Cecul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cecul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Tutuianu Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

In tara noastra, Legea cecului dateaza din anul 1934. Dupa primul razboi mondial s-a incercat unificarea legislativa a diferitelor norme de drept din diferite tari de catre Comitetul Economic de pe langa Liga Natiunilor (1928) elaborandu-se un proiect unificat de norme privind utilizarea cecului. La acesta s-a adaugat “Conventia cuprinzand legea uniforma asupra cecului” (Geneva, 19 Martie 1931) si “Conventia menita sa reglementeze unele conflicte de legi in materie de CEC” (Geneva, 19 Martie1931).

Aceste reglementari au ramas cu caracter orientativ, in toate tarile respectandu-se notiunile, elementele de baza, regimul practic de folosire fiind insa determinat de legislatia specifica fiecarei tari.

Astfel in tara noastra Legea nr. 59/1934 asupra cecului este realizata dupa legea elvetiana in materie – Romania fiind semnatara a conventiilor de la Geneva din 1931- care la randul ei cuprinde clauzele preluate din proiectul unificat elaborat de Liga Natiunilor in 1928.

Reglementarile din 1934 au fost modificate atat din punct de vedere tehnic – bancar, cat si din punct de vedere juridic, prin Legea nr. 83 asupra cecului, din octombrie 1994.

Potrivit acestor reglementari “prin cec se intelege acel titlu de credit, la ordin sau la purtator prin care persoana care poseda la o banca o suma disponibila numita provision, poate dispune de aceasta, in tot sau in parte, in favoarea sa ori in favoarea unui al treilea”.

Deci conform legii 59/1934 “cecul este un inscris prin care o persoana, numita tragator, da ordin unei banci la care are un disponibil banesc, numita tras, sa plateasca, la prezentarea titlului, o suma de bani altei personae, numita beneficiar”.

Partile implicate in plata prin cec sunt :

- tragatorul (emitentul),cel care emite,ordona plata unei sume de bani;in relatiile comerciale el poate fi importatorul, care prin emiterea unui cec achita contravaloarea marfurilor cumparate;

- trasul, intotdeauna este o banca, banca la care tragatorul are cont deschis sau banca, ce urmeaza sa efectueze plata;

- beneficiarul este persoana fizica sau juridica indicata de tragator in favoarea careia banca urmeaza a efectua plata, tragatorul putandu-se indica pe el insusi in cazul in care necesita bani lichizi;

Tragatorul poate emite cecul numai daca are la banca (tras) un disponibil banesc pentru efectuarea platii de catre banca. Acest disponibil (fonduri banesti) poarta denumirea de provizion sau acoperire. El poate fi un depozit bancar al tragatorului ori o deschidere de credit in favoarea acestuia.

Disponibilul trebuie sa existe prealabil emiterii titlului si sa aiba cel putin valoarea cecului. Potrivit legii, disponibilul trebuie sa reprezinte o suma de bani lichida, certa si exigibila asupra careia tragatorul are dreptul sa dispuna prin cec (art. 3 alin.2 din lege) . Emiterea cecului fara acoperire constituie infractiune si se sanctioneaza in conditiile art. 84 pct.2 din lege.

Ca si cambia, cecul – care spre deosebire de cea dintai este un mijloc de plata si nu unul de credit, caci plata unui cec nu poate avea loc la o data mai indepartata de 8 zile, daca este platibil in chiar localitatea unde a fost emis si de 15 zile in celelalte cazuri (art. 30 Legea din 1 Mai 1934) – unde este titlu solemn, care trebuie, sub sanctiunea neeficacitatii juridice sa cuprinda anumite mentiuni aratate de lege [Art. 1: cecul cuprinde 1) denumirea de cec trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu; 2) ordinal neconditionat de a plati o anumita suma de bani; 3) numele celui care trebuie sa plateasca (tras); 4) aratarea locului unde plata trebuie facuta; 5) aratarea datei si a locului emiterii; 6) semnatura celui care emite cecul (tragatorul) Art. 2: titlul caruia ii lipseste una din conditiunile aratate in articolul precedent nu va fi socotit cec in afara de cateva cazuri speciale] De la aceste elemente de baza se admit urmatoarele exceptii:

- daca se indica mai multe localitati, prima localitate indicata este socotita loc al platii;

- daca nu se da nici o indicatie privind locul platii, se socoteste locul platii sediul central al trasului (bancii);

- daca nu se indica locul emiterii, se considera loc al emiterii localitatea indicata langa numele tragatorului (emitentului)

Pentru a putea fi considerat un inscris valid din punct de vedere juridic, cecul trebuie completat conform articolul I din Legea 59/1934 asupra cecului.

Astfel, cele 7 elemente obligatorii ale cecului, trebuiesc scrise in cele 8 zone astfel:

- In zona I va figura denumirea si/sau sigla societatii bancare trase, aceasta fiind cea care va pune la dispozitia clientului si carnetele de cecuri. Acestea vor avea seria si numarul cecului pretiparite. Pentru acordarea carnetelor de cecuri clientii sunt selectati, ei nefiind acceptati de banca fara un contract prealabil. Acest lucru, este realizat cu ajutorul CIP-ului (Centrala Incidentelor de Plati). Daca respectivul client figureaza ca rau platnic, banca il va refuza, neavand nevoie de astfel de clienti;

- Zona 2 cuprinde denumirea de CEC in partea de sus, si ordinul neconditionat de plata pentru o suma de bani determinata, inscrisa pe cec in litere;

- Cea de-a 3-a zona va fi cea unde va fi mentionat locul platii – localitatea unde va avea loc plata;

- Data si locul emiterii, scrise alaturat, vor fi completate in zona 4. Data trebuie sa fie posibila, certa si unica;

- Suma in cifre si moneda, vor fi trecute in zona 5. Suma in cifre trebuie sa corespunda cu suma in litere scrisa in zona 2;

- Zona 6 este completata cu datele de identificare ale tragatorului. Persoanele juridice vor mentiona in aceasta zona numele conform celui inregistrat la Registrul Comertului, iar persoanele fizice numele si prenumele, asa cum sunt inscrise in BI. Emitentul este obligat sa semneze cecul numai cu pixul sau cu stiloul cu cerneala de culoare albastra sau neagra. Nu este acceptata aplicarea unei stampile care sa cuprinda datele cerute, semnatura trebuind sa fie autografa. Nerespectarea acestei cerinte duce la anularea cecului;

- Zonele 7 si 8 sunt reprezentate de o banda alba care contine date, citirea acestora urmand a se face cu un dispozitiv de citire. Sunt situate in partea inferioara a cecului;

Zona 7 va cuprinde:

Fisiere in arhiva (1):

  • Cecul.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN BACAU FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE - ANUL I