Comert - Practici Anticoncurentiale

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Comert - Practici Anticoncurentiale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

1.1. Practici anticoncurentiale

Practicile anticoncurentiale interzise sunt nule de drept si se refera, pe de o parte, la întelegerile exprese sau tacite dintre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, la orice decizii luate de asociatii de agenti economici sau practici concertate între acestia , iar pe de alta parte, la folosirea abuziva a unei pozitii dominante detinuta de catre unul sau mai multi agenti economici, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale .

Referindu-ne la primul aspect, practicile anticoncurentiale, sub forma întelegerilor secrete între agenti economici, având ca scop majorarea sau stabilirea preturilor si reducerea productiei sunt considerate de majoritatea autoritatilor ca singura încalcare mai serioasa a legilor concurentei.

Cazurile analizate din diverse tari releva ca întelegerea secreta poate fi realizata formal, ca «gentlemen’s agreement», în care respectul reciproc, conventiile sociale si contactele personale sunt suficiente pentru a garanta respectarea preturilor de întelegere si a practicilor de afaceri conexe.

Întelegerile secrete nu implica în mod necesar un acord explicit sau o comunicare între agenti economici. În industriale oligopoliste, agentii economici îsi stabilesc preturile si nivelul productiei, în mod interconditionat, astfel încât actiunile fiecarui agent economic sa aiba impact si sa determine reactia celorlalti agenti, pe piata.

În aceste conditii, membrii unui oligopol pot lua în considerare actiunile concurentilor pe piata si sa îsi coordoneze actiunile ca si cum ar forma un cartel, neavând la baza o întelegere explicita si clara. Un astfel de comportament este numit, deseori, «întelegere secreta tacita» sau paralelism constient.

Referitor la cel de-al doilea aspect enumerat anterior, se defineste pozitia dominanta, ca fiind: ‘‘situatia în care un agent economic este capabil, într-o masura apreciabila, sa se comporte independent fata de clientii si concurentii sai de pe aceasta piata’’. Pozitia dominanta nu contravine legii prin ea însasi,fiind sanctionat numai abuzul de pozitie dominanta.

De asemenea, sunt interzise orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, care pot conduce la restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurentei, fie prin luarea unor decizii care limiteaza libertatea comertului sau autonomia agentilor economici, fie prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru activitatea acestora.

Tipurile de practici anticoncurentiale ce încalca Legea concurentei difera de la o jurisdictie la alta, fiind examinate ca ilegale per se (prin definitie) sau supuse regulii argumentarii. În acest sens, practicile referitoare la preturi, tarife, acorduri de partajare a pietei sau participarea cu oferte trucate la licitatii sau alte forme de concurs de oferte sunt interzise si sanctionate, indiferent de marimea agentilor economici implicati.

Întelegerile între agenti economici pot fi clasificate în întelegeri pe orizzontala (între agenti economici concurenti ce

actioneaza pe aceeasi piata) si întelegeri verticale, între agenti economici ce opereaza în diferite stadii de productie (de ex., între producatori si distribuitori).

În urma analizei noilor politici comunitare în domeniul întelegerilor verticale si a acordurilor orizontale, s-a luat în considerare necesitatea transpunerii acestora în legislatia româneasca, în vederea consolidarii mediului concurential si a cresterii capacitatii economiei românesti pentru a face fata fortelor pietei si presiunilor concurentiale din Uniunea Europeana .

Pentru asigurarea functionarii eficiente a pietei din cadrul sectoarelor în care au loc comportamente îndoielnice, elaborarea unor criterii specifice pentru detectarea practicilor anticoncurentiale prezinta importanta deosebita. Data fiind diversitatea practicilor anticoncurentiale, se impun anumite particularitati în ceea ce priveste mijloacele si metodele utilizate în descoperirea ei :

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert - Practici Anticoncurentiale.doc