Continutul Raportului Juridic Civil

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Continutul Raportului Juridic Civil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Ionescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

1. Argumentul . 3 pag
2. Introducere . Raportul juridic civil 4 pag
3. Continutul raportului juridic civil 5 pag
3.1. Dreptul subiectiv civil . 5 pag
a) definitia dreptului civil. 5 pag
b) clasificarea drepturilor subiective civile 6 pag
c) recunoasterea, ocrotirea si exercitarea drepturilor subiective
civile. 12 pag
3.2. Obligatia civila . 13 pag
4. Bibliografie. pag

Extras din document

Argumentul

Dreptul civil este o ramura de drept care reglementeaza relatiile intre persoanele fizice si juridice aflate pe pozitii de egalitate juridica , in scopul dezvoltarii si perfectionarii relatiilor sociale.

Spunem ca dreptul civil este chemat ca, prin normele sale, sa contribuie la ocrotirea valorilor omului .Stiinta dreptului civil este importanta in aplicarea corecta a legii, dar si in continua perfectionare a legislatiei civile .

Iar noi studentii nu putem omite importanta dreptului civil in formarea unei constiinte juridice corecte inca de pe bancile facultatii. Am putea spune ca dreptul civil ocupa un loc important, poate central, in sistemul dreptului romanesc.

Introducere: RAPORTUL JURIDIC CIVIL

Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, necesitati de ordin social sau economic au impus ca relatiile dintre oameni sa urmeze anumite reguli de conduita obligatorii.. La inceput a existat obiceiul sau cutuma care a impus viata societati anumite reguli de conduita. In decursul timpului obiceiul s-a transformat in drept natural sau drept cutumiar . Regulile de conduita in cadrul colectivitatii umane s-au impus in primul rand prin forta de constrangere al statului.

Putem aprecia ca dreptul ar putea fi definit ca un ansamblu de norme sau reguli de conduita instituite de stat in cadrul functiei legislative si a caror aplicatie si respectare este asigurata prin exercitarea functiilor administrative si judecatoresti.

Dreptul civil este o ramura a dreptului unitar care reglementeaza rapoarte patrimoniale si nepatrimoniale stabilite intre subiecte de drept civil (persoane fizice si persoane juridice) aflate pe pozitii de egalitate juridica.

Raportul juridic civil este o specie de „raport juridic”, in definirea raportului juridic civil trbuie pornit de la ceea ce inseamna raport juridic, in general. Se admite ca raportul juridic inseamna o relatie sociala reglementata de norma de drept. Raportul juridic civil este o relatie sociala patrimoniala ori nepatrimoniala reglementata de norma de drept civil. Prin urmare, daca orice raport juridic civil este o relatie sociala, nu orice relatie sociala, prin ea insasi, este raport juridic civil; pentru a avea aceasta calitate este absolut necesar ca sa „imbrace haina juridica”, ceea ce se realizeaza prin reglementarea ei de catre norma de drept civil. Fiind reglementata prin norma de drept civil, relatia sociala nu-si pierde calitatea sa primordiala _aceea de a fi un raport „social” _adica o legatura intre oameni.

Raportul juridic civil este cel care reuseste normele generale ce stabilesc: partile, continutul si obiectul acestui raport; principalele norme din aceasta institutie sunt cele ce reglementeaza drepturile subiective civile si obligatiile civile (care formeza continutul raportului juridic civil) si bunurile (care intra in obiectul raportului juridic civil). Tot in aceasta institutie incadram si normele dreptului civil care reglementeaza izvoarele raportului juridic concret (actele si faptele juridice) si proba (dovada) raportuluijuridic civil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul Raportului Juridic Civil.doc

Alte informatii

anul I semestrul I