Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9084
Mărime: 39.84KB (arhivat)
Publicat de: Edgar Stanciu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Udrescu Doina
A fost prezentat la Facultatea de Stiinte Economice Galati

Cuprins

  1. I. Istoric 3
  2. II. Sistemul de organizare al Registrului Comerţului în Europa 5
  3. 2.1. State în care Registrul Comertului funcţioneaza în subordinea Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti sau pe lângă instanţe judecătoreşti 5
  4. 2.2. State în care Registrul Comertului are statutul de structura a unei instituţii publice, alta decât Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti 6
  5. 2.3. State ţn care Registrul Comerţului este ţínut de Camerele de Comerţ 8
  6. III. Organizare şi funcţionare 9
  7. 3.1 Obligaţiile privind înregistrările în registrul comerţului 9
  8. 3.1.1. Persoanele obligate să efectueze înregistrările în registrul comerţului 10
  9. 3.1.2. Categoriile de înregistrări în registrul comerţului 10
  10. 3.2. Înmatricularea în registrul comerţului 10
  11. 3.2.1. Înmatricularea şi autorizarea funcţionării persoanelor fizice şi asociaţiilor familiale 11
  12. 3.2.2. Înmatricularea şi autorizarea funcţionării persoanelor juridice 11
  13. 3.3. Înscrierea menţiunilor în registrul comerţului 13
  14. 3.4. Controlul legalităţii înregistrărilor în registrului comerţului 14
  15. IV. Publicitatea prin registrul comerţului 15
  16. 4.1. Caracterul publicităţii efectuate prin registrul comerţului 15
  17. 4.2. Organizarea publicităţii prin registrul comerţului 15
  18. 4.3. Rolul de publicitate al înregistrărilor 16
  19. V. Calea de atac împotriva înregistrărilor pagubitoare efectuate în registrul comerţului 17
  20. 5.1. Condiţiile cererii de radiere a înregistrării 17
  21. 5.2. Soluţionarea cererii de radiere a înregistrări 17
  22. 5.3. Sancţiunile nerespectării obligaţiilor privind publicitatea prin registrul comerţului 18
  23. VI. Propuneri pentru modificarea Legii nr. 26/1990 19
  24. VII. Facilităţi studenţi 20
  25. Lista actelor modificatoare 21
  26. Bibliografie 22

Extras din referat

I. Istoric

În ţãrile Europei centrale şi de est, registrele comerţului au fost create dupã schimbarea regimului politic survenitã in 1989, din necesitatea tranziţiei la economia concurenţialã, ca elemente esenţiale ale noilor mecanisme de piaţã.

În România, registrul comerţului funcţioneazã în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a municipilui Bucureşti şi in cadrul celor 42 de camere de comerţ şi industrie judetene.

Considerãm cã apartenenţa la structura camerelor de comerţ permite valorificarea la maximum, completã şi rapidã a informaţiilor despre firme. Spunem valorificatã la maximum pentru cã registrul comerţului conţine date legale, de publicitate a firmelor, care sunt rapid transformate în informaţii comerciale, indispensabile derulãrii în siguranţã a vieţii economice. În plus, pe aceasta bazã diversele departamente specializate ale caerei de comerţ pot oferi rapid şi eficient servicii mai complete cu un support informaţional actualizat.

În concepţia Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi municipiului Bucureşti şi a camerelor teritoriale, existenţa unor similitudini de dezvoltare zonalã, trãsãturile commune ce definesc viaţa economicã pe o anumitã arie geograficã, indiferent de frontierele dintre state constituie factori favorabili cooperãrii transfrontaliere. Avantajaţi din aceste acţiuni sunt tocmai oamenii de afaceri.

De asemenea, ca depozitar de informaţii legale, registrul comerţului are capacitatea de a furniza date şi de a elabora studii pentru fundamentarea unor proiecte regionale.

Colaborarea registrelor comerţului din ţãrile vecine ar permite şi identificarea modalitãţilor de punere in contact a membrilor comunitãţii de afaceri pe baza cererilor şi ofertelor, deschizând astfel calea cooperării bi si multilaterale.

În ţara noastrã registrul comerţului este reglementat prin Legea 26/1990 modificatã si reactualizatã. În reglementarea legii, registrul comerţului constituie o evidenţã personalã şi oficialã a tuturor comercianţilor din ţarã, personae fizice şi personae juridice, evidenţã având dublu rol, acela de a concentradatele şi informaţiile esenţiale juridice şi economice privitoare la fiecare comerciant şi acela de a realize publicitatea legalã a acestor date şi informaţii.

Comerciaţii, persoane fizice şi juridice ca şi terţii care intrã în relaţii de afaceri cu aceştia, au nevoie sã fie informaţi cu privire la evenimentele care marcheazã viaţa şi activitatea acestora, statutul şi persoanele abilitate sã le reprezinte.

Registrul comerţului constituie o sursã privilegiatã de informare pentru toţi cei care vor sã cunoascã exact situaţia juridical a unei societãţi sau a unui comerciant persoanã fizicã. Dar, înscrierea în registrul comerţului constituie şi o formalitate cardinalã pentru o societate în curs de formare, prin ea marcându-se dobândirea personalitãţii juridice.

Neîndeplinirea formalitãţilor de publicitate este sancţionatã, în principiu, cu NULITATEA.

Totodată, prin banca sa de informaţii, registrul comerţului poate contribui la cunoaşterea situaţiei de ansamblu şi a evoluţiei comerţului românesc.

O condiţie primordialã pentru îndeplinirea rolului ce revine registrului comerţului o constituie asigurarea includerii in acest registru a tuturor întreprinzãtorilor din ţarã.

Deşi a fost o instituţie clãditã de la zero în 1990, registrul comerţului nu a reprezentat o noutate în ţara noastrã. Instituţia registrului comerţului, ca atare, a fost înfiinţatã încã de la sfarşitul secolului trecut şi a funcţionat cu succes pânã la instaurarea comunismului, dupã al doilea rãzboi mondial. Din fericire pentru noi, arhivele registrului comerţului au fost pãstrate intacte. Accesul la documentaţia pãstratã în aceste arhive şi nu în ultimul rând faptul cã am beneficiat de concursul unor jurişti de mare valoare care au cunoscut şi unii din ei au fost implicaţi direct în activitatea registrului în perioada interbelica, ne-a permis ca în numai trei sãptãmâni de la publicarea legii sã deschidem instituţiile pentru public.

Primele evidenţe ale comercianţilor datează din evul mediu, când breslele ţineau date despre comercianţi şi meseriaşi. După unirea Principatelor Romane odată cu punerea bazelor statului român modern, prin legi si amendamente noi, se acordă o importanţă crescândă ţinerii in evidenţă a structurii şi activităţii firmelor :

1864 - votarea si promulgarea primei legi de organizare a Camerelor de Comert si Industrie

1868 - amendarea legii existente, cuprinde germenele oficiului registrului comertului. Articolul 3 din proiect prevede ca nu se poata face nici un fel de inscriere la Tribunal, fara ca negustorii sa se fi prezentat la Camera de Comert si Industrie din circumscriptia lor, pentru a fi inscrisi in registrul Camerei

1884 - este promulgata "Legea inscrierii firmelor" ce organizeaza in sens modern evidenta firmelor comerciale

1913 - noi amendamente privitoare la rubricile registrul comertului sunt aduse de "Regulamentul pentru forma si modul tinerii registrelor pentru inscrierea firmelor", aprobat prin decret regal

1931 - registrul comertului este organizat pe langa Camera de Comert si Industrie. Noua "Lege pentru infiintarea unui registru al comertului" publicata in Monitorul Oficial nr. 84 din 3 aprilie, prevede ca, la fiecare Camera de Comert si Industrie sa se pastreze, de catre un oficiu special si sub controlul unui judecator delegat, un registru al comertului pentru inscrierea actelor a caror publicitate era ceruta de lege. Inmatricularile si mentiunile sunt publicate in "Buletinul Camerei de Comert si Industrie"

1945 - la sfarsitul acestui an erau inregistrate 157.626 de firme, din care firme individuale 147.038 si firme sociale 10.588

1950 - Registrul comertului este desfiintat, functiunile sale fiind incompatibile cu economia socialista

1990 - reluand traditia economiei romanesti din perioada interbelica, Registrul Comertului este reinfiintat pe langa camerele de comert si industrie din Romania, la 15 noiembrie, ca institutie proprie economiei de piata cu obiective si functii definite de Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului si Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale

2002 - Oficiul National al Registrului Comertului devine institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral din venituri proprii organizata in subordinea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, in temeiul OUG nr. 129/10.10.2002, aprobata prin legea nr. 505/2003. Oficiile registrului comertului teritoriale se organizeaza in subordinea Oficiului National al Registrului Comertului si functioneaza pe langa fiecare tribunal

S-a pornit, e adevãrat, de la experienţa înaintaşilor, dar actualele oficii ale registrului comerţului se conduc dupã o concepţie modernã, care s-a impus în întreaga ţarã, printr-un grad avansat de informatizare a operaţiunilor.

II. Sistemul de organizare al Registrului Comerţului în Europa

În vederea dezvoltarii relatiilor de colaborare cu structurile europene active in domeniul registrului comertului, Oficiul National al Registrului Comertului a devenit membru al ECRF - European Commerce Registers Forum, in anul 2004. ECRF este o asociatie care reuneste autoritatile registrului comertului din toate tarile Europei si care abordeaza problematica specifica activitatii registratorilor, implicandu-se activ in elaborarea de proiecte ce vizeaza modernizarea activitatii registrului comertului si extinderea relatiilor de colaborare la nivel european.

Interesant este faptul cã instituţia registrului comerţului este gãzduitã de structuri gazdã diferite: camera de comerţ în cazul Italiei şi Ucrainei, ministerul comerţului în cazul Marii Britanii sau ministerul justiţiei in cazul Rusiei şi Republicii Moldova.

Preview document

Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 1
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 2
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 3
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 4
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 5
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 6
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 7
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 8
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 9
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 10
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 11
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 12
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 13
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 14
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 15
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 16
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 17
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 18
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 19
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 20
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 21
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 22
Armonizarea legii 26-1990 privind registrul comerțului și importanța acestuia - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Armonizarea Legii 26-1990 privind Registrul Comertului si Importanta Acestuia.doc

Alții au mai descărcat și

Obligațiile Profesionale ale Comercianților

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1. Noţiuni generale despre obligaţiile profesionale ale comercianţilor Exercitarea unei activităţi comerciale...

Registrul Comerțului

REGISTRUL COMERŢULUI 1. Istoricul Registrului Comerţului 1.1 Cadrul juridic Registrul Comerţului este, în primul rând, o instituţie juridică...

Registrul comerțului

1. Registrul comertului este un registru oficial in care se inregistrează in mod obligatoriu atat infiinţarea societatilor comerciale, cu...

Registrul comerțului

Cadrul juridic Registrul comertului reapare in peisajul economic romanesc dupa o absenta de 40 de ani fiind infiintat in temeiul Legii nr....

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Ai nevoie de altceva?