Medierea Divortului

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Medierea Divortului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

“Câştigătorul litigiului este cel mai mare perdant” , Abraham Lincoln. Această afirmație se poate justifica prin faptul că, de cele mai multe ori, cel care câştigă un litigiu cheltuie sume mari de bani şi pierde foarte mult timp valoros. Fiecare persoană ar trebuie să înțeleagă că timpul înseamnă bani, iar în cazul medierii divorțului, această veche zicală nu a fost niciodată mai adevărată.

Un divorț poate fi foarte costisitor, iar efectele acestuia pot fi dăunătoare pentru familie pentru o perioadă lungă de timp. Medierea poate reduce costurile legate de divorț precum onorariile avocatului/onorariile mediatorului; absența de la serviciu/pierderea locului de muncă/ratarea unor oportunități; stres/boală/traumă; trauma copiilor . Astfel, medierea divorțului presupune costuri mai reduse și mai puțin timp investit în divorț spre deosebire de sistemul convențional (instanța).

Divorțul reprezintă anularea căsătoriei, fiind o formă legală de a încheia relația dintre soți și de a rezolva alte probleme legate de divorț, precum custodia copiilor, sprijinul oferit acestora, împărțirea bunurilor și a datoriilor, dreptul la propietate .

Medierea divorțului reprezintă un process în care două persoane apelează la un mediator, persoană neutră, pentru a negocia condițiile despărțirii sau divorțului lor, într-un mod cooperativ și cu o investiție minimă de timp și bani .

Dacă un cuplu este pregătit să rezolve situația pe cale amiabilă, acesta nu ar trebui să irosească timp, energie și bani pentru un proces în instanță dacă nu este nevoie. În câteva ședințe de mediere, într-un caz tipic de divorț, mediatorul ajută cuplul să negocieze acorduri pentru rezolvarea problemelor legate de divorț precum contribuția lunară cu caracter de pensie alimentară, creșterea și educarea copilului, programul de vizitare etc. Numai după ce se ajunge la un acord de mediere,se merge în instanță pentru pronunțarea divorțului.

Costul total al medierii poate fi controlat de către clienți deoarece aceștia cunosc de la bun început onorariul mediatorului și tot ei pot decide cât de repede ar trebui să înceapă procesul de mediere. Spre deosebire de instanță, în mediere nu trebuie să aștepți după orarul tribunalului pentru a continua cu divorțul. Astfel, medierea divorțului este o modalitate eficientă pentru a economisi timp și bani.

Într-un divorț convențional fiecare dintre părți angajează un avocat care să fie responsabil de divorț. De obicei avocații se luptă în instanța de judecată și se pregăteasc pentru un proces în care un judecător decide toate problemele legate de custodie, de pensia de întreținere și de partaj. Avocații sunt de obicei pregătiți să facă tot ce este necesar pentru a obține cele mai bune rezultate pentru clienții lor pe parcursul procesului. Însă ,,cele mai bune rezultate” obținute în instanță sunt definite de cele mai multe ori ca fiind ,,cei mai mulți bani și/sau cea mai multă putere”. Un asemenea scop, chiar dacă este atins, nu este în mod obligatoriu un rezultat bun pentru membrii familiei care divorțează, inclusiv partea care ,,câștigă”. Chiar și cei mai buni avocați nu pot tot timpul să obțină rezultate bune pentru clienții lor fără a aduce prejudicii financiare și emoționale pentru ambii părinți și pentru copii.

În timpul medierii divorțului, ambele părți își vor rezolva conflictele într-un mod legal și eficient, fără a mai avea de-a face cu procesele lungi și scumpe din instanță. Prin mediere există posibilitatea de a reduce cheltuielile către avocați pentru a pregăti un process în instanță deoarece accentual este pus pe înțelegere și nu pe luptă.

Chiar dacă diferența de onorarii pe oră dintre mediatori și avocați nu este semnificativă, de obicei medierea divorțului presupune mai puține cheltuieli deoarece timpul investit în mediere este mult mai mic decât timpul investit în cazul în care fiecare din soți își angajează un avocat și apelează direct la instanță .

Un alt avantaj major este reprezentat de faptul că de obicei costurile se impart la ambele părți implicate și sunt mai reduse față de cazul în care fiecare parte și-ar angaja un avocat pentru a se ocupa de divorț.

Într-unul dintre studiile privind conflictele legate de custodie, Emery (Emery, R., Renegotiating family relationships: Divorce, child custody and mediation, New York: Guilford., 1994) observa faptul că părinții care apelează la mediere își rezolvă conflictele mai repede decât părinții care recurg direct la un proces în instanță, iar timpul investit în mediere se reduce la mai puțin de jumătate și costurile sunt mult mai mici .

Fisiere in arhiva (1):

  • Medierea Divortului.docx

Alte informatii

Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice Master: Probațiune, mediere şi asistenţa socială a victimelor infracţiunilor Strategii alternative de rezolvare a conflictelor