Asocierea in Participatiune

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asocierea in Participatiune.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Miff Angela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

-definitia conceptului
-modul de functionare si limitele asocierii
-expunere avantaje/dezavantaje

Extras din document

Asocierea in participatiune este reglementata de un numar limitat de prevederi legale continute in Codul Comercial (art. 251-256). Cateva reguli speciale sunt prevazute si in Codul Fiscal si in normele sale de aplicare.

Concept

Asocierea in participatiune este un tip special de contract prin care doua sau mai multe persoane fizice si/sau juridice decid sa creeze o asociere in care sa contribuie anumite bunuri in vederea exercitarii in comun a unor activitati comerciale, cu scopul impartirii profitul obtinut. Asocierea astfel creata nu are nevoie de formalitati de constituire in afara contractului, spre deosebire de societatile comerciale. Cu toate acestea, Codul Fiscal prevede ca asocierea trebuie inregistrata la organul fiscal competent inaintea inceperii activitatii.

Principala caracteristica a asocierii in participatiune este aceea ca nu creeaza o noua entitate juridica, drept care asocierea nu beneficiaza de personalitate sau patrimoniu propriu si ca atare nu poate dobandi drepturi sau obligatii proprii.

Asocierea in participatiune are doua categorii de asociati: 1) asociatul principal, vizibil (administratorul), si asociatul secundar, ascuns (participantul).

Contributii

Contributiile asociatilor reprezinta elementul economic care le da dreptul de a participa la distribuirea profitului realizat din asociere. Codul Comercial roman nu impune restrictii cu privire la tipul de bunuri care pot forma aportul la asociere, astfel incat aportul poate consta in bani, contributii in natura (bunuri mobile sau imobile, corporale sau necorporale, inclusiv creante), sau contributii in industrie (licente, know-how).

Datorita faptul ca prin asociere nu se creaza o entitate juridica, bunurile aportate nu formeaza patrimoniul asocierii, cum se intampla in cazul societatilor comerciale.

a. Contributia asociatului principal :

Potrivit doctrinei si practicii, in privinta contributiei asociatului principal nu opereaza niciun transfer de proprietate. Asociatul principal ramane proprietarul bunurilor aportate, in aceleasi conditii ca inaintea asocierii (i.e. faptul aportului la asocierea in participatiune nu modifica nici pozitiv nici negativ modalitatile dreptului).

b. Contributia asociatului secundar

Asociatul secundar pierde prerogativele folosintei si dispozitiei, acestea fiind transferate asociatului principal pe durata asocierii. Avand in vedere ca exista ambiguitate cu privire la transferul intregului drept de proprietate de la asociatul secundar la cel principal, este indicat ca in contractul de asociere sa fie stipulata reintoarcerea bunurilor aportate de asociatul secundar o data ce contractul inceteaza.

Participarea la profit si pierderi

In principiu, modul in care partile inteleg sa imparta profitul asocierii poate fi determinat in mod liber prin contractul de asociere. Singura interdictie priveste clauza leonina, prin care o parte sa isi rezerve tot profitul sau sa nu participe deloc la pierderi. Clauza leoniana este nula, deoarece realizarea de beneficii de catre toti membrii asociati constituie insusi scopul in vederea realizarii caruia s-a constituit societatea comerciala. Daca in contractul de asociere nu se stipuleaza reguli cu privire la impartirea profitului, acesta va fi repartizat conform cotei determinate de contributia fiecarui asociat.

Functionarea asocierii

Asocierea in participatiune confera drepturi si obligatii diferite pentru fiecare asociat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asocierea in Participatiune.doc