Functionarea Societatilor Comerciale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Functionarea Societatilor Comerciale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pavel Lucian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

I. Notiuni introductive
I.1. Introducere.pag.2
I.2. Definitia societatii comerciale.pag.3
I.3. Formele juridice ale societatilor comerciale.pag.4
I.4. Clasificarea societatilor comerciale.pag.5
II. Functionarea societatilor comerciale
II.1. Norme particulare de functionare a societatilor de personae.pag.7
II.2. Norme particulare de functionare a societatii pe actiuni.pag.7
II.3. Functinarea SRL-ului.pag.8
III. Organele de conducere ale SC
III.1. Adunarea generala.pag.10
III.2. Administratorii.pag.13
III.3. Cenzorii.pag.21
IV. Concluzii.pag.23
V. Bibliografie.pag.24

Extras din document

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE

I.1. Introducere

Prin intermediul acestui referat mi-am propus sa asimilez cat mai multe informatii despre societatile comerciale deoarece societatile comerciale au fost si sunt si in prezent cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca si pentru satisfacerea unor interese personale ale intreprinzatorilor, ele contribuind la dezvoltarea comunicatiilor care au permis extinderea pietelor cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne.

Pe parcusrsul referatului mi-am propus sa aflu cat mai multe lucruri despre societatile comerciale:clasificarea acestora, tipuri, functionarea societatilor comerciale.

M-am axat mai mult pe functionare societatilor comerciale deoarece acest lucru nu imi era foarte cunoscut si doresc sa acumulez cat mai multe informatii in legatura cu acesta pentru cultura mea generala in primul rand si pentru ca in viitor sa pot clarifica unele nelamuriri asupra acestui lucru si altor persoane.

I.2. Definitia societatii comerciale

Singura definitie a societatilor in general nu a celor comerciale, o gasim in Codul civil, care in art. 1491 prevede: ,,Societatea este un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun, cu scopul de a impartii foloasele ce ar deriva”.

Societatea comerciala poate fi definita ca o grupare de persoane constituita pe baza unui contract de societate si beneficiind de personalitate juridica,in care asociatii inteleg sa puna in comun anumite bunuri,pentru exercitarea unor fapte de comert in scopul realizarii si impartirii beneficiile rezultate.

Cu privire la natura juridica a societatii comerciale ,doctrina juridica cunoaste mai multe teorii si anume:teoria contractuala,teoria actului colectiv,si teoria institutiei. Indiferent de teoria adoptata,toti autorii sunt de acord ca la originea societatilor comerciale se afla consimtamantul individual al asociatilor.

In prezent reglementarea societatilor comerciale este facuta de Legea 31/1990, care cuprinde reguli cu caracter general aplicabile tuturor societatilor comerciale inclusiv celor cu participare straina.

Legea nr. 31/1990, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/1997, cuprinde in titlul III, reguli generale privind functionarea societatilor comerciale.

I.3. Formele juridice ale societatilor comerciale

Legea 31/1990, care este o lege specifica constituirii si functionarii societatilor comerciale, in articolul 2 prevede ca societatea comerciala imbraca una din formele juridice cum ar fi :

-Societatea in nume colectiv SNC – in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.

-Societatea in comandita simpla SCS– in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati, in timp ce asociatii comanditari raspund numai pana la concuranta aportului lor.

-Societatea pe actiuni SA – in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, impartit in actiuni, iar actionarii raspund numai in limita aportului lor.

-Societatea in comandita pe actiuni SCA – in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, impartit in actiuni si raspunderea nelimitata si solidara a actionarilor comanditati in timp ce asociatii comanditari raspund pana la concurenta aportului lor.

-Societatea cu raspundere limitata SRL – in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii, raspund numai in limita aportului lor.

Aceasta enumerare facuta de lege are un caracter limitativ dar nu exclude posibilitatea constituirii societatii in formele prevazute de alte reglementari legale cum ar fi :

Fisiere in arhiva (1):

  • Functionarea Societatilor Comerciale.doc

Alte informatii

Universitatea tehnica “Gheorghe Asachi”, Iasi Facultatea de Inginerie chimica si protectia mediului Specializare: Inginerie economica in industria chimica si de materiale Domenii: Inginerie si Management