Donatii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Donatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

Donatia este un contract solemn , unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti , numita donator , cu intentie liberala , isi micsoreaza patrimoniul sau cu un drept ( real sau de creanta ) , marind patrimoniul altei persoane , numita donatar , cu acelasi drept , fara a urmari sa realizeze ceva in schimb.

Indiferent de modul in care unii autori au definit donatia , acestia nu au omis caracterul esential al donatiei , si anume intentia de a gratifica  animus donandi - .

Partile contractului de donatie , asa cum rezulta si din definitia enuntata anterior , sunt donatorul si donatarul.

Donatia , asa cum este reglementata de sistemul de drept civil roman , permite realizarea unor acte de gratificare benefice pentru alte persoane , insa exista o serie de incoveniente , de aceea sfatul specialistilor in domeniu este de a dispune , bineinteles cu intentia de agratifica , si de a primi un astfel de bun , nu prin intermediul unei donatii.Temeiul unei astfel de indrumari se bazeaza pe procedura elaborioasa a donatiei , prin impunerea ca o conditie de validitate  ad validitatem- a formei solemne , perfectarea raspunsului celui care primeste donatia , conditiile legale de revocare a donatiilor , raportul si reductiunea donatiilor.

De aceea , este recomandat sa se utilizeze varietatile contractului de donatie , si anume donatiile simulate , donatiile indirecte , precum si darurile manuale , fiecare dintre acestea avand particularitatile sale , pe care le vom analiza pa parcursul acestei lucrari.

DONATIILE SIMULATE.

Donatiile simulate se realizeaza prin aplicarea exceptiei de la principiul opozabilitatii fata de terti a contractului - simulatia.

Aplicarea acestei exceptii in domeniul donatiei , se intalneste sub forma donatiei deghizate , ascunsa sub aparenta unui contract cu titlu oneros , si sub forma donatiei prin interpunere de persoane , prin care se ascunde identitatea adevaratului donatar , beneficiar al donatiei.

Exceptia de la opozabilitatea fata de terti a contractului inseamna ca , in anumite imprejurari si conditii , o terta persoana este indreptatita sa nu tina seama , sa ignore , sa poata sa respinga acele situatii juridice care au fost create prin anumite contracte.

Simulatia presupune existenta concomitenta a doua contracte : unul public , aparent , denumit si contract simulat, prin care se creeaza o aparenta juridica , si altul secret , denumit contrainscris , care corespunde vointei reale a partilor si prin care acestea anihileaza , in tot , sau in parte , aparenta juridica creata prin actul public , simulat.

Rezulta deci ca simulatia reprezinta operatia juridica prin care partile incheie doua acte , care reflecta doua situatii juridice diferite , o situatie este doar o aparenta juridica , redata prin actul simulat , iar cealalta reflecta realitatea -vointa reala a partilor, vointa care este doar mascata, deghizata, prin actul aparent. Actul secret se numeste contrainscris , iar acesta trebuie sa fie incheiat anterior , sau cel mult concomitent cu actul public. Daca aceasta conditie nu este indeplinita , atunci nu ne vom afla in prezenta simulatiei , ci intr-o modificare cronologica a vointei partilor contractante.

Fisiere in arhiva (1):

  • Donatii.doc