Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 18264
Mărime: 79.27KB (arhivat)
Publicat de: Draga Ștefanescu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Dreptul concurenței este în general definit în doctrina din țara noastră că fiind ansamblul de reglemantări menite să asigure, în raporturile de piața interna și internațională, existența și exercitiul normal al competiției dintre agenții economici, în lupta pentru castigarea, extinderea și pastrarea clientelei. Fără a se pronunța în mod expres asupra acestui aspect, autorii romani par să incline spre calificarea acestei ramuri de drept că facand parte din categoria dreptului privat.

Într-o opinie mai putin radicala dar care admite și ea scopul de ordine publica al dreptului concurenței, un autor francez considera că dreptul concurenței își justifica autonomia datorita promovarii unui scop de ordine publica economica, și anume pastrarea jocului liber al concurenței. Din aceasta perspectiva, el se deosebeste de dreptul civil, deoarece conduce la înlaturarea (sau trecerea lor pe un plan secund) a unor principii de baza ale acestuia (libertatea consimtamantului partilor, anularea sau modificarea în urma interventiei autoritatilor statului a unor clauze licite prin obiect și cauza la data încheierii lor, dar devenite ulterior ilicite datorita modificarii conditiile economice în raport cu cele initiale), atunci cand libertatea concurenței apare amenintata prin executarea unui contract. Se poate afirma astfel că dreptul concurenței, că drept special în raport cu dreptul civil, promoveaza o noua ordine publica economica, care se adauga ordinii publice traditionale.

Dreptul concurenței cuprinde la randul sau mai multe sub-diviziuni sau sub-ramuri. Cele mai importante sunt dreptul anti-monopol și dreptul concurenței neloiale. Desi aparent distinctiile dintre cele doua categorii de norme sunt usor de facut (practicile monopoliste afecteaza o piața relevantă sau a o parte a ei si, în consecinta, pe toti agenții economici de pe acea piața, în mod indistinct, în timp ce practicile de concurența neloială afecteaza numai unul sau cativa agenți economici determinati), în realitate sunt multe cazuri cand aceeasi fapta poate fi caracterizata și că fapta monopolista, și că fapta de concurența neloială. Mai mult, între unele din elementele definitorii care diferențiază cele doua categorii de norme nu exista practic deosebiri.

CAP. I. FAPTE DE CONCURENȚA NELOIALĂ

Concurența neloială – antagonismul dintre agenții economici (ag.ec.) exercitat prin instrumente contrare uzanțelor comerciale cinstite, în sectoarele de libera competiție a pieței. Exista și sectoare sustrase prin lege sau prin contract (de ex., contractul de distributie exclusiva) liberei competiții.

Diferenta dintre concurența neloială și practicile monopoliste:

a) finalitați diferite (conc. neloială presupune captarea clientelei concurentului lezat, în timp ce practicile monopoliste presupun captarea pieței că atare, ceea ce în subisidiar conduce și la dobăndirea clientelei concurenților lezați);

b) rezultatele (conc. neloială duce la deformarea competiției în timp ce practicile monopoliste duc la suprimarea concurenței).

c) concurența neloială reprezintă încălcarea unor norme deontologice, în timp ce practicile monopoliste duc la dezechilibre socio-economice.

Concurența neloială gravitează în jurul conceptului de “clientelă”, în timp ce practicile monopoliste au în vedere conceptul de “piața”. Totuți, tendința recentă în cazul ambelor practici anti-concurențiale este de a le evalua prin prisma atingerilor aduse consumatorilor.

Element comun celor doua practici:

- ambele presupun existența unui raport de concurență între agentul economic agresor și agenții economici agresați, aflați pe aceeasi piața relevantă.

- faptele prevazute de Legea nr.21/ 1996 că fapte monopoliste pot fi calificate și drept fapte de concurență neloială, daca impactul lor asupra pieței este mai redus. Aceasta deoarece ambele categorii de fapte sunt contrare uzanțelor cinstite. Drept urmare, principalul criteriu de distinctie între faptele monopoliste și cele de concurența neloială este dat de magnitudinea puterii economice a autorului incalcarii uzanței cinstite.

În ultimele trei decenii, dreptul concurenței a fost influențat tot mai mult de ideea protecției consumatorilor, consumatorul alăturîndu-i-se astfel agentului economic că subiect pasiv al faptului anormal de concurență. Dar nu numai protecția consumatorului a influentat dreptul concurenței, acțiunea a fost și inversa. Astfel, s-a observat o tendința a legiuitorului de a include în sfera consumatorilor și micii agenți economici, micii comercianti. Legislatia moderna privind sancționarea faptelor comerciale neoneste a fost adoptata pentru a proteja consumatorii, dar aceste sanctiuni se aplica frecvent și comportamentelor care nu sunt indreptate impotriva consumatorilor, ci impotriva altor agenți economici, pornind de la ideea că eradicarea unor asemenea comportamente de pe piața este cel mai bine promovata de o interdictie generala a activitatii neoneste, chiar daca nu sunt afectati consumatorii în cazuri particulare. Drept urmare, și agenții economici urmaresc aplicarea legislatiei privind protecția consumatorilor, pentru că în acest fel se ajunge la suprimarea practicilor neloiale. Pe de alta parte, standardele privind protecția consumatorilor nu mai au un caracter pur local, ele trebuie privite în contextul internațional. Se poate astfel afirma că legislația privind protecția consumatorilor are o natura dublă, pe de o parte urmărește să corecteze disfuncțiile pieței iar pe de alta parte promovează valori sociale (sănătatea și siguranța consumatorului, justiția socială și prevenirea exploatării). Aceasta legislație urmărește de asemenea să promoveze informarea completă și la timp a consumatorului, mai ales în legatura cu bunurile complexe și să intervina în raportul de forțe dintre consumator și agent economic, în cazul care primul este lipsit de puterea efectivă de negociere a conditiilor contractuale. Din aceasta ultimă perspectivă, se naște și o pozitie critica: intervenind prea mult în sprijinul unor grupuri de consumatori considerate mai vulnerabile, statul dovedește un anume paternalism, în dauna considerentelor de eficiență a pieței. De aceea, orice control exercitat asupra practicilor concurențiale neoneste trebuie să ia în considerare atât interesele consumatorilor, cat și cele ale agenților economici, încercand totodata să armonizeze pozitiile diferitelor parti interesate (de ex., între grupurile de consumatori cu interese diferite).

Preview document

Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 1
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 2
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 3
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 4
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 5
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 6
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 7
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 8
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 9
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 10
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 11
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 12
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 13
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 14
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 15
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 16
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 17
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 18
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 19
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 20
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 21
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 22
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 23
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 24
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 25
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 26
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 27
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 28
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 29
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 30
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 31
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 32
Raspunderea în Materia Faptelor de Concurența Neloială - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Raspunderea in Materia Faptelor de Concurenta Neloiala.doc

Alții au mai descărcat și

Societatea pe acțiuni - constituire, autorizare și funcționare

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE Secţiunea I Noţiunea, elementele specifice şi clasificarea societăţilor comerciale §1. Noţiunea si...

Protecția consumatorilor

INTRODUCERE Actualitatea temei. Existenţa noastră întru respectul legii, construirea propriului sistem social de valori concentrat în normele...

Contractul de Leasing, Report și Factoring

CAPITOLUL I Introducere în studiul dreptului 1.1.Organizarea ştiinţelor juridice în sistemul ştiinţelor Relaţiile în care intră oamenii sunt...

Drept Administrativ - Contractul de Concesiune

Capitolul I Consideraţii generale asupra contractului de concesiune 1.1 Contractul de concesiune – varietate a contractelor administrative...

Contractul de concesiune în baza OUG nr 34-2006

I. Contractul de concesiune – aspecte generale I.1. Noţiunea contractului de concesiune De la bun început arătăm că doctrina română din perioada...

Funcționarea societăților comerciale

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE I.1. Introducere Prin intermediul acestui referat mi-am propus sa asimilez cat mai multe informatii despre societatile...

Infracțiunea de Concurență Neloială

1. Consideraţii introductive privind noţiunea de concurenţă. Concurenţa reprezintă un fenomen deosebit de important pentru viaţa economică, dar...

Contractul de Leasing

I. CADRUL GENERAL DE REGLEMENTARE A CONTRACTULUI In relaţiile economice nevoia tot mai acuta de resurse financiare si mai ales nevoia de...

Te-ar putea interesa și

Obligațiile Profesionale ale Comercianților

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1. Noţiuni generale despre obligaţiile profesionale ale comercianţilor Exercitarea unei activităţi comerciale...

Studiu de caz privind concurența neloială cu privire la SC Begonia SRL și SC Kleidung SRL

I. Cadrul general al reglemantării I.1. Consideraţii generale Concurenţa este un element definitoriu al economiei de piaţă şi reprezintă motorul...

Dreptul de proprietate intelectuală - element al fondului de comerț

INTRODUCERE Importanţa crucială a proprietăţii intelectuale a crscut fără îndoială de-a lungul anilor. Înţelegerea proprietăţii intelectuale a...

Clauzele Specifice Contractului Individual de Munca

INTRODUCERE Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică,denumită salariat,se obligă să presteze muncă...

Contractul de Know-How

INTRODUCERE Tradiţional, ştiinţa economică a considerat trei factori de producţie ca fiind de bază – natura, munca şi capitalul. Această triadă...

Reglementări comunitare privind conflictele de legi în materia obligațiilor extracontractuale - Roma II

I. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND REGULAMENTUL(CE) NR. 864/2007 – ROMA II În scopul de a unifica normele statelor membre care reglementează...

Infracțiunea de Concurență Neloială

1. Consideraţii introductive privind noţiunea de concurenţă. Concurenţa reprezintă un fenomen deosebit de important pentru viaţa economică, dar...

Concurență Neloială

ARGUMENT Concurenţa e factorul determinant, esenţial în succesul sau eşecul firmelor. Concurenţa determină oportunitatea acelor activităţi ale...

Ai nevoie de altceva?