Persoana Fizica - Subiect Individual de Drept Civil

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Persoana Fizica - Subiect Individual de Drept Civil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: maria harbada

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

1.DREPTUL SI SUBIECTELE DE DREPT.2
2.PERSOANA FIZICA CA SUBIECT DE DREPT CIVIL.2
3.CALITATEA DE SUBIECT DE DREPT CIVIL SI NOTIUNEA DE CAPACITATE CIVILA.3
4.CAPACITATEA CIVILA.4
4.1.Definitie.4
4.2.Caracterele juridice generale ale capacitatii civile.4
4.3.Elementele capacitatii de drept civil.5
4.3.1.Capacitatea de folosinta a persoanelor fizice.5
4.3.2. Capacitatea de exercitiu a persoanelor fizice.9
5.REGLEMENTAREA LEGALA.14
6.IDENTIFICAREA PERSOANELOR FIZICE.15
7.OCROTIREA PERSOANEI FIZICE PRIN MIJLOACE DE DREPT CIVIL.17
BIBLIOGRAFIE.18

Extras din document

Orice raport juridic isi are izvorul in acte de ratiune.Dreptul nu poate fi,deci,decat o ordine rationala introdusa in societate prin sistematizarea activitatilor care se pot mainifesta in ea.Dreptul este,deci,rezultatul gandirii rationale a omului.

1.DREPTUL SI SUBIECTELE DE DREPT

Dreptul creat de om,legea,nu este niciodata prin sine insasi un izvor de raporturi juridice;in conditiile stabilite de norma juridica,de dreptul obiectiv,totdeauna trebuie sa intervina un fapt social,care sa produca anumite efecte juridice constand in nasterea,modificarea sau stingerea unor raporturi juridice civile concrete.

Dreptul si subiectele de drept sunt notiuni dinstincte dar strans legate intre ele :subiectele de drept nu pot exista fara norma juridica,iar norma juridica apare ca opera unor subiecte de drept.

Dreptul obiectiv determina identitatea individului,ca subiect de drept civil,avandu-l in vedere chiar inainte de a se naste,stabilind drepturi in seama copilului conceput insa inca nenascut,asigurandu-i paternitatea,desi noul subiect de drept este inca inconstient si lipsit total de discernamant,si nu poate sa isi exercite personal vreun drept sau sa indeplineasca vreo obligatie juridica.Din moment ce se naste si pe urma inaintand in varsta,fiecare etapa a vietii omului este reglementat expres de lege,trecerea timpului aducand dupa sine schimbari importante in privinta calitatii de subiect de drept civil a omului.

2.PERSOANA FIZICA CA SUBIECT DE DREPT CIVIL

Subiectul de drept civil este definit in literatura de specialitate ca fiind „acel subiect de drept care este titular de drepturi si obligatii civile”.O categorie importanta de astfel de subiecte de drept civil o constituie persoanele fizice.

In cadrul dreptului civil se impune studierea,in primul rand,a conditiei juridice a persoanei fizice.Conditia actuala a persoanei fizice s-a conturat treptat prin adoptarea in 1864 a Codului civil roman si a unei legislatii civile completatoare care reglementeaza cele mai variate aspecte ale relatiilor sociale respective.Persoana fizica,omul, este un subiect de drept universal,putatnd participa la cele mai variate raporturi juridice.

Este de principiu ca numai oamenii au calitate de subiect de drept civil.A fi subiect de drept civil inseamna a fi participant la raporturi juridice civile,titular de drepturi si obligatii civile,concretizata in aptitudinea de a-si pune in valoare drepturile si obligatiile ce-i sunt recunoscute,respectiv impuse.Aceasta vocatie se fondeaza pe capacitatea juridica a titularului de drepturi si obligatii,adica pe o calitate specific umana,care sintetizeaza doua atribute fundamentale ale fiintei umane,ratiunea si libertatea,dandu-le relevanta sub aspect juridic.

3.CALITATEA DE SUBIECT DE DREPT CIVIL SI NOTIUNEA DE CAPACITATE CIVILA.

Capacitatea civila poate fi examinata stiintific fundamentat numai daca pornim de la calitatea de subiect de drept civil.Este cunoscut ca,in dezvoltarea sa istorica,notiunea de subiect de drept civil a suferit transformari desosebit de importante,inainte de toate in privinta sferei oamenilor care puteau avea calitatea de titular de drepturi si obligatii civile.

Intr-o perioada lunga din istoria societatilor umane.a statului si dreptului,numai unii dintre oameni erau considerati subiecti de drept ;foarte multi(sclavii dar si iobagii si tiganii) erau considerate obiecte si nu subiecte de drept.Legal si doctrinar este atestat ca in societatea scalavagista nu oricarui om i se recunostea posibilitatea de a avea un rol in viata juridica.Cei ce erau socotiti simple licruri(res) sau unelte graitoare (intsrumenta vocalia) nu puteau fi subiecti de drept;dreptul nu le recunostea capacitatea juridica.Sclavii lipsiti total de capacitate juridica erau supusi din toate punctele de vedere stapanilor lor.Acestia aveau dreptul sa dispuna de scalvi,ca de orice lucru,aveau drept asupra lor de viata si de moarte.

Calitatea de subiect de drept a omului a aparut treptat si in tara noastra,ea capatand conturul de astazi dupa punerea in aplicare a Codului civil roman.Codul Caragea punea robii si tiganii in acelasi rand cu dobitoacele.

Intre calitatea de subiect de drept civil si capacitatea juridica exista o legatura organica;cu toate acestea,ele sunt si raman,prin natura lor doua concepte distincte.Titularul de drepturi si obligatii civile se numeste subiect de drept civil,iar vocatia lui de a participa la raporturi juridice isi gaseste exprimarea prin notiunea tehnico-juridica de capacitatea civila.

Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana Fizica - Subiect Individual de Drept Civil.doc