Vicii de Consimtamant - Dolul

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Vicii de Consimtamant - Dolul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Extras din document

DOLUL (VICLENIA)

1. Definiţie

Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei

persoane, prin mijloace viclene, pentru a o determina sa incheie un anumit act juridic.

Dolul este o eroare provocata, nu spontana precum eroarea propriu-zisa.Daca eroarea spontana constituie un viciu de consimtamant , eroarea provocata constituie si ea un viciu de consimtamant, urmand a i se aplica si ei regulile de la eroarea spontana. Acest rationament este folosit in cazul actelor juridice bilaterale, atunci cand dolul nu provine de la cealalta parte contractanta, careia nu i se poate retine nici o vina, ci de la un tert.Dolul poate fi probat mai usor decat eroarea, asa incat regelementarea distincta a dolului este pe deplin justificata.Sfera de aplicare a dolului este mai larga decat cea a erorii-viciu de consimtamant, in sensul ca nulitatea actului juridic pentru dolar putea sa intervina si atunci cand eroarea provocata ar cade asupra altor elemente decat substanta obiectului, calitatea sau insusirile persoanei cocontractante sau beneficiare a actului , in masura in care aceste elemente au fost determinate la incheierea actului juridic.

2. Clasificare

Avandu-se la baza distinctia care se facea in dreptul roman intre dolus malus (dolul

grav ) si dolus bonus (dolul usor), dupa consecintele pe care le are sau nu asupra valabilitatii actului juridic, se deosebeste intre dolul principal si dolul incident.

Dolul principal (dolus dans causam contractul) este acela care priveste imprejurari importante(determinante) la incheierea actului juridic, atragand nulitatea relativa a acestuia.

Dolul incident (dolus incidens), numit si incidental sau secundar, este acela care vizeaza imprejurari nedeterminante pentru incheierea actului juridic, neatragand nevalabilitatea acestuia,putandu-se cere, cel mult, o reducere a contra- valorii prestatiei, daca este cazul.Posibilitatea de a solicita o reducere a contra-valorii prestatiei in contractele sinalagmatice(acel contract in care partile se obliga reciproc una catre alta.Aceasta inseamna ca in schimbul obligatiei de a livra un produs, cealalta parte se obliga , reciproc si interdependent,sa plateasca un pret.)este justificata de imprejurarea ca manoperele dolosive ale celeilalte parti constituie intotdeauna o fapta ilicita, iar reducerea respective reprezinta tocmai acoperirea prejudiciului, deci o modalitate de despagubire.

3. Structura dolului

Ca viciu de consimtamant, dolul este alcatuit din doua componente:

- un element obiectiv (material) ce consta in utilizarea de mijloace viclene (masinatiuni, manopere frauduloase, siretenii etc.)pentru a induce in eroare.

- un element subiectiv (intenţional) ce consta in intentia de a induce in eroare o persoana, pentru a o determina sa incheie un anumit act juridic.

Cat priveste elementul obiectiv al dolului, acesta poate consta atat intr-o actiune (fapt

comisiv), cat si intr-o inactiune (fapt omisiv). Spre exemplu, in material liberalitatilor, faptul comisiv se concretizeaza in sugestie sau captatie, adica in specularea afectiunii sau pasiunii unei persoane pentru a o determina sa faca o donatie sau un legat (jurisprudenta). Cand elementul obiectiv consta intr-o fapta omisiva , se foloseste expresia dol prin reticenţa, aceasta concretizandu-se in ascunderea sau necomunicarea celeilalte parti a unei imprejurari esentiale, pe care aceasta ar fi trebuit sa o cunoasca. De retinut ca nu constituie dol deoarece lipseste elementul obiectiv, simplu fapt de a profita la incheierea actului juridic de ignorantasau de lipsa de experienta a unei persoane, insa, in raport de imprejurarile concrete ale spetei, nevalabilitatea actului juridic ar putea fi atrasa de alte cauze.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vicii de Consimtamant - Dolul.doc