Garantarea unor frontiere sigure și eficiente

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8790
Mărime: 211.70KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Universitatea Dunarea de Jos, Facultatea Transfrontaliera de Stiinte Umaniste, Economice si Ingineresti, Specialitatea, Relatii Internationale si Cooperare Transfrontaliera

Cuprins

  1. Introducere
  2. Caracteristici generale ale controlului comun de frontiera
  3. Controlul comun de frontiera şi problema transnistreana
  4. Obiectivele şi rezultatele proiectului
  5.  Crearea şi organizarea punctelor mixte de control.
  6. Experienţa uniunii europene
  7. Condiţii de creare
  8. Aspecte juridice
  9. Modele de organizare a punctelor mixte de control in funcţie de opţiunile de amplasare ale acestora, cu exemple din experienţa poloneza
  10. Punctele comune de contact
  11.  Propuneri şi recomandari privind organizarea punctelor mixte de control pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene
  12. Aspecte juridice
  13. Aspecte tehnice
  14. Aspecte organizatorice
  15. Organizarea controlului de frontiera dupa scheme de control standardizate

Extras din referat

INTRODUCERE

Problemele securizarii frontierelor dintre Republica Moldova şi Ucraina sunt printre cele mai complexe probleme cu care se confrunta cele doua state in raporturile lor bilaterale şi care, pe parcursul anilor, au devenit treptat un subiect permanent şi controversat al agendei intâlnirilor la cel mai inalt nivel.

Originea acestor probleme porneşte de la transformarea frontierelor administrative din cadrul fostei URSS (stabilite in mod nefiresc şi in contradic ţie cu argumentele istorice) in frontiere dintre noile state independente. Odata cu constituirea şi consolidarea statalitaţii şi pornind de la necesitatea securizarii eficiente a frontierelor in faţa pericolelor cu impact tot mai pronunţat la nivel regional, cele doua ţari au inceput un proces dificil de reglementare a relaţiilor bilaterale in acest domeniu.

Reglementarea statutului juridic al frontierelor şi al zonelor de frontiera, delimitarea şi demarcarea, instituirea şi organizarea punctelor de trecere şi a controlului “segmentului verde” au fost influenţate de insuficienţa de resurse şi experienţa, de multiple probleme juridice şi tehnice, de un important impact psihologic şi economic in zonele unde noile frontiere interstatale impuneau restricţii importante asupra relaţiilor istorice sau chiar ruperea acestora. Totuşi, cel mai important factor de influenţa asupra acestor procese a fost cel politic, care a determinat la diferite etape istorice o implementare, “cu diferite viteze” sau chiar cu diferite obiective, a acţiunilor in domeniu.

O influenţa aparte asupra securizarii frontierelor a exercitat situaţia “ingheţata” a conflictului din raioanele de Est ale Republicii Moldova. Acest conflict nu a permis autoritaţ ilor constituţionale sa organizeze controlul aşa-numitului “segment Transnistrean” cu o lungime de 443 km şi sa implementeze pe acest sector acţiuni de control similare celor implementate pe restul perimetrului frontierei moldo-ucrainene.

In consecinţa, fenomenele negative care decurg din controlul inexistent al autoritaţilor Republicii Moldova asupra acestei porţiuni de frontiera au luat o amploare deosebita. Contrabanda, estimata la sute de milioane de dolari anual, in special cea cu produse din tutun, produse petroliere şi bauturi alcoolice, traficul ilegal de arme, droguri şi persoane au devenit cei mai importanţi şi cei mai negativi factori de influenţa asupra securitaţii şi economiei Republicii Moldova. Totodata, aceste fenomene sunt considerate ca principalele surse de supravieţuire a regimului separatist.

Aceasta situaţie a favorizat apariţia şi creşterea continua a conflictelor de interese dintre cele mai diferite forţe politice, economice, dar şi criminale din ambele state şi din exterior, care deseori au reuşit sa impuna “argumentele” lor liderilor şi guvernelor Republicii Moldova şi ai Ucrainei şi sa torpileze mai multe iniţiative şi procese, care erau orientate spre securizarea eficienta a frontierelor.

Un exemplu elocvent in acest sens prezinta evoluţiile problemei controlului in comun (sau controlului mixt) la frontiera moldo-ucraineana. Implementarea acestei forme de control, care in ţarile europene este considerata mult mai eficienta, mai avantajoas a şi mai puţin costisitoare in comparaţie cu controlul separat tradiţional ( şi care este cu mult mai aproape de starea şi perspectivele relaţiilor dintre cele doua ţari) s-a transformat treptat intr-o problema politica majora.

CARACTERISTICI GENERALE ALE CONTROLULUI COMUN DE FRONTIERA

Organizarea controlului in comun al frontierei dintre doua state (termenul intâlnit mai des fiind cel de “control mixt de frontiera”) este frecvent practicata de statele europene. In esenţa, aceasta forma de control presupune un nivel avansat de interacţiune intre serviciile de control graniceresc şi vamal ale doua state care, in scopul indeplinirii atribuţiilor lor funcţionale, sunt amplasate in punctele de trecere a frontierei pe teritoriul aceluiaşi stat, doar pe de o parte a frontierei.

Sensul controlului mixt consta in stabilirea unei strânse colaborarii intre serviciile de frontiera, fapt ce are efect direct asupra calitaţii atât a controlului, cât şi a deservirii traficului de frontiera, in special prin reducerea timpului de trecere a acesteea. Asemenea forma de control este mai avantajoasa şi datorita faptului ca ea presupune reducerea cheltuielilor pentru construcţia şi intreţinerea de catre statele limitrofe a infrastructurii punctelor de trecere.

Forma in cauza de organizare a controlului de frontiera este recunoscuta drept element originar esenţial in cadrul proceselor integraţ ioniste, al caror scop este reducerea efectelor negative ale frontierelor pentru dezvoltarea comerţului regional şi circulaţia persoanelor. Implementarea controlului mixt este perceputa ca o forma optimala de organizare a frontierelor pentru statele care doresc sa faciliteze traficul transfrontalier.

In cadrul politicii europene de organizare a frontierelor, controlul mixt este considerat ca o etapa premergatoare in procesul de integrare vamala şi instituire a regimului de comerţ liber intre state, urmatoarea etapa presupunând inlocuirea punctelor de control mixt cu centrele de contact, care funcţioneaza doar pentru a efectua schimbul de informaţii.

In procesul de organizare şi amenajare a frontierelor dintre Republica Moldova şi Ucraina aceasta modalitate de efectuare a controlului de frontier a a fost implementata chiar de la bun inceput sub forma de control vamal in comun care, cu diferite modific ari, a fost efectuat din decembrie 1993 pâna in septembrie 2001. Din mai multe motive de ordin politic, juridic şi financiar, ambele state au pus accentul iniţial pe organizarea controlului vamal, celelalte forme de control de frontiera fiind implementate mai târziu cu un decalaj important in timp.

La prima etapa, controlul vamal in comun a fost organizat la patru puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene (Criva–Mamaliga, Briceni–Rossoşani, Medveja–Zelionaia şi Larga– Kelmenţi) şi reglementat la nivel interdepartamental. Iniţiat ca o forma de control experimentala şi temporara, controlul vamal in comun din aceasta perioada a fost argumentat de logica perioadei de constituire a statalitaţii celor doua ţari, de politicile economice formulate sub influenţa participarii la CSI, dar şi de lipsa personalului şi a infrastructurii adecvate şi suficiente.

O noua etapa in organizarea controlului in comun a inceput dupa semnarea la 11 martie 1997 a „Acordului intre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului in comun in punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene”. In baza acordului menţionat, in perioada anilor 1997–2001, controlul in comun a fost efectuat in cinci puncte de trecere pentru traficul rutier peste frontiera de stat moldo-ucraineana (Medveja– Zelionaia; Larga–Kelimenţi; Briceni–Rossoşani; Pervomaisk–Cuciurgan; Udobnoie–Palanca– Maiaki). In toate punctele de trecere menţionate, cu excepţia punctului de trecere Udobnoie– Palanca–Maiaki, controlul in comun s-a desfaşurat pe teritoriul ucrainean.

Bibliografie

www.ipp.md/Strategia Europeană

www.border.gov.md/

Handbook International Convention on the simplification and harmonization of Customs procedures; Internet Edition (Kyoto, 18 May 1973) | Amending Supplement No. 13 - January 1993; 1st Edition (October 1975) - Dépôt légal: D/1975/0448/2;

STUDIU - APĂRAREA ŞI SECURITATEA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI. ANUL 2001, Studiu elaborat de Institutul de Politici Publice în cadrul proiectului internaţional Evaluarea strategică a securităţii şi apărării naţionale a Republicii Moldova, în colaborare cu: CENTRUL EURO-ATLANTIC DIN MOLDOVA, CENTRUL DE STUDII ŞI CERCETĂRI ALE CONFLICTELOR, ACADEMIA REGALĂ MILITARĂ, MAREA BRITANIE, CENTRUL SCOŢIAN DE SECURITATE INTERNAŢIONALĂ, UNIVERSITATEA DIN ABERDEEN, MAREA BRITANIE, CHIŞINĂU ~ 2001

"Congress, administration talk of merging Border Patrol, Customs Service, Coast Guard"; by David S. Broder and Eric Pianin; The Washington Post; November 14, 2001;

Tratatul Uniunii Europene;

Preview document

Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 1
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 2
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 3
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 4
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 5
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 6
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 7
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 8
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 9
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 10
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 11
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 12
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 13
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 14
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 15
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 16
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 17
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 18
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 19
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 20
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 21
Garantarea unor frontiere sigure și eficiente - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Garantarea unor frontiere sigure si eficiente.docx

Alții au mai descărcat și

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Vicii de consimțământ - dolul

DOLUL (VICLENIA) 1. Definiţie Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene,...

Proprietatea Periodică

Proprietatea, în sens economic, este, raportul de însusire de către om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricărei productii de...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Drept Penal

CONSTITUTIONALITATEA DISPOZITIILOR CUPRINSE ÎN CODUL PENAL PRIVITOARE LA INFRACTIUNEA DE OFENSA ADUSA AUTORITATII – art. 238 – Infractiunea de...

Te-ar putea interesa și

Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional

CAP.I ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Globalizarea - noţiuni generale Transportation is the industry that connects other industries It’s the key to...

Anual Orientativ de Dezvoltare Economică și Socială a Județului Tulcea pentru Anul 2005

Suprafaţa judeţului este de 8.499 kmp, reprezentând 3,5% din suprafaţa ţării. Judeţul cuprinde 48 unităţi administrativ-teritoriale, din care :...

Ai nevoie de altceva?