Mostenirea Legala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Mostenirea Legala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asist. Univ. Dr. Codrin Macovei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

INTRODUCERE.3
§ 1. Principiile generale aplicabile devolutiunii succesorale legale .4
1.1 Principiul chemarii la mostenire in ordinea clasei de mostenitori legali .4
1.2 Principiul proximitatii gradului de rudenie.7
1.3 Principiul egalitatii intre rudele dintr-aceeasi clasa si de acelasi grad.8
§ 2. Reprezentarea succesorala.12
2.1 Notiune.8
2.2 Cazuri in care este permisa reprezentarea succesorala.10
2.3 Conditiile reprezentarii succesorale.10
2.5 Efectele reprezentarii succesorale.11
§ 3. Clasele de mostenitori.12
3.1 Clasa I descendentii.13
3.2 Clasa a II a ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati .14
3.3 Clasa a III a asecendentii ordinari .14
3.4 Clasa a IV a colateralii ordinari .14
§ 4. Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor .15
4.1 Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor in concurs cu clasele de mostenitori legali.15
4.2 Dreptul succesoral special al sotuli supravietuitor asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta.16
4.3 Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor .16
§ 5. Drepturile statului asupra succesiunii vacante.17
CONCLUZII.19
BIBLIOGRAFIE.20

Extras din document

INTRODUCERE

Un rol important in materia succesiunilor il ocupa mostenirea legala, pentru ca principiile acesteia opereaza ori de cate ori de cujus nu a randuit prin acte de ultima manifestare a vointei imparteala mostenirii sau cand a facut-o in contra legii. Atunci când cel ce lasa mostenirea nu a dispus prin testament de bunurile sale, intervine problema devolutiunii legale a mostenirii, mostenire ab intestat. Desi defunctul a dispus de bunurile sale prin testament, aceste dispozitii de ultima vointa nefiind valabile, mostenirea se defera prin lege. Trebuie mentionat faptul ca sunt situatii în care o mostenire se defera atât prin lege, cât si prin testament : este vorba de situatia în care, existând mostenitori rezervatari, defunctul nu poate dispune prin acte de ultima vointa decât de o anumita parte din mostenire (cotitate disponibila), restul (rezerva) revenind anumitor mostenitori legali, în virtutea legii.

Legea cheama la mostenire rudele apropiate lui de cujus (din casatorie, din afara casatoriei ori din adoptie) si sotul supravietuitor al acestuia.

Conform art. 45 din Codul familiei rudenia este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. În primul caz rudenia este în linie dreapta, iar în cel de-al doilea în linie colaterala. Rudenia în linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta. Pentru conservarea lucrurilor dobândite de generatii într-o familie si pastrarea acestora în familie, precum si datorita afectiunii prezumate a defunctului pentru rudele sale se efectueaza chemarea legala la mostenire. Nu pot fi chemate la mostenire toate rudele odata pentru ca ar rezulta o farâmitare excesiva a averilor succesorale.

Art. 659 Codul civil prevede : succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului; ascendentilor si rudelor sale colaterale.

Conform art. 669 675 Codul civil se stabilesc patru clase de mostenitori :

I. clasa I clasa descendentilor în linie dreapta, alcatuita din copiii defunctului, nepotii, stranepotii, etc fara limita de grad;

II. clasa II clasa ascendentilor privilegiati si colateralilor privilegiati, cuprinde parintii defunctului, fratii si surorile, precum si descendentii acestora pâna la gradul al IV-lea;

III. clasa III clasa ascendentilor ordinari, cuprinde bunicii, strabunicii, etc. defunctului, fara limita de grad;

IV. clasa IV clasa colateralilor ordinari, alcatuita din rudele în linie colaterala ale defunctului, altele decât cele din clasa a II-a, pâna la gradul IV, inclusiv : unchii, matusile, verii primari, fratii si surorile bunicilor defunctului.

Art. 46 Codul familiei si art. 662 si 663 Codul civil, aduc lamuriri in privinta legaturii dintre rude:

- în linie dreapta ( conform art. 661 alin 1, Codul civil se numeste linie dreapta sirul gradelor între persoanele ce se cobor una dintr-alta; conform art. 661 alin 2 Codul civil : linia dreapta ascendenta - leaga o persoana cu persoanele din care ea coboara- si descendenta - leaga pe genitori cu persoanele din care el se trage -, dupa numarul de mostenitori ex. tatal si fiul rude de gradul întâi; nepotul de fiu si bunicul rude de gradul doi.

- în linie colaterala (conform art. 661 alin 1, fraza II Codul civil, linia colaterala este sirul gradelor între persoanele ce nu se cobor unele din altele, dar care se cobor dintr-un autor comun) dupa numarul nasterilor, urcând de la una dintre rude pâna la ascendentul comun si coborând de la acesta pâna la cealalta ruda (ex. fratii sunt rude de gradul al II-lea, unchiul si nepotul sunt rude de gradul al III-lea, iar verii primari sunt rude de gradul al IV-lea).

În comparatie cu Codul civil, Legea 319/1944 privitoare la dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, cheama la mostenire si pe sotul supravietuitor care intra în concurs cu fiecare clasa de mostenitori. Daca defunctul nu a dispus în mod expres de bunurile sale prin testament si nu exista mostenitori în grad succesibili în nici una din clasele de mostenitori, mostenirea poate trece in totalitate in patrimoniul sotului supravietuitor.

Fisiere in arhiva (1):

 • Mostenirea Legala.doc