Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4250
Mărime: 18.65KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

NOTIUNI FOLOSITE IN ACTIVITATEA DE COMERT SI AFACERI

1.Aportul asociatilor

Prin notiunea de aport al asociatilor unei societati comerciale se intelege obligatia pe care si-o asuma fiecare asociat, de a aduce in societate un anumit bun, o anumita valoare patrimoniala.

Din punct de vedere etimologic, prin aport se intelege chiar bunul sau valoarea adusa in societate de catre asociat.

Din punct de vedere juridic, ambelor intelesuri ale notiunii de aport li se da semnificatie juridica, iar in jurisprudenta, constatam ca notiunea de aport este legata, in special, de bunul sau valoarea patrimoniala adusa in societate de catre un asociat.

Contributia pe care un actionar sj-o aduce intr-o societate comerciala poate imbraca forma:

- aportului in numerar;

- aportului in natura;

- aportului in Industrie.

Aportul in numerar are ca obiect o suma de bani, pe care asociatul se obliga sa o transmita societatii.

Aportul in natura are ca obiect anumite bunuri, mobile sau imobile si consta in transmiterea catre societate a dreptului de proprietate asupra bunului ori a dreptului de folosinta.

In primul caz, bunul intra in patrimoniul societatii, cu toate consecintele juridice ce decurg din acesta.

Modalitatile de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunurilor in discutie urmeaza regimul juridic fixat de normele dreptului civil.

Aportul in Industrie, are ca obiect munca sau activitatea pe care asociatul o promite sa o efectueze in societate, functie de calificarea sa.

Un asemenea aport este exclus in cazul societatii comerciale cu raspundere limitata, data fiind incidenta normei cuprinsa in art.32 din Legea nr.31/1990, potrivit cu care «prestatiile in munca nu pot constitui aport».

2. Capitalul social

Capitalul social, denumit si capital nominal, are doua semnificatii, una contabila si alta, juridica.

Din punct de vedere contabil, capitalul social se evidentiaza in pasivul societatii si reprezinta aportunle asociatilor, care, la dizolvarea societatii, trebuie restituite.

Bunurile efective, care constituie aporturile asociatilor figureaza insa in activul bilantului, caci ele apartin societatii.

Din punct de vedere juridic, capitalul social reprezinta gajul general al creditorilor societatii. Este motivul pentru care el este fix, putand fi modificat,marit sau micsorat, numai in conditiile prevazute de lege prin modificarea contractului de societate.

Orice modificare a capitalului social initial trebuie mregistrata, inaintea repartizarii ori distribuirii oricaror beneficii ale societatii (art.39 din Legea nr.31/1990).

In limbaj legislativ, identificam capitalul subscris si capitalul varsat.

Capitalul subscris este desemnat de valoarea totala a aporturilor pentru care asociatii s-au obligat sa contribuie la constituirea societatii.

Sub acest aspect, observam ca, exista identitate intre capitaiul social si capitalul subscris.

Capitalul varsat reprezinta valoarea aporturilor efectuate, care au intrat in patrimoniul societatii.

Capitalul social al societatii este impartit in .parti de interes (in cazul societatilor in nume colectiv si societatii in comandita simpla); parti sociale (in cazul societatilor cu raspundere limitata); actiuni, in cazul societatilor pe actiuni sau In comandita pe actiuni.

Aceste fractiuni de capital sunt dobandite de asociati in functie de valoarea aportului adus de fiecare dintre ei.

3. Patrimoniul societatii comerciale

Notiunea de patrimoniu social este distincta de notiunea de capital social.

Patrimoniul, in acceptiunea sa civila, desemneaza un ansamblu de drepturi si obligatii cu valoare economics, care apartin societatii comerciale.

Capitalul social nu reprezinta altceva, decat expresia valorici a aporturilor asociatilor.

Asadar, patrimoniul societatii comerciale este o universalitate juridica (un ansamblu de drepturi si obligatii), care nu este contrazisa nici in cazul in care admitem ca in sfera acestuia intra, inclusiv, bunurile in raport cu care se exercita conduita asociatilor ori a tertilor.

In al doilea rand, patrimoniul societatii comerciale are o existenta mult mai palpabila, decat capitalul social, care nu are o existenta reala.

In al treilea rand, capitalul social are o structura stabila, fixa, in timp ce, patrimoniul societatii se modifica. prin natura sa, in functie de rezultatele activitatii desfasurata de societatea comerciala in discutie.

O asemanare izbitoare intre capitalul social si patrimoniul societatii comerciale se remarca dm punct de vedere al rolului acestora, ambele constituind gajul general al creditorilor societatii, cu precizarea ca, patrimoniul societatii reprezinta o veritabila garantie a creditorilor,

in cazul in care societatea comerciala nu-si respecta obligatiile asumate

Preview document

Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 1
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 2
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 3
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 4
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 5
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 6
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 7
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 8
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 9
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 10
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 11
Noțiuni folosite în activitatea de comerț și afaceri - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Notiuni Folosite in Activitatea de Comert si Afaceri.doc

Te-ar putea interesa și

Teoria distinctă a dreptului

INTRODUCERE Studierea dreptului afacerilor este important pentru însuşirea elementelor esenţiale ale dreptului afacerilor ca disciplină distinctă...

Studiul Comparativ al Comerțului Electronic și al Comerțului Tradițional

INTRODUCERE Comerţul reprezintă una dintre cele mai importante activităţi ale unei economii, devenind elementul principal al economiei de piaţă,...

Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri

Introducere În întrega lume, o importanta din ce în ce mai mare o reprezinta noile programe legate de afaceri ceea ce presupune a organiza si a...

Studiu monografic realizat la Banca Comercială

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1. Momentul istoric al înfiinţării Banca Transilvania (abreviat BT) este o instituţie...

Comerciantul - persoană fizică

Introducere Ce sunt subiectele dreptului comercial? Subiectele dreptului comercial reprezinta acele persoane care participa la raporturile...

Sectorul comerțului cu ridicata și amănuntul societăți pe acțiuni

1. Introducere Notiunea de comert are un continut complex, determinand o functie economica ce consta in a cumpara materii prime sau produse...

Contracte Comerciale Speciale

Criterii de clasificare a contractelor comerciale internationale Evolutia conceptiilor privind dreptul economic si dreptul afacerilor. In scopul...

Noțiunea și Obiectul Dreptului Afacerilor

Dreptul are două accepţiuni tradiţionale: 1. Reprezintă ansamblul regulilor asigurate şi garantate de către stat, al căror scop este organizarea...

Ai nevoie de altceva?