Drept Comercial - Societati Comerciale - Grupurile de Interes Economic

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Drept Comercial - Societati Comerciale - Grupurile de Interes Economic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

Bibliografie pag.3
Consideratii introductive pag. 6
Grupul De Interes Economic (GIE) pag. 6
Notiunea si caracteristicile grupului de interes economic pag. 6
Caracteristicile grupului de interes economic pag. 7
Constituirea grupului de interes economic pag. 7
Actul constitutiv al grupului de interes economic pag. 8
Înmatricularea grupului de interes economic pag. 9
Functionarea grupului de interes economic pag. 10
Modificarea grupului de interes economic pag. 12
Încetarea calitatii de membru al grupului de interes economic pag. 13
Dizolvarea si lichidarea grupului de interes economic pag. 14
Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE) pag. 16

Extras din document

GRUPURILE DE INTERES ECONOMIC

Consideratii introductive

Precizari prealabile

Prin Legea nr. 161/2003 au fost reglementate doua entitati noi, care pot desfasura o activitate comerciala: grupurile de interes economic si grupurile europene de interes economic.

Reglementarea acestor entitati raspunde necesitatii armonizarii legislatiei privind activitatea comerciala din tara noastra cu cea din tarile Uniunii Europene.

GRUPUL DE INTERES ECONOMIC (GIE)

Notiunea si caracteristicile grupului de interes economic

Grupul de interes economic este o creatie a dreptului francez, nascuta din nevoia de a face fata concurentei internationale. Aceasta entitate originala a fost conceputa ca o structura juridica situata între societatea comercialasi asociatie, în care dominanta în organizarea si functionarea ei este vointa membrilor care o constituie.

Pe planul principiilor, grupul de interes economic reprezinta o întoarcere la libertatea contractuala, cu înlaturarea sistemului rigid al societatilor comerciale, permitând un grad înalt de adaptare la nevoile membrilor grupului.

Grupul de interes economic este o structura care, respectând independenta membrilor, permite realizarea unor actiuni comune mai eficiente decât simplele colaborari contractuale, gratie personalitatii juridice a grupului.

Considerând ca grupul de interes economic este util pentru desfasurarea activitatii comerciale din tara noastra, legiuitorul român a reglementat regimul sau juridic, prin Legea 161/2003.

Cu privire la aceasta reglementare, trebuie observat ca ea se îndeparteaza, într-o anumita masura, de conceptia care a prezidat reglementarea dreptului francez. Ea este excesiva (114 articole) si, în mare parte, copiaza reglementarea rigida a societatilor comerciale din Legea nr. 31/1990. Acest fapt nu poate sa nu influenteze asupra unitatii acestei entitati în activitatea comerciala.

Definitia grupului de interes economic

Potrivit art. 118 din Lege, grupul de interes economic este o asociere între doua sau mai multe persoane fizice sau juridice , constituita pe o perioada determinata, în scopul înlesnirii sau al dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai, precum si al îmbunatatirii rezultatelor activitatii respective.

Caracteristicile grupului de interes economic:

Grupul de interes economic are anumite trasaturi caracteristice:

a) Grupul de interes economic este o asociere bazata pe un contract. Grupul cuprinde doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, comercianti sau necomercianti, fara a putea depasi 20 de persoane. Asocierea acestor persoane are la baza un contract care reprezinta actul constitutiv al grupului.

b) Grupul de interes economic este o persoana juridica. Gratie personalitatii juridice, grupul de interes economic este un subiect de drept si, în aceasta calitate, participa în nume propriu la raporturile juridice.

c) Grupul de interes economic urmareste un scop patrimonial. Potrivit legii, grupul se constituie în scopul înlesnirii sau dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai, precum si al îmbunatatirii rezultatelor activitatii respective.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Comercial - Societati Comerciale - Grupurile de Interes Economic.doc

Alte informatii

GRUPURILE DE INTERES ECONOMIC