Comitetul Regiunilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3698
Mărime: 19.71KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA T.P.A.

Extras din document

Comitetul Regiunilor (CR) este un organizare al Uniunii Europene de reprezentare a intereselor locale si regionale care contribuie la întărirea legăturilor dintre cetătenii aceleiasi regiuni, la apropierea si implicarea acestora în deciziile Uniunii Europene.

Comitetul Regiunilor este un organism complementar celor trei institutii comunitare (Consiliul, Comisia, Parlamentul). Rolul Comitetului Regiunilor este de a prezenta punctele de vedere locale si regionale cu privire la legislatia UE. În acest sens, comitetul emite rapoarte sau „avize” cu privire la propunerile Comisiei.

COMITETUL REGIUNILOR

Înfiinţat în 1994 prin Tratatul de instituire a Uniunii Europene, Comitetul Regiunilor (CoR) este un organ consultativ alcătuit din reprezentanţi ai autorităţilor regionale şi locale europene. Se impune consultarea CoR înainte de adoptarea unor decizii la nivelul UE în domenii precum politica regională, mediul, cultura, educaţia şi transportul – care sunt, fără excepţie, domenii de interes local şi regional.

Comitetul are 344 de membri. Numărul de membri din fiecare stat membru UE reflectă cu aproximaţie mărimea populaţiei ţării respective, după cum urmează:

Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit 24

Polonia şi Spania 21

România 15

Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Republica Cehă, Portugalia, Suedia, Ţările de Jos şi Ungaria

12

Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania şi Slovacia 9

Estonia, Letonia şi Slovenia 7

Cipru şi Luxemburg 6

Malta 5

TOTAL 344

Membrii Comitetului sunt membri aleşi sau factori de decizie în cadrul autorităţilor locale sau regionale din regiunea din care provin. Ei sunt nominalizaţi pentru Comitet de către guvernele naţionale şi sunt numiţi de Consiliul Uniunii Europene pentru patru ani. Mandatul lor poate fi reînnoit.

Preşedintele CoR este ales pentru un mandat de doi ani dintre membrii comitetului. Luc Van den Brande, de naţionalitate belgiană, a fost ales Preşedinte în februarie 2008.

CE FACE COMITETUL?

Rolul Comitetului Regiunilor este de a prezenta punctele de vedere locale şi regionale cu privire la legislaţia UE. În acest sens, comitetul emite rapoarte sau „avize” cu privire la propunerile Comisiei.

Comisia şi Consiliul au obligaţia de a consulta CoR înainte de adoptarea unor decizii la nivel UE în probleme care sunt de interes pentru guvernul local şi regional. Comisia, Consiliul şi Parlamentul European au libertatea de a se consulta cu CoR şi în alte probleme. În ceea ce priveşte Comitetul, acesta poate adopta avize din proprie iniţiativă şi le poate prezenta Comisiei, Consiliului şi Parlamentului.

CUM ESTE ORGANIZATA ACTIVITATEA COMITETULUI?

In fiecare an, Comitetul Regiunilor se întruneşte în cinci sesiuni plenare în care defineşte politica generală a comitetului şi adoptă avize.

Există şase „comisii” care examinează diferite domenii de politică şi pregătesc avizele care urmează să fie dezbătute în sesiunile plenare.

Preview document

Comitetul Regiunilor - Pagina 1
Comitetul Regiunilor - Pagina 2
Comitetul Regiunilor - Pagina 3
Comitetul Regiunilor - Pagina 4
Comitetul Regiunilor - Pagina 5
Comitetul Regiunilor - Pagina 6
Comitetul Regiunilor - Pagina 7
Comitetul Regiunilor - Pagina 8
Comitetul Regiunilor - Pagina 9
Comitetul Regiunilor - Pagina 10
Comitetul Regiunilor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Comitetul Regiunilor.doc

Alții au mai descărcat și

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Drept Civil al Republicii Moldova

I.1.1. Notiunea de drept Cuvîntul “Drept” este folosit în mai multe sensuri. El deriva de la latinescul “ directus”, luat sens metaforic (...

Functiile Curtii de Justitie Europene

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) este Curtea Supremă a Uniunii Europene. Înfiinţată în 1952, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) are rolul de a...

Ai nevoie de altceva?