Contractul de Intermediere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Intermediere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Pentru ca distante foarte mari separa realii parteneri la operatiile comerciale, pentru ca patrunderea pe piete straine e adesea dificila datorita legislatiei statelor, necunoasterii marfurilor, serviciilor sau lucrarilor oferite de comerciantii straini, acestia se vad obligati, de cele mai multe ori, sa recurga la intermediari, la persoane fizice sau persoane juridice care sa faca legatura, sa stabileasca contactul intre realii parteneri la operatie. Institutia intermedierii in comertul international are la baza o institutie a dreptului civil, respectiv cea a reprezentarii.

Institutia reprezentarii din dreptul civil, in functie de izvorul sau, poate fi:

-Reprezentare legala  are izvorul in lege. Legea stabileste persoanele care sunt imputernicite, care pot sa reprezinte in relatiile cu tertii interesele altor persoane, vointa altor persoane. Astfel, administratorul sau directorul general al unei societati comerciale e reprezentat legal al respectivei societati. Parintii sunt reprezentantii legali ai copiilor minori pe care ii au in supraveghere.

-Reprezentare judiciara - are izvorul intr-o hotarare judecatoreasca. Astfel, tutorele numit de instanta reprezinta interesele minorului sau ale incapabilului pus sub tutela. Curatorul e de asemeni stabilit de instanta si reprezinta interesele patrimoniale ale persoane puse sub curatela.

-Reprezentare conventionala  are izvorul in acordul partilor. Prototipul ei, cand o persoana e imputernicita de o alta persoana sa incheie acte juridice in numele si pe seama sa, e contractul de mandat civil. Pentru ca nu toate sistemele de drept cunosc institutia de mandat civil, si in materia intermedierii de comert international vom distinge intre 2 mari institutii:

a.Institutia intermedierii, reglementata in statele care cunosc la nivelul dreptului civil institutia mandatului civil;

b.Institutia intermedierii, reglementata de sistemele de drept care nu cunosc in dreptul lor civil mandatul civil (sist din Common Law).

a. Intermedierea in dreptul continental, caracterizat prin prezenta mandatului civil la nivelul sistemele de drept respective.

Mandatul civil = contractul prin care o parte numita mandante imputerniceste o alta parte numita mandatar sa incheie in numele si pe contul mandantelui acte juridice.

Mandatarul, in sistemul de drept continental este abilitat numai cu incheierea de acte juridice (Actul juridic = o manifestare de vointa cu scopul de a naste, de a modifica sau de a stinge efecte jurice// Faptul juridic = evenimente sau actiuni de a caror producere legea leaga nasterea, modificarea sau stingerea de efecte juridice - moartea, traznetul, cutremurul).

Trasaturile mandatului civil:

- este, prin natura sa, un contract cu titlu gratuit. Mandatarul nu e retribuit pentru activitatea sa.

- contractul poate fi reziliat unilateral, prin vointa mandantelui

- mandatarul e obligat sa respecte intru totul puterea de reprezentare date de

mandante.

Daca depaseste aceasta putere, numita procura, isi angajeaza propria raspundere. Pentru a nu-si nagaja raspunderea are nevoie de confirmare din partea manadantelui.

EXEMPLU : Vreau sa vand inelul si rog pe cineva sa-l vanda. Ii spun vreau sa iei pe el minim 200000 Daca prin negociere, inelul fiind de proasta calitate, ati reusit sa obtineti 190000, daca ati incheiat contractul in numele meu - proprietar, pentru diferenta de 10000 raspunzi si va trebui sa-mi dai banii. Ca sa nu raspunzi, trebuie ca eu sa revin, sa confirm aceasta depasire a mandatului. Asta in civil.

Tot in civil, mandatarul nu trebuie neaparat sa aiba capacitatea juridica necesara pentru incheierea contractul cu tertul. Mandatarul trebuie numai sa aiba o vointa neviciata. Procura trebuie formulata in scris, in aceeasi forma ca si forma ceruta de lege pentru incheierea contractului cu tertul. Adica, daca contractul cu tertul are in vedere vanzarea unui teren, vanzarea terenurilor trebuie facuta in acte autentice, si procura trebuie facuta in act autentic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Intermediere.doc