Fondul de Comert

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fondul de Comert.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

In dreptul roman, expresia “fond de comert” este prevazuta in art. 21 si art. 42 din Legea 26/1990 privind registrul comertului, republicata si modificata, precum si in Titlul VI al Legii 99/1999 privind unele masuri de acelerare a reformei economice. In present, expresia este utilizata de legiuitor in Legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, asa cum a fost modificata si completata prin Legea 298/2001.

Fondul de comert- este un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale si incorporale pe care un comerciant le afecteaza desfasurarii unei activitati comerciale, in scopul atragerii clientelei si obtinerii de profit.

Delimitarea notiunii de “fondului de comert” de alte notiuni invecinate

Notiunea de “fond de comert” este destul de greu de stabilit, cu atat mai mult cu cat, de multe ori, aceasta se confunda cu unele institutii apropiate. Astfel:

- Fondul de comert trebuie delimitat de ceea ce se numeste magazinul in care isi desfasoara activitatea comerciantul, chiar daca exista elemente asemanatoare.

- Fondul de comert trebuie delimitat de clientele, fara clientela, comerciantul nu poate face comert.

- Fondul de comert nu se poate confunda cu imobilul in care isi desfasoara activitatea.

- Fondul de comert trebuie delimitat de notiunea de intreprindere. Intreprinderea priveste nu numai bunuri ci si capital si munca. Deci intreprinderea inglobeaza elemente care nu fac parte din fondul de comert, spre exemplu: forta de munca.

- Fondul de comert poate fi delimitat de notiunea de societate comerciala.

- Notiunea de fond de comert se deosebeste de aceea de sucursala.

- Fondul de comert si patrimoniul. Fondul de comert are ca izvor vointa persoanei, iar patrimoniu are ca izvor legea. Patrimonial reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor comerciantului ce au valoare economica.

Elementele fondului de comert

Pot fi grupate in doua categorii: elemente corporale si incorporale.

a. Elemente corporale: immobile prin natura (cladiri); destinatie (instalatii, utilaje si masini). Actele de vanzare- cumparare cu aceste bunuri sunt acte de comert; mobile corporale (materii prime, materiale, produse rezultate din activitatea comerciala chiar daca rezultatul are o legatura mai slaba cu fondul de comert, fac parte din el).

b. Elemente incorporale: firma, emblema, clientela, vadul comercial (achalandage), brevetele de inventii, drepturile de proprietate industriala si intelectuala, marci de: fabrica, comert, serviciu.

1. Firma este element de individuallizare a comerciantului si consta in numele sau denumirea sub care un comerciant este inmatriculat in Registrul Comertului.

Caracterele firmei:

- Este un atribut de identificare a comerciantului

- Noutatea firmei – conditii de validitate.

- Disponibilitatea firmei

- Liceitatea firmei

Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul de Comert.doc

Alte informatii

Academia de studii Economice