Dreptul de Optiune Succesoriala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dreptul de Optiune Succesoriala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bucur Silviu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

La decesul unei persoane, patrimonial sau se transmite, din chiar clipa mortii, mostenitorilor sai, legali sau testamentari. Astfel cum s-a aratat in literatuta juridica , transmisiunea are loc chiar din clipa decesului, indiferent de vreo manifestare de vointa din partea succesibililor, caci ar fi inadmisibil ca patrimoniul succesoral sa ramana fara stapan pana la exprimarea vointei acestora prin actul de optiune succesorala.

Succesibilii sunt persoanele cu vocatie generala la succesiunea lui de cuius, care nu au hotarat inca daca sa accepte mostenirea sau sa renunte la ea. Se spune deci ca ei au un drept de optiune succesorala, ceea ce inseamna facultatea de a alege, de a opta, intre trei posibilitati, si anume acceptarea pura si simpla a mostenirii, acceptarea sub beneficiu de inventar ori renuntarea la mostenire.

Acest drept de optiune succesorala este un drept subiectiv al succesibililor, care se naste la data deschiderii succesiunii direct in persoana lor, nefiind transmis prin mostenire.

Potrivit legii, nimeni nu este obligat de a face acceptarea unei mosteniri ce I se cuvine. Acest text, situat chiar la inceputul capitolului intitulat “Acceptarea si repudierea mostenitorilor” credem ca are valoare de principiu, consacrand cea mai importanta libertate a persoanei chemate sa opteze, anume posibilitatea de a nu accepta, impotriva vointei sale, o mostenire.

TITULARII DREPTULUI DE OPTIUNE SUCCESORALA

La decesul unei persoane legea recunoaste un drept de optiune succesorala tuturor persoanelor care au vocatie succesorala generala, indiferent ca este vorba de o chemare universala, cu titlu universal sau cu titlu particular.

Intra deci in aceasta categorie larga:

- succesibilii legali (rudele din cele patru clase, precum si sotul supravietuitor);

- legatarii: universali, cei cu titlu universal ori cu titlu particular;

- creditorii personali ai succesibililor, pe calea actiunii oblice.

Asadar, la data deschiderii mostenirii se naste in persoana fiecaruia dintre cei enumerate, dreptul subiectiv de optiune succesorala.

Daca titularul dreptului de optiune succesorala decedeaza inainte de a-si fi exercitat

acest drept, legea prevede ca erezii sai pot sa-l exercite ei, caci dreptul de optiune succesorala se transmite odata cu restul patrimoniului succesibililui. Daca insa acesti erezi ar fi chemati la mostenire prin reprezentare, fiecare are un drept propriu de optiune, putandu-se pronunta diferit, prin acceptare sau renuntare.

Mentionarea creditorilor personali ai succesibililor printre titularii dreptului de optiune succesorala se bazeaza pe inprejurarea ca, in principiu, prin actiunea oblica se pot exercita drepturile debitorului, mai putin cele exclusive personale sau care ar implica o apreciere de ordin moral.

ACTUL JURIDIC DE OPTIUNE SUCCESORALA

Definitie. Actul juridic de optiune succesorala reprezinta manifestarea de vointa a titularului dreptului de optiune succesorala, in sensul acceptarii ori renuntarii la mostenire.

Fiind un act juridic, optiunea succesorala se caracterizeaza prin urmatoarele:

- este un act juridical unilateral, exprimand vointa unei singure persoane, succesibilul;

- este un act juridic indivizibil, titularul dreptului de optiune trebuind sa accepte efectele alegerii sale in intregime, pentru tot.

De la principiul indivizibilitatii actului juridic de optiune succesorala exista si exceptii :

- daca un succesibil are atat calitatea de mostenitor legal, cat si pe aceea de legatar, el poate opta diferit, acceptand mostenirea legala si renuntand la legat sau invers;

- potrivit Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatie de locuinte trecute in proprietatea statului, mostenitorii fostului proprietar sunt socotiti de drept acceptanti ai succesiunii, de la data depunerii cererii pentru restituirea in natura sau pentru acordarea despagubirilor;

- relativitatea puterii lucrului judecat poate conduce la divizibilitatea optiunii succesorale, mai ales daca acceptarea tacita a unei mosteniri rezulta dintr-o hotarare judecatoreasca. Actionat in instanta de un creditor al defunctului, succesibilul poate fi declarat, in acel proces, acceptant pur si simplu, dar pastreaza dreptul de a renunta la mostenire in raporturile cu alti creditori, ce nu au fost parti in acel litigiu ;

- in privinta terenurilor asupra carora se restituie dreptul de proprietate in temeiul Legii nr. 18/1991 a fondului funciar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Optiune Succesoriala.doc