Persoana Fizica

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Persoana Fizica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

Capacitatea de folosinta a persoanei fizice; Notiune si Caractere juridice.

Definitia capacitatii de folosinta este cuprinsa în alin. 2 art. 5 D 31/1954; “Capacitatea de folosinta este capacitatea de a avea drepturi si obligatii”

În acest sens retinem:

- capacitatea de folosinta a persoanei fizice este o parte a capacitatii civile a omului,

- ea consta în aptitudinea omului de a avea drepturi si obligatii,

- aceste drepturi si obligatii sunt civile, nu drepturi si obligatii în general.

Caracterele juridice ale capacitatii de folosinta ale persoanei fizice, sunt :

a) Legalitatea – consta în însusirea acestei capacitati de a nu putea fi reglementata decât prin lege, sub toate aspectele: început, continut, încetare

b) Generalitatea – acest caracter se exprima prin aptitudinea generala si abstracta a omului de a avea toate drepturile si obligatiile civile

c) Inalienabilitatea – presupune însusirea capacitatii de folosinta a persoanei fizice de a nu putea forma obiect de renuntare, în tot sau în parte si nici obiect de înstrainare. Acest caracter este consacrat legislativ în D 31/1954 art. 6 alin 2; “Nimeni nu poate renunta, nici în tot nici în parte la capacitatea de folosinta …..”

d) Intangibilitatea – reprezinta caracteristica capacitatii de folosinta de a nu i se putea aduce limitari, îngradiri decât prin texte exprese de lege. În acest sens D 31/1954 art 6 alin 1 dispune “Nimeni nu poate fi îngradit în capacitatea de folosinta … decât în cazurile si conditiile prevazute de lege”.

e) Egalitatea capacitatii de folosinta a persoanei fizice – D 31/1954 consacra expres acest caracter în art 4 alin 2 astfel “Sexul, rasa, nationalitatea, religia, gradul de cultura sau originea nu au nici o înrâurire asupra capacitatii”

f) Universalitatea capacitatii de folosinta a persoanei fizice – acest caracter consta în însusirea capacitatii de folosinta de a fi recunoscuta, atribuita tuturor oamenilor. Astfel, D 31/1954 dispune în art 4 alin 1 “Capacitatea civila este recunoscuta tuturor persoanelor” , iar art 6 alin 1 “Nimeni nu poate fi lipsit de capacitatea de folosinta”

Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana Fizica.doc