Capacitatea Minorei de a Deveni Comerciant

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Capacitatea Minorei de a Deveni Comerciant.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Codul comercial nu da o definitie comerciantului, precizand doar cine are calitatea de comerciant. Articolul 7 prevede: „sunt comercianti aceia care fac fapte de comert (avand comertul ca profesiune obisnuita) si societatile comerciale”. Deci au calitatea de comercianti persoanele fizice si juridice care desfasoara o activitate comerciala cu caracter profesional.

Persoanele fizice au calitatea de comerciant daca savarsesc fapte de comert cu caracter profesional in conceptia Codului comercial , comerciantul persoana fizica este definit nu prin apartenenta sa la un anumit grup profesional , ci prin actele si operatiunile , adica prin faptele de comert pe care le savarseste in mod profesional . Persoana fizica are calitatea de comerciant atat in cazul cand savarseste fapte de comert cu caracter profesional in mod independent , cat si in cazul cand realizeaza aceasta activitate in cadrul unei asociatii familiale in conditiile Decretului de lege nr 34/1990 , sau al unei asociatii in participatiune , in conditiile art 251 Cod comercial .

Capacitatea persoanei fizice ceruta pentru a fi comerciant .

Cu privire la capacitate , trebuie facuta distinctie intre capacitatea persoanei fizice de a face acte de comert izolate si capacitatea ceruta pentru a fi comerciant . Codul comercial nu cuprinde dispozitii speciale privind capacitatea de face acte de comert izolate . In consecinta , pentru incheierea acestor acte se cer a fi indeplinite conditiile generale ale dreptului civil referitoare la incheierea actelor juridice . In ceea ce priveste capacitatea de a fi comerciant , Codul Comercial cuprinde unele dispozitii speciale in art. 10-12 care se refera la minor si la femeia casatorita . De mentionat , insa , ca dispozitiile art. 10-12 Cod Comercial privind incapacitatea femeii casatorite , au fost abrogate prin legea din 20 aprilie 1932 referitoare la ridicarea incapacitatii civile a femeii maritate. Capacitatea deplina a persoanei fizice de a-si asuma obligatii savarsind acte juridice –capacitatea de exercitiu – incepe dela data cand persoana devine majora , adica la implinirea varstei de 18 ani sau cand minorul se casatoreste , dobandind asfel capacitatea deplina de exercitiu. Datorita faptului ca art. 10 din Codul Comercial care prevedea ca varsta minima pentru recunoasterea capacitatii de a fi comerciant

Fisiere in arhiva (1):

  • Capacitatea Minorei de a Deveni Comerciant.doc