Contractul de Leasing

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Leasing.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Daj Alexis

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

Contractul de leasing
- Ce este leasingul-
- Contractul de leasing
- Contractul de leasing financiar
- Operatiunile de leasing
- Fazele operatiunii de leasing
- Tipuri de leasing
- Efectele contractului de leasing
- Bibliografie selectiva
- Ce este leasingul?

Extras din document

Leasing-ul este o operatiune comerciala prin care o parte denumita locator/finantator transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta a unui lucru al carui proprietar este catre alta parte, denumita utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.

Leasing-ul este o operaţiune care cuprinde:

- un contract de vânzare-cumpărare;

- un contract de locaţiune;

- un contract de mandat;

- un contract prealabil privind promisiunea de vânzare pe care o face cumpărătorul, care valorează drept vânzare din momentul în care sunt concretizate toate elementele esenţiale ale vânzării.

- Contractul de leasing

In Romania, contractul de leasing este reglementat prin Ordonanta Guvernamentala nr. 51/1997, republicata in Monitorul Oficial nr. 9 din 12.01.2000, operatiunile de leasing constituind o noua categorie de fapte de comert care se adauga la cele prevazute de art. 3 Cod Comercial.

Elementele contractului de leasing sunt:

- Partile:

- locatorul/finantatorul;

- utilizatorul.

- Descrierea exacta a bunului care face obiectul contractului de leasing;

- Valoarea totala a contractului de leasing;

- Valoarea ratelor de leasing si termenul de plata a acestora;

- Perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului;

- Clauza privind obligatia asigurarii bunului.

Partile intr-un contract de leasing sunt:

o Utilizatorul (locatarul) - clientul solicitarilor sau beneficiarul lucrului;

o Finantatorul operatiunii - creditorul sau cumparatorul bunului (de regula, este o societate comerciala specializata);

o Furnizorul (vanzatorul) - constructorul, producatorul sau fabricantul lucrului.

o Obiect al operatiunilor de leasing il pot constitui bunurile imobile, bunurile mobile de folosinta indelungata aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor.

Statistic, obiect al leasingului il formeaza in special echipamentul de calcul, aparatele si instrumentele de masura, mijloacele de transport, masinile unelte, masinile agricole.

Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract.

- Contractul de leasing financiar

Operatiunile de leasing financiar trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:

- Riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing;

- Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, iar pretul de cumparare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piata) pe care acesta o are la data la care optiunea poate fi exprimata;

- Perioada de folosire a bunului in sistem de leasing acopera cel putin 75% din durata normala de utilizare a bunului, chiar daca dreptul de proprietate nu este transferat la finalul contractului.

Contractul de leasing financiar cuprinde, pe langa elementele standard ale contractului de leasing, urmatoarele elemente suplimentare:

-valoarea initiala a bunului;

-clauza privind dreptul de optiune al utilizatorului cu privire la cumpararea bunului si la conditiile in care poate fi exercitat acest drept.

Valoarea contractului de leasing este data de suma tuturor redeventelor, iar in cazul achizitiei bunului, se adauga si valoarea reziduala a acestuia.

Principala componenta a redeventelor o reprezinta amortizarile. Conform prevederii art. 5 lit. c) din Ordonanta nr. 70/1994, modificata prin Legea nr. 90/1998, redeventa platita va fi calculata tinand seama de marja de profit si de amortizarea integrala a bunului sau cel putin a unei parti din valoarea de intrare a acestuia; in acest caz, regimul de amortizare va fi stabilit de parti de comun acord, functie de natura bunului si de valoarea sa de intrare, in conformitate cu Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing.doc