Modalitatile Actului Juridic Civil

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Modalitatile Actului Juridic Civil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: C.Ghimpu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

1. Termenul 3
1.1. Clasificari 3
1.2. Efectele termenului 5
2. Conditia 6
2.1. Clasificari 6
2.2. Efectele conditiei 9
2.3. Comparatie între termen si conditie 12
3. Sarcina 12
3.1. Clasificari si efecte 13
3.2. Comparatie între conditie si sarcina 13
Bibliografie 15

Extras din document

MODALITATILE ACTULUI JURIDIC

CIVIL

Din punct de vedere juridic, notiunea de “modalitate” desemneaza un eveniment viitor de care depinde existenta sau executarea drepturilor subiective civile si obligatiilor civile din anumite acte juridice.

Termenul, conditia si sarcina sunt cele trei modalitati ale actului juridic civil.

1. Termenul

Termenul este acel eveniment, viitor si sigur ca realizare, care fie amâna producerea efectelor unui act juridic civil, fie determina încetarea efectelor acestuia.

Termenul poate fi indicat în mai multe feluri. Astfel, uneori se arata o data calendaristica (“la data de 2 martie 2001”), o perioada de timp (“dupa doua luni”) sau o împrejurare viitoare si sigura (de exemplu, “începerea cursurilor pentru studenti“).

1.1. Clasificari

Termenele pot fi clasificate dupa mai multe criterii:

a) În functie de beneficiarul termenului, termenul poate fi dispus:

- în favoarea debitorului. Acesta constituie regula;

- în favoarea creditorului, de exemplu, în contractul de depozit;

- în favoarea ambelor parti, de exemplu, termenul dintr-un contract de asigurare.

De calificarea termenului ca apartinând uneia dintre aceste categorii depinde identificarea persoanei care poate renunta la beneficiul termenului.

Astfel, de exemplu, într-un contract de împrumut fara dobânda, termenul la care suma trebuie restituita este dispus în beneficiul debitorului. Ca urmare, numai acesta poate renunta la beneficiul termenului, platind înainte de împlinirea acestuia. Creditorul nu poate pretinde plata înainte de împlinirea termenului, deoarece acesta nu a fost stipulat în favoarea sa. Dar, daca împrumutul s-a acordat cu dobânda, termenul este stipulat în favoarea ambelor

parti, astfel încât nici una nu poate renunta la termen fara acordul celeilalte.

b) Dupa izvorul sau, termenul poate fi:

- termen legal, stabilit de lege. Astfel sunt, de exemplu, termenele de prescriptie;

- termen conventional sau voluntar, stabilit de partile actului juridic civil. Din aceasta categorie face parte majoritatea termenelor;

- termen judiciar (de gratie), acordat de instanta debitorului. Întradevar, potrivit Codului civil, instanta poate acorda debitorului, tinând cont de situatia patrimoniala a acestuia, un termen suplimentar pentru executarea obligatiei. Termenul de gratie amâna executarea silita a obligatiei.

c) În functie de masura în care momentul împlinirii sale este cunoscut înca de la data încheierii actului juridic, distingem:

- termen cert, când momentul împlinirii sale este cunoscut la data încheierii actului juridic (de exemplu, o data calendaristica);

- termen incert, a carui împlinire nu este cunoscuta, ca data calendaristica, desi realizarea sa este sigura (de exemplu, moartea creditorului rentei viagere).

d) Criteriul esential de clasificare consta în efectele pe care le produc; astfel, termenele pot fi suspensive sau extinctive:

- termenul este suspensiv când amâna sau suspenda exercitiul drepturilor subiective civile si executarea obligatiilor civile. De exemplu, termenul la care trebuie restituita suma împrumutata;

- termenul este extinctiv când, la împlinirea lui, se sting efectele actului juridic civil. Spre exemplu, într-un contract de renta viagera debitorul se obliga sa plateasca periodic creditorului o suma de bani, pâna la moartea acestuia din urma. Termenul contractual (moartea creditorului) este extinctiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitatile Actului Juridic Civil.doc