridic civil concret.

Valabilitatea actelor juridice civile impun respectarea unor conditii de fond si a unor conditii de forma.

Conditiile esentiale pentru validitatea unui act juridic civil sunt:

1)capacitatea legala de a incheia actul juridic civil(art.950,Codul Civil,stabileste ca poate contracta orice persoana care nu a fost declarata inapta prin lege);

2)consimtamantul valabil al partilor;

3)obiectul determinat;

4)cauza licita si morala;

Conditia speciala de validitate :forma actului.

Conditiile de fond ale actului juridic

Capacitatea

Prin capacitatea de a incheia actul juridic civil se intelege aptitudinea subiectului de drept civil de a deveni titular de drepturi si obligatii civile prin incheierea actelor juridice civile.

Conform Codului Civil art.950,necapabili de a contracta sunt:1)minorii;2)interzisii;3)femeile maritate, in conditiile determinate de lege;4)in genere,toti acei carora legea le-a prohibit oarecare contracte.

Astfel sunt:sotii intre ei pentru contractul de vanzare-cumparare,medicii si chirurgii pentru testament cu privire la persoana pe care au ingrijit-o de ultima boala de care a murit.Este teama din partea legiutorului ca medicul sa nu fie tentat de a deschide succesiunea.

Un exemplu:Mihai,in varsta de 13 ani vinde masina parintilor sai.A procedat legal? Nu,deoarece nu are capacitate de exercitiu.Minorul sub 14 ani este lipsit total de capacitate de exercitiu,iar acest lucru il face incapabil de a participa la viata juridica,personal si singur.

Un alt exemplu,in cazul donatiei,pentru validitatea contractului de donatie,donatorul trebuie sa aiba capacitatea de a dispune cu titlu gratuity,iar donatarul trebuie sa posede capacitatea de a primi cu titlu gratuit.

Minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca nu pot dispune prin contractul de donatie(nu pot fi donatori)nici personal si nici prin reprezentantii legali(parinti sau tutore).Minorul nu va putea face o donatie pana nu va implini varsta majoratului,insa sunt permise darurile obisnuite cu ocazia unei aniversari,daca sunt potrivite cu posibilitatile sale.

Un alt exemplu:Medicii si farmacistii care au tratat o persoana de o boala din care survine decesul nu pot primi donatiile pe care bolnavul le-a facut in favoarea lor.

Consimtamantul

Consimtamantul reprezinta manifestarea de vointa juridica a unei persoane in vederea formarii unui act juridic,respectiv acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane care incheie un contract.

In cadrul contractelor de vanzare-cumparare in legatura cu consimtamantul se pune problema promisiunii de vanzare sau de cumparare ori de vanzare-cumparare care precede cronologic incheierea valida a contractului de vanzare-cumparare.

Consimtamantul trebuie sa existe.Daca nu exista consimtamant,actul nu ia fiinta.Nu ia fiinta in toate cazurile in care consimtamantul nu a existat,pentru ca in loc sa se refere la o operatiune juridica pe care partile o aveau in vedere in acelasi timp ambele,se refera la alta.Asemenea,nu exista consimtamant cand,in loc sa se refere din partea ambelor parti ce colaboreaza la formarea unui act juridic,la acelasi obiect,una se refera la un obiect si cealalta la altul.In primul caz avem a face cu o eroare asupra naturii conventiei,in al doilea caz cu o eroare asupra identitatii obiectului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actul Juridic.doc

Alte informatii

Universitatea Al.I.Cuza, FEAA, Iasi