Contractul de Împrumut de Folosință

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 19478
Mărime: 118.26KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Cuprins
  2. CAPITOLUL 1 8
  3. Noţiuni introductive 8
  4. 1.1. Consideraţii preliminare 8
  5. 1.2. Noţiunea contractului de împrumut de folosinţă 10
  6. 1.3. Caractere juridice 11
  7. 1.3.1. Contract real 11
  8. 1.3.2. Contract cu titlu gratuit 12
  9. 1.3.3. Contract unilateral 14
  10. 1.3.4. Contract translativ de folosinţă 16
  11. 1.4. Reglementare legală 17
  12. CAPITOLUL 2 18
  13. Condiţii de valabilitate 18
  14. 2.1. Capacitatea părţilor 18
  15. 2.2. Consimţământul părţilor 20
  16. 2.3. Obiectul contractului 22
  17. 2.4. Cauza în contractul de împrumut de folosinţă 28
  18. 2.5. Dovada contractului de împrumut de folosinţă 32
  19. CAPITOLUL 3 34
  20. Obligaţia părţilor contractante 34
  21. 3.1. Obligaţiile comodatarului 34
  22. 3.1.1. Conservarea lucrului 34
  23. 3.1.2. Folosirea lucrului potrivit destinaţiei 36
  24. 3.1.3. Suportarea cheltuielilor de folosinţă 38
  25. 3.1.4. Restituirea lucrului 38
  26. 3.1.5. Scadenţa obligaţiei de restituire 43
  27. 3.1.6. Prescripţia acţiunii personale în restituire 44
  28. 3.1.7. Răspunderea comodatarului 44
  29. 3.1.8. Suportarea riscului de către comodatar 47
  30. 3.2. Obligaţiile comodantului 48
  31. 3.2.1. Regula 48
  32. 3.2.2. Restituirea cheltuielilor de conservare 49
  33. 3.2.3. Plata despăgubirilor 49
  34. CAPITOLUL 4 51
  35. Stingerea efectelor contractului de împrumut de folosinţă 51
  36. 4.1. Prin restituirea lucrului 51
  37. 4.2. Prin reziliere 52
  38. 4.3. Prin moartea comodatarului 53
  39. Anexe 54
  40. Concluzii 64
  41. Bibliografie: 66

Extras din referat

Introducere

Lucrarea de faţă prezintă o descriere amănunţită, sub diferite aspecte a contractului de împrumut de folosinţă, care în acord cu doctrina şi cu dispoziţiile Codului civil, este numit contractul de comodat şi provine de la cuvintele de origine latină commodum datum, commodum,-i cu semnificaţia de folos, interes.

Am structurat lucrarea în 4 capitole, analizând, pe rând, noţiunea de comodat, condiţiile de validitate a acestuia, obligaţii ale persoanelor care încheie un contract de împrumut de folosinţă, cât şi răspunderea acestora în cazul în care apar anumite litigii ce nu pot fi rezolvate pe cale amiabilă şi în final, am analizat stingerea efectelor contractului de comodat.

Primul capitol al lucrării, intitulat Noţiuni introductive, este o prezentare detaliată a noţiunii contractului de împrumut de folosinţă, care potrivit art. 1560 Cod civil, este un contract prin care o parte, numită comodant, transmite cu titlu gratuit folosinţa temporară asupra unui lucru determinat către cealaltă parte, numită comodatar, care se obligă să restituie bunul în individualitatea sa. Apoi am vorbit despre caracterele juridice ale contractului, care sunt următoarele: contract real, contract cu titlu gratuit, unilateral şi contract translativ de folosinţă.

Şi un ultim aspect pe care l-am tratat în capitolul 1, este reglementarea legală a contractului. Sediul materiei contractului de împrumut de folosinţă îl constituie prevederile cuprinse în Titlul X - art. 1560-1575 Cod civil.

În cel de-al doilea capitol, Condiţii de valabilitate, sunt enumerate şi dezvoltate condiţiile de valabilitate ale contractului de comodat, după cum urmează: capacitatea părţilor, consimţământul părţilor, obiectul contractului, cauza în contractul de împrumut de folosinţă şi ultima, dovada contractului de împrumut de folosinţă.

Capacitatea de a contracta este condiţia esenţială şi de fond al cărei conţinut este dat de aptitudinea subiectului de drept civil de a dobândi drepturi şi asuma obligaţii civile pe calea încheierii contractelor. Persoanele fizice care au împlinit vârsta majoratului au capacitatea de a contracta.

Obiectul contractului constă în conduita părţilor stabilită prin acel act juridic civil, respectiv acţiunea ori inacţiunea la care părţile sunt îndreptăţite sau de care sunt ţinute.

În principiu, se poate apela la mijloacele de probă admise potrivit dreptului probator comun, deoarece existenţa cauzei poate fi dovedită prin orice mijloc de probă, iar inexistenţa şi falsitatea ei pot fi probate prin dovedirea lipsei discernământului, lipsei unui element esenţial la încheierea contractului ori erorii asupra mobilului determinant.

Cel de-al treilea capitol al lucrării, Obligaţia părţilor contractante, conţine două părţi importante şi anume obligaţiile comodatarului pe de o parte şi obligaţiile comodantului, pe de altă parte.

Comodatarul are cele mai multe obligaţii faţă de comodant şi anume: obligaţia de conservare a lucrului, adică să se îngrijească de el ca un bun proprietar; obligaţia de folosire a lucrului potrivit destinaţiei; suportarea cheltuielilor de folosinţă şi de întreţinere; restituirea lucrului la termenul stabilit prin prezentul contract comodantului, reprezentantului său ori moştenitorilor săi; scadenţa obligaţiei de restituire; prescripţia acţiunii personale în restituire; suportarea riscului de către mandatar; răspunderea comodatarului, care se face în solidaritate. Adică dacă sunt mai mulţi comodatari, aceştia răspund individual pentru fapta săvârşită prin care au încălcat înţelegerea dintre aceştia şi comodant.

Fiind un contract unilateral, în principiu, împrumutul de folosinţă creează obligaţii numai în sarcina comodatarului, nu şi a comodantului. Cu toate acestea, este posibil ca în cursul executării contractului să se nască unele obligaţii şi pentru comodant. De exemplu: regula, restituirea cheltuielilor de conservare şi plata despăgubirilor. Acestea vor avea o natură extra-contractuală, deoarece nu îşi au temeiul în convenţia de comodat.

Al patrulea capitol al lucrării şi ultimul, Stingerea efectelor contractului de împrumut de folosinţă, are rolul de a clarifica întrebări cu privire la modalităţile şi cazurile în care contractul de comodat încetează şi odată cu acesta încetează şi efectele pe care le produce.

Contractul de comodat încetează, potrivit regulilor generale, la epuizarea efectelor sale sau din cauze speciale, cum ar fi:

- încetarea comodatului prin restituirea lucrului, care trebuie efectuată la termenul prevăzut în contract ori la termenul stabilit de instanţă;

- încetarea comodatului prin reziliere, situaţie care poate să apară în caz de neexecutare sau de executare necorespunzătoare a obligaţiilor ce îi incumbă comodatarul, comodantul are deschisă calea unei acţiuni în reziliere;

- încetarea comodatului prin moartea comodatarului, numai dacă împrumutul a fost încheiat în considerarea persoanei acestuia. În caz contrar, comodatul nu se stinge, obligaţiile contractuale trecând asupra moştenitorilor comodatarului.

Lucrarea se încheie prin prezentarea concluziilor desprinse în urma studierii acestui tip de contract, care este cel mai frecvent contract şi fără îndoială, primul cu care oricine intră în contact încă din copilărie, chiar dacă nu are capacitate deplină de folosinţă şi de exerciţiu. Fiecare ia sau dă cu împrumut un creion, o gumă, fără să ceară un preţ pentru aceasta, înţelegându-se în schimb cu partea care ia lucrul cu împrumut să i-l întoarcă la o dată stabilită şi în stare corespunzătoare, astfel încât proprietarul să se mai poată folosi de el şi bunul să nu fie distrus. Copiii nu bănuiesc totuşi, că în spatele acestui act simplu al vieţii cotidiene ar putea exista reglementări de drept.

CAPITOLUL 1

Noţiuni introductive

1.1. Consideraţii preliminare

După situaţia juridică a bunului în momentul dobândirii, deosebim moduri originare şi moduri derivate de dobândire a proprietăţii.

a) Moduri originare de dobândire constau în acele mijloace juridice în temeiul cărora dobânditorul unui bun este primul său proprietar, fără să opereze o transmisiune a dreptului de proprietate de la o persoană la alta, cum sunt: uzucapiunea şi accesiunea.

b) Moduri derivate de dobândire sunt considerate acele mijloace care au ca efect transmisiunea dreptului de proprietate de la o persoană la alta, aşa cum el există în patrimoniul înstrăinătorului, cum sunt: contractele, succesiunea legală şi succesiunea testamentară.

Preview document

Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 1
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 2
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 3
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 4
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 5
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 6
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 7
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 8
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 9
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 10
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 11
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 12
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 13
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 14
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 15
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 16
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 17
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 18
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 19
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 20
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 21
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 22
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 23
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 24
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 25
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 26
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 27
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 28
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 29
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 30
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 31
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 32
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 33
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 34
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 35
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 36
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 37
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 38
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 39
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 40
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 41
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 42
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 43
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 44
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 45
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 46
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 47
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 48
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 49
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 50
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 51
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 52
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 53
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 54
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 55
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 56
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 57
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 58
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 59
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 60
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 61
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 62
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 63
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 64
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 65
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 66
Contractul de Împrumut de Folosință - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Imprumut de Folosinta.docx

Alții au mai descărcat și

Împrumutul de Consumație

Noţiune. Împrumutul de consumaţie sau împrumutul propriu-zis provine de la termenul latin mutuum, care înseamnă împrumut. Împrumutul de...

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Vicii de consimțământ - dolul

DOLUL (VICLENIA) 1. Definiţie Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene,...

Proprietatea Periodică

Proprietatea, în sens economic, este, raportul de însusire de către om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricărei productii de...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Te-ar putea interesa și

Condițiile de valabilitate ale contractului de comodat. aspecte teoretico-practice

INTRODUCERE Actualitatea investigaţiei: În viaţa cotidiană, zilnic au loc premize favorabile pentru naşterea raporturilor juridice civile, care pe...

Analiza contractului de comodat ca novațiune în legislația națională

INTRODUCERE Actualitatea temei. În vița cotidiană, zilnic au loc premize favorabile pentru nașterea raporturilor juridice civile, care pe lîngă...

Contractul de Comodat

INTRODUCERE 1 CAPITOLUL 1: NOȚIUNEA ŞI CARACTERELE JURIDICE ALE ÎMPRUMUTULUI DE FOLOSINȚĂ (COMODAT) 4 Sectiunea 1. Elemente şi notiuni...

Contractul de Împrumut

1.1 Contractul de împrumutul. Noţiune Împrumutul este contractul prin care împrumutatul primeşte de la împrumutător un lucru, cu obligaţia de a-l...

Contractul de vânzare definiție - Noțiuni generale, caractere juridice

1. Definiție și noțiuni generale. Contractul de vanzare - cumparare (noul Cod civil foloseste denumirea de contract de vanzare) prezinta o...

Tipuri de contracte

CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPARARE Sectiunea I Notiunea si caracterele juridice ale contractului de vânzare-cumparare 1.Notiunea contractului de...

Contractul de Împrumut de Folosință

1. Introducere. Cadru juridic Împrumutul de folosinţă este un act prin care o persoană remite gratuit spre folosinţă temporară sau, după caz,...

Contracte Speciale

CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPARARE Sectiunea I. Notiune, reglementare si caractere juridice 1. Notiune. Vânzarea-cumpararea este un contract prin...

Ai nevoie de altceva?