Raspunderea Administrativa

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Raspunderea Administrativa.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

1.RASPUNDEREA ADMINISTRATIVA
-DEFINITIE
-FORME
2.RASPUNDEREA ADMINISTRATIV DISCIPLINARA
3.RASPUNDEREA ADMINISTRATIV CONTRAVENTIONALA
4.RASPUNDEREA ADMINISTRATIV PATRIMONIALA

Extras din document

Raspunderea administrativa

-Definitie

-Forme

In domeniul administratiei publice, raspunderea administrativa este fundamentata, teoretic, de o seama de juristi, pornind de la conceptul de constrangere.

Constrangerea administrativa reprezinta ansamblul de masuri (acte juridice, operatiuni administrative, fapte materiale), luate de catre autoritatiile administratiei publice, in temeiul legii, cu folosirea fortei de constrangere a statului, chiar impotriva vointei unei persoane, pentru a preveni savarsirea unor fapte antisociale,a apara drepturile cetatenilor, precum si a sanctiona incalcarea normelor de drept administrativ.

Argumentand prin faptul ca raspunderea tipic administrativa isi are fundamentul obiectiv in incalcarea de catre un subiect de drept a unei discipline administrative, in general profesorul Antonie Iorgovan propune si de altfel foloseste in mod constant sintagma de raspundere « administrativ-disciplinara », in locul celei de raspundere administrativ propriu-zisa, iar pentru a ilustra faptul ca si raspunderea contraventionala se inscrie in sfera ilicitului administrativ (chiar daca nu este forma tipica a raspunderii administrative, propune si foloseste notiunea de « raspundere administrativ-contraventionala ».

Astfel raspunderea administrativa poate imbraca urmatoarele forme :

1.Raspundere administrativ-disciplinara ;

2.Raspundere administrativ-contraventionala ;

3.Raspundere administrativ-ptrimoniala.

1.Raspunderea administrativ-disciplinara reprezinta fapta de incalcare cu vinovatie a normelor dreptului administrativ.Principalele trasaturi ale raspunderii administrativ-disciplinare sunt :

a)se intemeiaza, in general pe incalcarea unui raport de drept administrativ dar poate fi adusa si de abaterile administrative rezultate din incalcarea legii penale, iar autorul abaterii poate fi :-un organ al administratiei publice ;

-un functionar public ;

-un organism nestatal ;

-o persoana fizica.

b)subiectul activ al raportului juridic de tragere la raspundere este intotdeauna o persoana publica ;

c)se intemeiaza pe vinovatia (culpa) subiectului pasiv, care are capacitate de drept administrativ.

Sanctiunile pentru abaterile administrativ-disciplinare imbraca mai multe modalitati cum ar fi :

1.Amenda se aplica in situatiile incalcarii unor dispozitii ale legii ;

2.Majorari de intarziere pentru neplata la timp a obligatiilor bugetare privind impozite, taxe, cotributii.

3. Dizolvarea organului ales (consiliul local care a adoptat, in mod repetat hotarari anulate de instanta ca fiind nelegale).

4. Demiterea primarului (si alte sanctiuni).

Procedura de aplicare a sanctiunilor administrativ-disciplinare trebuie sa fie una contencioasa, iar aceasta cuprinde norme cu privire la :costatarea faptei, a legaturii de cauzalitate dintre fapta si rezultatul vatamator, termenele de prescriptie sau de decadere, stabilirea organului administratiei publice competent sa constate abateri si continutul actului de constatare,exercitarea cailor de atac si modalitatile de executare.

2.Raspunderea administrativ-contraventionala

Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie,stabilita si sanctionata ca atare prin lege, prin hotarare a Guvernului ori prin hotarare a Consiliului local al comunei, orasului, Municipiului sau al sectorului Municipiului Bucuresti,a Consiliului Judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Administrativa.doc