Contractul de Comision

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Comision.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Caracteristicile contractului de comision

Contractul de comision nu-l gasim reglemantat în codul civil, ci în codul commercial, art.405  412.

Prin acest contract prin care o persoana, numita comisinar, se obliga pe baza împuternicirii celeilalte parti, numita comitent, sa efectueze acte de comert, prin încheierea de acte în nume propriu, dar pe seama comitentului, fara reprezentarea acestuia. Pentru aceasta activitate, comisionarul primeste o suma de bani numita comision. Raporturile juridice care se stabilesc între comitent si comisionar sunt cele ale unui mandat special fara reprezentare.

Având în vedere elementele care definesc contractul de comision putem afirma ca acest tip de contract apare ca o varietate a mandatului comercial, deoarece contractul de comison este un mandat comercial fara reprezentare. Între contractul de mandat si contractul de comision exista asemanari si deosebiri.

Astfel, cele doua contracte se aseamana prin obiectul lor (ele au ca obiect "tratarea de afaceri comerciale") si de asemenea în ambele contracte, actele juridice se încheie cu terti pe seama altei persoane, care a dat împuternicirea.

Deosebirea dintre cele doua contracte priveste structura lor, astfel în cazul mandatului - mandatarul are un drept de reprezentare si deci, el încheie actele juridice în numele si pe seama mandantului; pe când în cazul contractului de comision - comisionarul nu beneficiaza de dreptul de reprezentare si în consecinta, el încheie actele juridice în nume propriu, dar pe seama comitentului.

Din cele enuntate, rezulta caracteristicile contractului de comision si anume faptul ca:

- este un contract bilateral, el dând nastere la obligatii în sarcina comisionarului si comitentului;

- este un contract cu titlu oneros datorita faptului ca, prin încheierea contractului ambele parti urmaresc realizarea unui folos patrimonial

- este un contract consensual deoarece el ia nastere prin simplul acord de vointa al partilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Comision.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE, BANCI, ASIGURARI SI BURSE DE VALORI