Persoana Juridica – Subiect Colectiv de Drept Civil

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Persoana Juridica – Subiect Colectiv de Drept Civil.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Maria Harbada

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

PERSOANA JURIDICA – SUBIECT COLECTIV DE DREPT CIVIL

1.Conceptul de persoana juridica

Se cunoaste opinia precum ca dezvoltarea si crearea notiunii de persoana juridica se datoreaza dreptului roman . Notiunea s-a format treptat si a evoluat tot treptat , fara ca sa se foloseasca termenul de persoana juridica; in perioada regalitatii se foloseste denumirea de „persoana morala” .

O definitie acceptata a persoanei juridice, in vremea noastra:Persoana juridica reprezinta un subiect colectiv de drept, adica un colectiv de oameni, care, respectand cerintele legale de fond si de forma pentru constituirea sa, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.

Insa definirea notiunii de persoana juridica ca un subiect colectiv de drept estre contoversata de catre unii cunoscatori in drept,considerand ca aceasta definitie nu acopera realitatea deoarece o persoana fizica care infiinteaza o societate cu raspundere limitata ca asociat unic,in conditiile legii aceasta asociatie este persoana juridica, dar nu are nimic comun cu colectivitatea . In acest sesn au aparut si s-au dezvoltat o serie de teorii( teoria fictiunii,teoria nihilista,teoria colectivitatii colective,teoria realitatii, s.a.)

Potrivit prevederilor Decretului nr. 31/1954, ”persoana juridical este orice organizatie care are o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop in acord cu interesul obstesc”.

2. Elementele definitorii ale persoanei juridice

Legislatia noastra, pornind de la ideea ca persoana juridica reprezinta o realitate sociala, în spatele careia întotdeauna exista un colectiv organizat de oameni, stabileste, în mod limpede, acele elemente esentiale ce trebuie sa fie reunite pentru ca acest colectiv sa capete personalitate juridica:

-organizare de sine statatoare. Este vorba aici de stabilirea structurii interne, a organelor de conducere si atributiilor acestora,a modalitatilor de reorganizare si dizolvare .

-independenta patrimoniala,presupune ca persoana juridica are un patrimoniu propriu, distinct de cel al statului, al altor persoane juridice sau de al membrilor sai

-scop determinat licit,conform prevederilor art. 26, lit.e) din din Decretul nr. 31/1954

3.Clasificarea persoanelor juridice

Este necesara enumerarea categoriilor de persoane juridice romane in functie de actele normative care le reglementeaza. Astfel, prima dispozitie legala ce trebuie luata in calcul, in enumerarea persoanelor juridice este art. 1, cap.II din Decretul 31/1954:"Statul este persoana juridica in raporturile in care participa nemijlocit, in nume propriu, ca subiect de drepturi si obligatii civile."Calitatea statului de subiect de drept civil (persoana juridica) nu se confunda cu calitatea de persoana juridica care apartine organelor statului din cele trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca.

Dupa stat, principalele persoane juridice sunt organele de stat:

1) Organele puterii legislative cu calitate de persoana juridica sunt cele doua camere ale Parlamentului: Adunarea Deputatilor si Senatul;

2) Organele puterii executive cu calitate de persoana juridica sunt:

- Presedintele;

- Guvernul Romaniei;

- Ministerele si alte organe centrate ale administratiei de stat;

- Consiliile locale si prefecturile;

- Organele locale de specialitate ale administratiei de stat.

3) Organele puterii judecatoresti cu calitate de persoana juridica sunt: instantele judecatoresti (Curtea Suprema, Curtile de Apel, Tribunalele

Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana Juridica - Subiect Colectiv de Drept Civil.doc