Contractul de Societate Civila

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Societate Civila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sandra Gradinariu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

Cap. I Notiunea de “ Contract de societate civila”

Potrivit art. 1491 Cod civil, societatea civila este un contract prin care doua sau mai multe persoane fizice sau juridice se oblige sa puna in comun aportul lor in bani, bunuri sau munca, in vederea constituirii unui fond comun, necesar desfasurarii unei activitati in scopul imbunatatirii beneficiilor.

Domeniul de aplicare al societatii civile este mult mai restrains decat al societatii comerciale, afirmandu – se uneori chiar ca este o reclica din dreptul roman care nu si – a gasit aplicare in epoca moderna .

Contractual de societate civila isi are aplicare in mai multe situatii, precum:

- In cazul asocierii a doua sau mai multe persoane fizice in vederea construirii unor case sau alte imobile;

- In cazul asocierii dintre doi sau mai multi meseriasi in vederea practicarii in comun a meseriei;

- In caz de asociere a doi sau mai multi avocati sau notary in societatile civile profesionale potrivit prevederilor Legii 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocet, respective a Legii 36/1995, a notarilor publici si a activitatii notariale;

- In caz de asociere a mai multor medici pentru constituirea unor societati profesionale civile medicale, potrivit Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii;

Cap. II Caractere juridice

Contractul de societate civila este un contract multilateral, consensual, cu titlu oneros si lucrativ, comutativ, cu executare succesiva, cu caracter civil, si prin natura sa, fara personalitate juridica .

- Caracterul multilateral al Contractului de societate civila consta in faptul ca fiecare dintre asociati se oblige fata de ceilalti sa contribuie la fondul comun cu aportul lor social sis a desfasoare activitatea propusa.

- Contract cu titlu oneros si caracter lucrativ – fiecare dintre asociati urmarind sa obtina in schimbul aportului sau un avantaj patrimonial.

- Contract comutativ – partile isi cunosc obligatiile si intinderea acestora inca din momentul incheierii contractului.

- Caracterul consensual – poate fi incheiat prin simplul acord de vointa al partilor.

- Caracterul civil – deoarece nu incheie acte subiective de comert si nu poate efectua nici fapte obiective de comert. In cazul in care pe langa operatiunile civile societatea si-a propus si efectuarea de operatiuni comerciale, ea va avea caracter mixt si va trebui sa realizeze forma solemna necesara constituirii valabile a unei societati comerciale .

- Contractul de societate civila nu are personalitate juridical – este numai de natura societatii civile dar nu si de esenta acesteia, deoarece pin lege, societatea civila poate dobandi personalitate juridical.

Cap. III Elemente de validitate

Fiind un contract civil, in principiu, societatea este supusa conditiilor de validitate din dreptul comun. Astfel in ceea ce priveste capacitatea, partile contractual trebuie sa aiba capacitatea de a incheia acte de dispozitie.

Pentru a fi valabil incheiat, contractual de societate civila trebuie sa respecte, pe langa conditiile reglementate de art. 948 Cod civil si unele conditii special precum: punerea in comun a aporturilor, participarea la castiguri si pierderi, precum si un affection societatis. In lipsa acestor elemente indispensabile, contractual nu va fi nul insa nu va fi un contract de societate.

a) Pentru a contracta valabil, asociatii trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de dispozitie. Aceasta este impusa atat de clauza de obligatie de aport cat si de celelalte obligatii pe care le presupune participarea la o comunitate de persoane si de interese, precum si asumarea riscului unor eventuale pierderi.

b) Consimtamantul partilor reprezinta elemental volitiv manifestat prin vointa ferma de a incheia contractual in scopul asocierii. Elemental volitiv deosebeste societatea civila de o simpla asociere care, in lipsa intentiei de a crea o societate, nu reprezinta un contract de societate civila. Pentru a fi valabil, consimtamantul partilor trebuie sa fie exprimat de o persoana cu discernamant, cu intentia de a produce efecte juridice.

c) Obiectul societatii civile desemneaza ansamblul de operatiuni pe care societatea urmeaza sa le indeplineasca in vederea realizarii de beneficii de catre asociati, precum si prestatiile la care acestia se oblige in mod reciproc. Obiectul societatii trebuie sa fie licit, moral si civil.

d) Scopul incheierii contractului de societate civila este comun tuturor asociatilor care urmaresc realizarea unui castig. Scopul asociatilor trebuie sa fie patrimonial si lucrative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Societate Civila.doc

Alte informatii

Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, specializarea Administratie Publica.