Contractul de Leasing

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Contractul de Leasing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

I. Introducere.

1. Notiuni generale.

Potrivit noii legislatii fundamentale adoptate în România dupa 1989, economia de piata a fost instituita atât prin dispozitii declarative, cât si prin masuri concrete, în vederea atingerii acestui obiectiv.

Necesitatea reconstructiei economiei de piata a fost si este urgenta si, în acest sens, au fost facute eforturi pentru marirea investitiilor de capital românesc si strain si stimularea agentilor economici. De asemenea, s-a avut în vedere si scopul prioritar al României de asociere la organismele comunitatilor economice europene, ceea ce impune o economie performanta, de natura a diminua socul intrarii într-o piata comuna unde indicatorii de calitate sunt de nivel ridicat.

Leasing-ul este un pas înainte în finantarea întreprinderilor care doresc sa-si achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.

Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea unei ipoteci sau a unui gaj, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasing-ului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri împrumutate, a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii, prin aceasta leasing-ul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde întreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei.

De aceea leasing-ul – ca tehnica de finantare – vizeaza, în primul rând, întreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.

2. Definitie.

Definitia leasing-ului poate fi data atât din punct de vedere economic, cât si juridic.

Din punct de vedere economic, leasing-ul reprezinta o operatiune de finantare în care finantatorul asigura fondurile necesare pentru întreaga investitie .

Din punct de vedere juridic, leasing-ul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul .

II. Contractul de leasing

1.Notiune. Subiecti, mecanism, avantaje.

Contractul de leasing este un act juridic bilateral, nenumit, cu titlu oneros, având continut patrimonial, cu executare succesiva, institu-personal si consensual.

Sediul materiei îl constituie prevederile Ordonantei Guvernului nr. 5/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing.doc