Analiza Practicilor Anticoncurentiale Legea 21

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Practicilor Anticoncurentiale Legea 21.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Valerica Lazar

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Practicile anticoncurentiale prevazute de legea 21/1996 se refera la doua aspecte esentiale si anume: sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite, intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia; deasemenea, este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economie sau prejudicierea consumatorilor.

Legea 21/1996 interzice acordurile, deciziile si practicile concertate intre agentii economici, aceasta interdictie aplicandu-se atat acordurilor orizontale – din cadrul aceleiasi faze de productie, prelucrare sau comercializare, cat si acordurilor verticale – intre agentii economici care opereaza in cadrul unor faze diferite ale procesului economic si comercial si care nu sunt concurente.

Un acord restrictiv reprezinta un acord intre doua sau mai multe societati, agenti economici, prin care partile se obliga sa adopte un anumit tip de comportament care sa ocoleasca regulile si efectele unei concurente libere pe piata. Aceste acorduri pot lua forma conventiilor, exprese sau tacite, bilaterale sau multilaterale.

O intelegere expresa reprezinta o intelegere care este consemnata intr-un documente indiferent de forma, ca expresie a exteriorizarii aacordului de vointa, dar poate fi si o intelegere intr-un cadru in care, desi partenerii isi exprima acordul de vointa in acest sens, nu-l consemneaza pe hartie, ci folosesc alte suporturi sau mijloace de retinere a problemelor stabilite.

O intelegere tacita, care se realizeaza in scopul impiedicarii sau distorsionarii concurentei are la baza un comportament anticoncurential al unui agent economic care este imitat sau urmat de comportamentul altuia, prin caae se urmareste acelasi scop, de regula, obtinerea sau mentinerea unui avantaj material, scoaterea de pe piata a aceluiasi concurent.

Nu conteaza daca partile la contract sunt sau nu intreprinderi concurente. Notiunea de acord a fost extinsa si la manifestarile de vointa care nu au neaparat o natura contractuala, dar care constituie acte pregatitoare ale viitoarelor contracte. Acordul poate sa consiste si intr-un simplu angajament, lipsit de efect obligatoriu sau intr-o simpla aderare, clar exprimata, dar fara dorinta de a se angaja juridic, la o strategie comerciala. Este posibil, ca prin constituirea unui grup sa nu se aduca atingere concurentei, dar decizia luata de organul de conducerea al unei astfel de asociatii, adunare generala sau consiliu de administratie, in masura in care obliga membrii sai sa adopte un comportament colectiv anticoncurential, sa aiba acest efect.

Practica concertata se afla pe o treapta mai jos decat acordul restrictiv, implicand doar coordonarea dintre societatile comerciale. Practica concertata nu presupune in mod necesar o manifestare de vointa, clar exprimata, ci mai degraba o coordonare de fapt a strategiilor comeriale.

Astfel sunt interzise, aproape fara exceptie: acordurile orizontale si verticale ce stabilesc preturi in mod direct sau indirect; acordurile asupra conditiilor de vanzare; acordurilor ce izoleaza segmente de piata – precum cele referitoare la reducerea preturilor sau cele ce incearca sa interzica, sa restrictioneze sau, dimpotriva, sa promoveze, importurile si exporturile; acordurile asupra cotelor de productie sau distributie; acordurile asupra investitiilor; birourile comune de vanzari; acordurile de impartire a pietei; pietele colective exclusive; acordurile ce duc la discriminare altor comercianti; boicoturile colective; restrictiile voluntare – acorduri de neangajare in anumite tipuri de comportamente concurentiale; participarea cu oferte trucate la licitatii sau la oricare alte forme de concurs de oferte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Practicilor Anticoncurentiale Legea 21.doc

Alte informatii

Concurenta Neloiala