Inspecția fiscală. Trăsături și funcții

Referat
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5127
Mărime: 28.49KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Dobrin
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florin Tudor
Referatul contine informatii cu privire la trasaturile si functiile generale ale organelor fiscale.

Cuprins

  1. 1. Sfera inspecției fiscale 2
  2. 2. Dreptul și obligațiile contribuabililor 4
  3. 3. Dreptul și obligațiile organelor fiscale 6
  4. 4. Procedura de desfașurare a inspecției fiscale 9
  5. 5. Clasificarea inspecției fiscale 11
  6. 6. Principiile inspecției fiscale 11
  7. 7. Proceduri de control 12
  8. 8. Procesul-verbal de sancționare a contravențiilor 12
  9. 9. Procedura de reverificare fiscală 13
  10. 10. Anexă 15
  11. 11. Bibliografie 16

Extras din referat

Sfera inspecției fiscale

Denumirea de ,,fisc” provine din limba latină , unde ,,fiscus” însemna coș sau paner.

Termenul de fiscalitate este definit de La Rousse ca un sistem de percepere a impozitelor, ansamblul de legi care se referă la acesta și mijloacele care conduc la el. Sistemul fiscal reprezintă un ansamblu de cerințe și principii referitoare la dimensionarea așezarea și perceperea impozitelor precum și la obiectivele social-economice urmărite de politica fiscală. Controlul asupra respectării legislației fiscale, asupra calculării corecte, vărsării depline și la timp la buget a sumelor obligațiilor fiscale îi revine organului fiscal (inspecția fiscală). Acesta este reglementat:

• În România de Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, fiind exercitat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală prin intermediul direcțiilor de specialitate și cuprinde ansamblul activităților care au ca scop verificarea bazelor de impunere, a legalității și conformității declarațiilor fiscale, corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor de către contribuabili, respectării prevederilor legislației fiscale și contabile, stabilirea diferitelor obligațiuni de plată, precum și a accesoriilor aferente acestora.

• În Republica Moldova de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat de pe lîngă Ministerul Finanţelor (denumit în continuare Inspectoratul Fiscal Principal de Stat)și de Inspectoratul fiscal de stat teritorial. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat de pe lîngă Ministerul Finanţelor şi fiecare inspectorat fiscal de stat teritorial, fiind subordonat primului:

a) au statut de persoană juridică şi sînt finanţate de la bugetul de stat;

b) activează în temeiul Constituţiei Republicii Moldova, al prezentului cod şi al altor legi, al hotărîtorilor Parlamentului, al decretelor Preşedintelui Republicii Moldova, al hotărîrilor şi ordonanţelor Guvernului, al deciziilor în problemele fiscale adoptate de autorităţile administraţiei publice locale în limitele competenţei. Ministerul Finanţelor exercită dirijarea metodologică a activităţii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat fără ingerinţe în activitatea lui şi a inspectoratelor fiscale de stat teritoriale. Modul de funcţionare a organului fiscal, de aprobare a structurii, a personalului scriptic şi a fondului de retribuire a muncii precum şi modul de atribuire a gradelor de calificare funcţionarilor ci sînt stabilite în Regulamentul, aprobat de Guvern. Structura organizatorică a Serviciului Fiscal de Stat se aprobă de Guvern, iar raza de activitate a organelor fiscale teritoriale şi raza de deservire a contribuabililor – de către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat de pe lîngă Ministerul Finanţelor.

Aceste organe fiscale exercită următoarele atribuții:

- Constatarea și investigarea fiscală a tuturor actelor și faptelor rezultate din

activitatea contribuabilului supus inspecției sau altor persoane privind legalitatea

și conformitatea declarațiilor fiscale, corectitudinea și exactitatea îndeplinirii obligațiilor fiscale, în vederea descoperirii de elemente noi relevante pentru aplicarea legii fiscale.

- Analiza și evaluarea informațiilor fiscale în vederea confruntării declarațiilor fiscale cu informațiile proprii din alte surse.

- Sancțiunea, potrivit legii, a faptelor constatate și dispunerea de măsuri pentru prevenirea și combaterea abaterilor de la prevederile legislației fiscale.

Ca modalitate de realizare a inspecției fiscale, organul fiscal poate proceda la :

- examinarea documentelor aflate în dosarul fiscal al contribuabilului ;

- verificarea concordanței dintre datele din declarațiile fiscale cu cele din evidența contabilă a contribuabilului;

- discutarea constatărilor și solicitarea de explicații scrise de la reprezentanții legali ai contribuabililor sau imputerniciții acestora, după caz;

- solicitarea de informații de la terți;

- stabilirea de diferențe de obligații fiscale de plată;

- verificarea locurilor unde se realizează activități generatoare de venituri impozabile;

- dispunerea măsurilor asiguratorii în condițiile legii;

- efectuarea de investigații fiscale;

- aplicarea de sancțiuni potrivit prevederilor legale.

În tot timpul inspecției fiscale, organul fiscal poate solicita explicații scrise ori de cîte ori acestea sunt necesare pentru clarificarea și definitivarea constatărilor privind situația fiscală a contribuabilului. Dacă persoana căreia i s-au solicitat explicații în scris refuză să răspundă la acestea, organele de inspecție fiscală vor transmite întrebările printr-o adresă scrisă, stabilind un termen util de cel puțin 5 zile lucrătoare pentru formularea răspunsului, iar în cazul în care nu se primește răspunsul solicitat, se va consemna refuzul în raportul privind rezultatul inspecției fiscale sau în procesul-verbal.Toate aceste explicații solicitate de la contribuabilul supus inspecției fiscale se vor da în scris, prin ”nota explicativă ”.

Persoanele supuse inspecției fiscale pot fi toate acele persoane, indiferent de forma lor de organizare, care au obligații de stabilire, reținere și plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat, prevăzute de lege. Acestea vor fi selectate de către organul fiscal competent, făra a putea face obiecții cu privire la procedura de selectare folosită.

De regulă ispecția fiscală colaborează cu autoritățile publice care îndeplinesc următoarele funcții :

1. Autorităţile publice prezintă organului fiscal datele şi materialele necesare îndeplinirii atribuţiilor ei, cu excepţia datelor a căror prezentare este expres interzisă prin lege.

2. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale deleagă persoane cu funcţie de răspundere pentru a acorda asistenţă organului fiscal în îndeplinirea atribuţiilor ei. Decizia privind delegarea persoanei cu funcţie de răspundere se adoptă în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de către organul fiscal, cu excepţia cazurilor de urgenţă.

3. La cererea organelor de drept, organul fiscal acordă asistenţă la determinarea obligaţiilor fiscale în cadrul proceselor penale, precum şi la judecarea cazurilor de încălcare a legislaţiei fiscale.

4. Organul fiscal colaborează cu alte autorităţi publice, în limita atribuţiilor prevăzute de legislaţia fiscală, şi elaborează indicaţii metodice în domeniul administrării impozitelor şi taxelor locale, conform legislaţiei în vigoare.

5. Organul fiscal decide în mod autonom asupra programului de activitate. Controalele şi alte acţiuni ale lui nu pot fi sistate decît de organele abilitate cu acest drept în temeiul legislaţiei.

Drepturile și obligațiile contribuabililor

În timpul desfășurării inspecției fiscale, contribuabilii au următoarele drepturi :

- dreptul de a solicita din proprie inițiativă să fie controlați ;

- dreptul de a fi înștiințați despre inspecția fiscală la care urmează să fie supuși ;

- dreptul de a solicita, pentru motive intemeiate, amînarea datei de începere a inspecției fiscale ;

- dreptul de a solicita legitimarea inspectorilor și ordinul de serviciu în baza căruia se va desfășura inspecția fiscală;

- dreptul de a fi informați în legătură cu drepturile și obligațiile pe care le au în timpul desfășurarii controlului;

- dreptul ca activitatea să le fie afectată cît mai puțin pe durata desfășurării inspecției fiscale.

Preview document

Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 1
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 2
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 3
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 4
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 5
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 6
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 7
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 8
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 9
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 10
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 11
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 12
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 13
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 14
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 15
Inspecția fiscală. Trăsături și funcții - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Inspectia Fiscala. Trasaturi si Functii.doc

Alții au mai descărcat și

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Te-ar putea interesa și

Sistemul fiscal românesc

CAP 1.Notiuni introductive privind sistemul fiscal 1.1.Aspecte teoretice privind conceptul de fiscal Conceptul de Finante Publice este...

Impactul Evaziunii Fiscale asupra Mediului Economic și Social

CAP.1. EVAZIUNEA FISCALĂ ÎN ROMÂNIA: CARACTERISTICI ŞI FORME DE MANIFESTARE 1.1.Consideraţii generale În literatura de specialitate, evaziunea...

Contabilitate Fiscalitate și Proceduri Fiscale

CAPITOLUL I TRĂSĂTURILE, FUNCŢIILE ŞI ELEMENTELE TEHNICE ALE IMPOZITELOR 1.1. Trăsăturile impozitelor, taxelor şi contribuţiilor Într-o economie...

Legislație Fiscală

CAP.I TRASATURILE, FUNCTIILE SI ELEMENTELE TEHNICE ALE IMPOZITELOR 1.1. Trasaturile impozitelor, taxelor si contributiilor Constituirea...

Finanțe publice și fiscalitate

Procese si fluxuri financiare - Introducere in domeniul finantelor; - Definirea relatiilor financiare, prezentarea caracteristicilor acestora; -...

Finanțe publice

In literatura de specialitate exista mai multe acceptiuni cu privire la termenul de finante publice,astfel unii autori considera finantele publice...

Finanțe publice

Conceptul de finante publice Termenul de finante publice cunoaste mai multe definitii. Conform dictionarului explicative al limbii...

Fiscalitate

Capitolul I SISTEMUL FISCAL IN ROMANIA Concept, organizare si evolutie Obiectivele cursului 1. Intelegerea notiunilor “fisc”, “fiscal”, “sistem...

Ai nevoie de altceva?