Fondul de Comert

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fondul de Comert.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Valcu Elise

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Desfasurarea unei activitati comerciale impune existenta si folosirea unor instrumente de lucru adecvate. Acestea pot fi, in functie de obiectul comertului, bunuri precum :local, mobilier, marfuri, instalatii, brevete de inventii etc.Toate aceste bunuri destinate realizarii activitatii comerciale formeaza fondul de comert. Cu toate ca fondul de comert, joaca un rol important in desfasurarea activitatii comerciale, Codul comercial nu cuprinde dispozitii prin care sa reglementeze regimul sau juridic.

Fondul de comert reprezinta o universalitate de bunuri mobile corporale si incorporale pe care un comerciant le afecteaza comertului sau, in scopul atragerii clientelei si, implicit, obtinerii de profit.

Trasaturi caracteristice. Fondul de comert prezinta, urmatoarele trasaturi caracteristice:

- fondul de comert este un ansamblu de bunuri mobile sau imobile, corporale ori incorporale.

- fondul de comert este un ansamblu de bunuri afectat de catre comerciant activitatii sale comerciale.

- scopul urmarit de comerciant prin constituirea fondului de comert este atragerea clientelei si obtinerea de profit din comertul sau.

- fondul de comert constituie o universalitate de fapt, distincta de elementele care il compun, fiind considerat ca un bun mobil incorporabil prin determinarea legii. Structura fondului de comert nu este insa fixata prin lege. Elementele sale variaza de la un comert la altul si in decursul timpului, in cadrul aceluiasi fond de comert.

Elementele fondului de comert.

Fondul de comert cuprinde bunurile (elementele) necesare pentru desfasurarea activitatii comerciale avute in vedere de comerciant. Valoarea fondului de comert, depinde de aceste elemente care servesc la atragerea si retinerea clientelei. Elementele fondului de comert al caror numar si importanta difera, variaza si se modifica de la caz la caz, in functie de specificul activitatii comerciale si de nevoile comertului, fara sa aduca atingere elementului esential, conservarii clientelei.

Se disting trei categorii de elemente care formeaza fondul de comert: bunurile corporale, incorporale si raporturile de fapt cu valoare patrimoniala. Fiecare din aceste categorii includ anumite elemente cu un regim juridic propriu.

Elemente corporale.

Sunt bunurile care servesc comerciantului in exploatarea fondului (materiale, utilaje, echipamente, birotica, marfuri etc.); ele trebuie sa fie specializate, sa prezinte noutate, sa functioneze bine pentru atragerea clientelei. Materialele si echipamentele nu sunt intotdeauna in proprietatea titularului fondului de comert; in practica acestea sunt inchiriate sau utilizate pe baza contractului de credit-bail.

Sunt considerate de asemenea, elemente corporale ale fondului de comert marfurile care se afla in stoc in magazinul titularului fondului.

Elemente incorporale.

In categoria elementelor incorporale, de natura imateriala, sunt cuprinse bunuri sau drepturi incorporale in jurul carora s-au format fondul de comert. Ele detin un loc preponderant in orice intreprindere moderna, motiv pentru care fondul de comert a fost caracterizat ca fiind un bun mobil incorporabil.

Elementele incorporabile ale fondului de comert sunt:

- firma;

- emblema;

- clientela;

- vadul commercial (achalandage)

- drepturile de proprietate industriala;

- drepturile de autor (know-how), etc.

Firma.

Firma este definita ca fiind numele sau dupa caz denumirea folosita de comerciant in realizarea operatiunilor ce fac obiectul comertului sau. Cuvantul firma este de origine germana si a fost incetatenit in Romania de prima lege asupra inscrierii firmelor din anul 1884. Era normal ca, adoptand, in general, sistemul german al reglementarii firmei sa se preia si terminologia germana.

Termenul firma este echivalent cu termenul nume comercial, de origine franceza (non comercial). Acest termen este folosit si de Conventia de la Paris din anul 1883. In dreptul nostru s-a facut deosebire intre numele comercial si firma, in sensul ca numele comercial este rezevat numai comerciantului persoana fizica; iar termenul”firma” este rezervat societatii comerciale.

Caractele firmei.

1. Este un atribut de identificare a comerciantului.

Firma poate fi:

- individuala, pentru comerciantii personae fizice;

- sociala, pentru societatile comerciale.

Firma comeriantului poate fi:

- originara (constitutiva);

- derivate (dobandita de la adevaratul titular).

In cazul unei firme derivate, dobanditorul firmei trebuie sa inscrie in firma mentiunea succesor. In cazul societatilor pe actiuni, societatilor in comandita pe actiuni si al societatilor cu raspundere limitata (cu asociat unic sau mai multi asociati) nu se cere mentiunea de succesor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul de Comert.doc