Actul Juridic Civil - Clasificarea Actelor Juridice Civile

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Actul Juridic Civil - Clasificarea Actelor Juridice Civile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

ACTUL JURIDIC CIVIL

Prin act juridic civil se intelege o manifestare de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice,respectiv,de a naste,modifica ori stinge un raport juridic civil concret.

Elementele caracteristice actului juridic civil sunt urmatoarele:prezenta unei manifestari de vointa,care poate sa provina de la una sau mai multe personae fizice ori juridice;manifestarea de vointa este exprimata cu intentia de a produce efecte juridice civile,intrucat legea civila califica act juridic civil numai o astfel de manifestare de vointa;efectele juridice urmarite pot consta in a da nastere,a modifica sau a stinge un raport juridic civil concret.

In doctrina,practica si chiar legislatie,expresia “act juridic civil” se intrebuinteaza cu doua sensuri.Intr-un prim sens,se desemneaza tocmai manifestarea de vointa cu intentia de a produce efecte juridice civile.In al doilea sens,se desemneaza inscrisul constatator al manifestarii de vointa,adica suportul material care consemneaza ori reda manifestarea de vointa exprimata.

CLASIFICAREA ACTELOR JURIDICE CIVILE

1. Acte juridice unilaterale,acte juridice bilaterale si acte juridice multilaterale

In functie de numarul partilor,actele juridice civile se clasifica in unilaterale,bilaterale si multilaterale.

Actul juridic unilateral este rezultatul vointei unei singure parti.

Categoria actelor juridice civile unilaterale include:testamentul,acceptarea mostenirii,renuntarea la mostenire,oferta de a contracta,promisiunea publica de recompense,oferta de purga,confirmarea unui act juridic anulabil,marturisirea etc.

Actele juridice unilaterale se subclasifica in acte supuse comunicarii(oferta,promisiunea publica de recompense) si acte nesupuse comunicarii(testamentul).

Actul juidic bilateral reprezinta vointa concordanta a doua parti.Sunt acte juridice bilaterale:contractul de vanzare-cumparare,contractul de schimb,contractul de donatie,contractul de mandate etc.

Actul juridic multilateral este rezultatul acordului de vointa a trei sau mai multe parti.Un asemenea act este contractul de societate civila,daca a fost incheiat de cel putin trei asociati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actul Juridic Civil - Clasificarea Actelor Juridice Civile.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul fac de Cibernetica economica