Dezbatere Lincoln-Douglas PRO - Adoptia ar trebui sa fie un drept al cuplurilor de acelasi sex

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dezbatere Lincoln-Douglas PRO - Adoptia ar trebui sa fie un drept al cuplurilor de acelasi sex.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

Fiind dată moțiunea: „Adopția ar trebui să fie un drept și al cuplurilor de același sex”, mă declar PRO tezei menționate, astfel, îmi voi justifica poziția raportându-mă la drepturile oamenilor, a copiilor, dar și la beneficiile aduse societății în urma adopțiilor copiilor abandonați. Aceasta este o moțiune de valoare, întrucât se va baza pe modificarea stereotipurilor prezente în societatea noastră, prin evidențierea valorilor susținute. Pentru a înțelege mai bine teza, dar și poziția mea, voi defini termenii și obiectul valorii.

Prin urmare, adopția este procedura legală care stabilește legătura părinte-copil, între două persoane ce nu au legături de sânge, precum și drepturile și obligațiile ce decurg dintr-o astfel de legătură. Conform Legii nr. 273/2004, privind regimul juridic al adopției, republicată în anul 2012, dreptul de a adopta revine atât familiilor căsătorite (soț și soție), cât și unei persoanei necăsătorite, care obține atestatul de familie/persoană aptă să adopte. Cuplurile de același sex fac parte din comunitatea persoanelor lesbiene sau gay, adică a acelora cu o orientare sexuală diferită de cea heterosexuală. Fiecare membru al acestui tip de cuplu are drepturi fundamentale, dar care, din pricina orientării sexuale, sunt adesea suprimate.

Consider că această moțiune se bazează pe mai multe valori, precum: egalitatea între diferitele tipuri de cupluri, dreptul de a-ți forma o familie, dreptul de a crește într-o familie, libertatea de a alege. Subiectul va fi dezbătut și susținut prin legi, statistici și consecințe produse de gândirea socială actuală.

Cu toții știm că subiectul „Cupluri de același sex” este unul sensibil în întreaga lume. De-a lungul anilor, cetățenii, dar și statul anumitor țări au înțeles că omul este liber să-și aleagă singur orientarea sexuală și au acceptat ca astfel de cupluri să aibă aceleași drepturi ca și cele formate din persoane de sex opus. Dar, din păcate, în România nu există o astfel de abordare. Important de reținut este faptul că numeroasele cercetări au arătat că, deși avem libertatea de a alege, asta nu înseamnă că ne decidem în mod conștient orientarea sexuală, ci influențați de anumiți factori, precum: biologici, psihologici, culturali și sociali.

Așadar, sunt de acord ca adopția ar trebui să fie un drept și al cuplurilor de același sex, susținând următoarele argumente:

1. Cupurile formate din persoane de același sex ar trebui să aibă aceleași drepturi, stabilite în Convenția Internațională asupra Drepturilor Civile și Politice, ca și cuplurile formate din persoane de sex opus.

Cuplurile formate din persoane de sex opus au dreptul să se căsătorească și să-și intemeieze o familie, adică să procreeze sau să adopte un copil. Doar pentru că două persoane de același sex au ales, din diferiți factori, să fie homosexuale, nu este un motiv intemeiat pentru care aceste drepturi ar trebui să le fie suprimate. Dacă luăm fiecare membru al cuplului în parte, acesta este un cetățean al unui stat, ce are drepturi, obligații și care poate procreea un copil, bineînțeles, cu ajutorul unei persoane de sex opus. Așadar, oricare ar fi tipul cuplurilor, de lesbiene sau gay, unul dintre aceștia poate aduce pe lume un copil prin însămânțare artificială, în cazul femeilor, sau prin apelarea unei mame sorogat, în cazul bărbaților. Dar, cu toate acestea, persoanele în cauză își doresc să dea o șansă copiilor ce au fost abandonați de familiile heterosexuale. Cu alte cuvinte, și acestora ar trebui să li se ofere dreptul de a-și creea o familie prin adoptarea unui copil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezbatere Lincoln-Douglas PRO - Adoptia ar trebui sa fie un drept al cuplurilor de acelasi sex.doc