Testamentul si Felul Lui

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Testamentul si Felul Lui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

INTRODUCERE pag1
CAPITOLUL I pag2
TESTAMENTELE ORDINARE pag2
1)TESTAMENTUL OLOGRAF pag2
2)TESTAMENTUL AUTENTIC pag3
3) TESTAMENTUL MISTIC pag4
CAPITOLUL II pag5
TESTAMENTE PRIVILEGIATE pag5
1)TESTAMENTUL MILITARILOR pag5
2) TESTAMENTUL FACUT IN TIMP DE BOALA CONTANGIOASA pag5
3)TESTAMENT MARITIM pag5
CAPITOLUL III pag6
ALTE FORME TESTAMENTARE pag6
1) TESTAMENTUL PRIVIND SUMELE DE BANI DEPUSE LA CEC SAU ALTE UNITATI BANCARE pag6
2)TESTAMENTUL FACUT DE CETATENII ROMANI IN STRAINATATE pag7
CONCLUZII pag8
BIBLIOGRAFIE pag8

Extras din document

INTRODUCERE

Testamentul este un act formal prin care o persoana numita testator instituie in mod necesar unul sau mai multi succesori, cu scopul ca acestia sa asigure executarea vointei sale dupa moarte.

Pentru validarea testamentului in general se cer anumite conditii de forma caci el este un act juridic solemn .In afara acestor conditii de forma, caci el este un act juridic solemn .In afara acestor conditii generale cercetate de noi mai sus ,legiuitorul impune anumite forme speciale pentru fiecare fel de testament.

Care sunt obiectivele propuse?

- Primul obiectiv pe care vreau sa il ating prin abordarea acestei teme este explicarea cat mai corecta ce este ‘testamentul si felul lui’’

- Un alt obiectiv este descrierea pe larg a celor trei categorii de testament

- Un al 3-lea obiectiv este aducerea la cunostinta si alte forme de testament

CAPITOLUL I

TESTAMENTELE ORDINARE

1)TESTAMENTUL OLOGRAF

Codul civil prevede in art 859 ca :”Testamentul olograf nu este valabil decat cand este scris in tot, data si subsemnat de mana testatorului”. Din formularea data de legiuitor vom retine,asadar,ca nu orice scriere olografa,chiar avand ca obiect transmisiunea bunurilor dupa moartea celui ce lasa mostenirea va putea fi considerata testament olograf ci numai aceea care va fi scrisa integral ,semnata si datata de mana testatorului.lipsa oricareia din cele trei conditii va duce la nevalabilitatea testamentului.

Ca avantaje ale acestui testament se specifica acela ca este simplu si accesibil oricarei persoane care sties a scrie ;poate fi redactat oricand si oriunde si fara nevoia participarii unor persoane straine asigurandu-se astfel secretul sau.

Dar tocmai din simplitatea formelor sale rezulta si unele dezavantaje ale sale. Astfel ,el poate fi usor sustras sau distrus ,dupa moartea testatorului sau sau chiar in timpul vietii sale ,dar fara cunostinta sa.Tot din cauza simplitatii sale el poate fi usor falsificat precum poate fi mai usor contestat decat celelalte forme de testament

In alta ordine de idei el poate cuprinde formulari confuse sau contradictorii din care este greu sa se deduca adevarata vointa a testatorului.

- Prima conditie: testamentul sa fie scris in intregime de catre testator

Nu este valabil testamentul scris la masina de scris sau la calculator chiar daca este semnat de catre testator sau chiar daca cuprinde mentiunea ca reprezinta ultima sa vointa. Prin impunerea acestor conditii de a fi scris in intregime de mana testatorului legiuitorul previne eventuale fraude si in caz de contestatie ca testamentul provine de la defunct da posibilitatea verificarii de scripte prin expertize de specialitate.

Scrierea se poate realiza prin orice mijloace,pe orice material ,prin orice scriere,in orice limba cunoscuta de testator pe un suport material sau mai multe, cu conditia sa existe in acest caz sa existe o legatura materiala sau intelectuala intre ele pentru a constitui un act unitar.se accepta scrierea pee tape a testamentului ,nefiind nevoie nici de formule sacramentale si nici de titulatura ca atare de testament sau testament olograf.Se cere doar ca testamentul sa reprezinte ultima vointa a defunctului.

In cazul in care testamentul prezinta stersaturi,adaugiri sau chiar modificari dar facute de mana testatorului ,fie cu prilejul intocmiri acestuia ,fie ulterior,s-a apreciat ca testamentul ramane valabil chiar daca adaugirile ,stersaturile etc.nu sunt nu sunt semnate si datate de catre acesta cu conditia ca ele sa fie simple corecturi sau interpretari ale dispozitiilor initiale.

- A doua conditie:testamentul sa fie datat de mana testatorului

- In primul rand ,in functie de data redactarii testamentului se poate verifica daca testatorul avea capacitatea de a testa

- In al doilea rand ,in cazul testamentelor succesive ,cu dispozitii contrare sau incompatibile se va putea determina care anume vor fi avute in vedere tinand cont de regula potrivit careia manifestarea ultima de vointa a testatorului produce efecte ,revocand dispozitiile anterioare

- A treia conditie pentru valabilitatea testamentului olograf este semnarea acestuia de catre testator

2)TESTAMENTUL AUTENTIC

Testamentul autentic este acela care ,potrivit legii,(art.860C.civil si art. 65 din Legea nr.36/1995)este auteentificat de notarul public.

Fisiere in arhiva (1):

  • Testamentul si Felul Lui.doc