Legea Aplicabila Contractului de Comert International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Legea Aplicabila Contractului de Comert International.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bodoasca Teodor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

CAPITOLUL I. DESPRE CONTRACTUL DE COMERT INTERNATIONAL
CAPITOLUL II. LEGEA APLICABILA CONTRACTULUI DE COMERT INTERNATIONAL

Extras din document

CAPITOLUL I. DESPRE CONTRACTUL DE COMERT INTERNATIONAL

NOTIUNEA DE CONTRACT COMERCIAL

Sunt contracte comerciale internationale acele contracte prin mijlocirea carora se realizeaza, între partenerii intreprinderii de comert exterior sau unitati autorizate sa realizeze direct operatiuni de comert exterior si comercianti persoane fizice sau SC straine din tari diferite schimburile economice între natiuni.

În categoria contractelor comerciale internationale intra: contractul de vânzare-cumparare; de reprezentare comerciala; transport si expeditii internationale, transfer de tehnologie, turism, etc. Nu toate activitatile de comert exterior se realizeaza prin recurgerea la intrumentul juridic al contractului. Faptele de comert precum si acele operatiuni de tehnica comerciala din care se nasc direct drepturi si obligatii nu constituie contracte comerciale internationale.

COMERCIALITATEA SI INTERNATIONALITATEA

Un contract comercial international se caracterizeaza prin comercialitate si internationalitate.

A.Comercialitatea - un contract poate fi comercial sau civil dupa cum constituie sau nu act de comert. Vânzarea poate fi si civila si comerciala. Un contract poate fi civil pentru una din parti si comercial pentru cealalta. Diversele legislatii mai contin si prevederi potrivit carora anumite contracte sunt întotdeauna comerciale în timp ce alte contracte sunt întotdeauna civile. Distinctia între un contract comercial si unul civil se face prin mijlocirea urmatoarelor idei fundamentale: idea de interpunere în schimb; idea de activitate economica organizata sub forma de intreprindere; idea de conexiune economica a oricarui act juridic cu cele din primele 2 categorii.

Clasificarea unui contract: cu privire la regimul aplicabil formarii, interpretarii si executarii contractului: - capacitatea de a contracta; - proba contractului; - uzantele comerciale; - efectele contractului; - prescriptia. Din punct de vedere al procedurii de solutionare a litigiilor: - competenta de judecata a tribunalelor; - clauza compromisorie; - procedura falimentara; -constituirea gajurilor. Din punct de vedere al regimului fiscal: - vânzarile imobiliare comerciale; - taxele de judecata în litigiile comerciale difera de cele din litigiile civile.

B. Internationalitatea - acest contract contine elemente de extraneitate. Elementele de extraneitate pot sa confere internationalitate raportului juridic si sa atraga aplicarea unei legi straine dupa cum pot fi neconcludente. Locul executarii unui contract poate fi considerat un factor relevant pentru a atrage aplicarea legii în vigoare în acea tara, cu conditia ca locul unde s-a încheiat operatiunea respectiva sa nu primeze. Orice contact se considera încheiat în momentul în care oferta se întâlneste cu acceptarea. Oferta constittuie propunerea uneia din parti de a încheia contractul. Ea poate fi adresata unei persoane determinate sau poate fi adresata unor persoane nedeterminate. Oferta poate fi cu termen sau fara termen. Oferta trebuie sa constituie o manifestare de vointa serioasa, ferma, precisa si complexa. Acceptarea constituie manifestarea vointei de a încheia contractul în conditiile din oferta. În dreptul român oferta poate fi revocata pâna în momentul acceptarii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Legea Aplicabila Contractului de Comert International.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” FACULTATEA DE DREPT „SIMION BARNUTIU”