Cuprins
Lista de abrevieri
1. Introducere/prezentarea lucrarii
2. Consideratii generale ale institutiei de arbitraj
3. Definitia, caracterele si formele arbitrajului
3.1. Definitia arbitrajului
3.2. Caracterele arbitrajului
3.3. Clasificarea sau formele arbitrajului
4. Avantajele si dezavantajele arbitrajului
5. Evolutia istorica a institutiei arbitrajului si a conventiei de arbitraj
Extras din document
LISTA DE ABREVIERI
alin. = aliniat;
art. = articol;
lit. = litera;
op. cit. = opera citata;
pag. = pagina;
C.p.c. = Codul de procedura civila
C.civ = Codul civil
C.com =Codul comercial
AALCC = Asian-African Legal Consultative Committee (Comisia de Consultanta Legala Asian-Africana);
ACICA = Australian Centre for International Commercial Arbitration (Centrul Australian de Arbitraj Comercial International);
APRAG = Asian Pacific Regional Arbitration Group (Grupul de Arbitraj Regional Asian Pacific);
CAMCA = The Commercial Arbitration and Mediation Centre for The Americas (Centrul de Arbitraj si Mediere Comerciala pentru Cele Doua Americi);
CIETAC = China International Economic and Trade Arbitration Commision (Comisia de Arbitraj Economic si Comercial International a Chinei);
ECA = European Court of Arbitration (Curtea Europeana de Arbitraj);
GCC = Gulf Cooperation Council Commercial Arbitration Centre (Centrul de Arbitraj Comercial al Consiliului de Cooperare din Golf);
IACAC = The Inter-american Commercial Arbitration Commission (Comisia Interamericana de Arbitraj Comercial);
OHADA = Organization for the Harmonization of Business Law in Africa (Organizatia pentru Armonizarea Afacerilor din Africa);
PCA = Permanent Court of Arbitration (Curtea Permanenta de Arbitraj);
REAM = The European Arbitration and Mediation Network (Reteaua Europeana de Arbitraj si Mediere);
UNCITRAL = United Nations Commission on International Trade Law (Comisia Natiunilor Unite pentru Drept Comercial International).
1. INTRODUCERE. PREZENTAREA LUCRARII
Prezenta este o lucrare de drept, si anume dreptul comertului international referitoare la “Organizatii regionale de arbitraj comercial international”.
2. CONSIDERATII GENERALE ALE INSTITUTIEI DE ARBITRAJ
Trebuie sa remarcam ca un fenomen deosebit, explozia activitatii jurisdictionale civile, comerciale si penale dupa decembrie 1989, urmare directa a substantialelor transformari cunoscute de societatea romana dar si a vidului legislativ din toti acesti ani.
Instantele de judecata de la toate nivelurile si-au inzecit volumul de activitate si asta in contextul amplificarii efectului extremelor: coexistenta unui contingent de judecatori mai in varsta, mai putin dispus sa se adapteze noilor cerinte, cu cel al confratilor foarte tineri, abia iesiti de pe bancile facultatilor de drept, insa din pacate, lipsiti de experienta profesionala.
La aceasta se adauga normele procesuale rigide, cu desfasurare in timp, care tin mai mult de natura actului de justitie si mai putin de specificul perioadei de tranzitie (in acest sens, relativ aceleasi dificultati cunosc si instantele de judecata din tari cum ar fi Italia sau Franta).
Insa ceea ce prea putin se cunoaste la noi, dar se aplica pe scara larga in toate tarile cu economie consolidata din Occident este institutia arbitrajului comercial, sub diversele sale forme si modalitati.
Occidentalul rareori recurge la instantele de judecata traditionale pentru a-si rezolva diferendele, de ordin comercial sau nu. De regula, occidentalul recurge la forma arbitrala, prin arbitri alesi sau numiti chiar de partile implicate, urmand reguli de arbitrare, simple, operative.
Rezolvarea litigiilor pe calea arbitrajului reprezinta unul din cele mai actuale subiecte, aflate in dezbaterea forurilor internationale de specialitate, care examineaza “caile de parcurs in vederea perfectionarii acestei proceduri” pentru o mai buna solutionare a diferendelor din raporturile contractuale de comert international .
Si in Romania, arbitrajul are o frumoasa si indelungata traditie, pana la 1989, iar arbitrii erau cunoscuti si respectati pentru inalta lor competenta profesionala si cinste exemplara.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Arbitraj Comercial.doc