Comerciantul - Persoana Fizica

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Comerciantul - Persoana Fizica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Charlotte Ene

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

Introducere pg 2
Definitie.Conditiile comerciantului persoana fizica pg 3
Incompatibilitati, decaderi si interdictii pg 5
Desfasurarea activitatii de comert pg 7
Statutul juridic al comerciantului.Obligatiile comerciantului pg 10
Concluzii pg 13
Bibliografie pg 14

Extras din document

Introducere

Ce sunt subiectele dreptului comercial?

Subiectele dreptului comercial reprezinta acele persoane care participa la raporturile comerciale.Acestea sunt in principal comerciantii.

Ce sunt comerciantii ?

Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale. (art.7 din Codul Comercial)

Din citatul anterior reiese faptul ca au calitatea de comerciant persoanele fizice care savarsesc fapte de comert ca profesiune obisnuita (comerciantii individuali) , precum si persoanele juridice, adica societatile comerciale (comerciantii colectivi).

Cu toate ca subiecte ale raporturilor comerciale pot fi atat comerciantii cat si necomerciantii, in principal, activitatea comerciala se realizeaza de catre comercianti .

In afara acestor categorii de persoane calificate ca fiind comercianti, legiuitorul include in categoria comerciantilor atat asociatiile familiale cat si regiile autonome .

Definitie.Conditiile comerciantului

persoana fizica

Definitie

Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant prin savarsirea actelor de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita.

Comerciantul persoana fizica se clasifica in :

-Comerciant-angajat propriu;

-Comerciant-agent permanent.

Conform Legii nr.300/2004 comerciantul-angajat propriu este atat membru al unei asociatii familiale, cat si acea persoana care desfasoara activitati economice in mod independent.

Calitatea de agent propriu ii ofera comerciantului dreptul de de a fi asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Potrivit Legii nr.509/2002 , comerciantul-agent comercial(persoana fizica sau juridica) trebuie sa negocieze afaceri pentru o alta pesoana fizica sau juridica(comitent), sa negocieze si sa incheie afaceri in numele si pe seama comitentului.

Conditiile impuse comerciantului persoana fizica

Cele 3 conditii de baza prezente in art.7 din Cod comercial pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana fizica sunt :

1) Sa desfasoare in mod efectiv una sau mai multe fapte de comert obiectiv

2) Savarsirea faptelor de comert trebuie sa aiba caracter profesional (cu titlu de indeletnicire si nu izolate)

3) Faptele de comert trebuie sa se desfasoare in numele propriu, nu in numele altuia.

Conform Legii nr.300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent , acestia trebuie sa obtina o autorizatie pentru exercitarea comertului respectiv, eliberata de primar .

Pentru ca o persoana fizica sa devina comerciant, aceasta trebuie :

-sa aiba capacitatea juridica ceruta de lege.O persoana fizica dobandeste capacitatea de comerciant la implinirea varstei de 18 ani .

-sa exercite in mod obisnuit fapte de comert cu titlu de profesie

-sa desfasoare fapte de comert in nume propriu si pe cont propriu

-sa desfasoare operatiuni comerciale in mod obisnuit, si nu accidental, comertul reprezentand principala sa activitate si principala sa sursa de venit

-sa fi fost autorizata in conditiile legii.

Nu pot avea capaciate comerciala urmatoarele persoane :

-minorul, in general

-minorul cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani, chiar daca are capacitate de exercitiu restransa,.Desi, incepand cu varsta de 16 ani, minorul are capacitate deplina de exercitiu pentru unele acte juridice, cum ar fi contractul de munca, acesta nu poate deveni comerciant.

-femeia casatorita inaintea varstei de 18 ani ; chiar daca dobandeste capacitate deplina de exercitiu in urma casatoriei, aceasta este recunoscuta doar pentru doar actele de drept civil, cu scopul de a se asigura egalitatea dintre soti in timpul casatoriei si pentru a fi reprezentanta legala a minorilor care rezulta din casatorie

-interzisii judecatoresti, neavand discernamant datorita starii de alienatie mintala .

O situatie speciala o au persoanele la care s-a instituit curatela, conform art.152 din Codul familiei.Aceste persoane, chiar daca au discernamant, nu pot sa-si apere singure interesele, datorita unei boli, infirmitati sau din cauza batranetii.In acest caz, la cererea persoanei in cauza, autoritatea tutelara numeste un curator-persoana ce reprezinta interesele celui aflat in imposibilitate.

Incompatibilitati, decaderi si interdictii

Incompatibilitati

Datorita caracterului speculativ, activitatea de comert este incompatibila cu anumite functii si profesii.

Nu pot fi comercianti, datorita functiei pe care o detin :

-parlamentarii

-functionarii publici, in conditiile specifice impuse de statul propriu

-magistratii(judecatorii, procurorii)

-militarii etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comerciantul - Persoana Fizica.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT