Societate in Nume Colectiv

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Societate in Nume Colectiv.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 0 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Cel mai vechi tip de societate comerciala cunoscut. Fiecare asociat raspunde integral si solidar cu întregul sau patrimoniu personal pentru datoriile societatii.

(solitar - singur; solidar - asociat cu cineva)

Contractul de societate în nume colectiv poate fi încheiat între persoane fizice, persoane fizice si juridice sau numai între persoane juridice. Creditorii societatii în nume colectiv sunt platiti în special din bunurile societatii dar au si un drept de gaj asupra averii oricarui asociat, chiar daca asupra acestor averi vin în concurs si creditorii proprii ai asociatilor

E o societate de persoane, fiind constituita în considerarea calitatilor personale a celor 2 sau mai multi asociati.

SNC se înfiinteaza prin încheierea unui contract si a unui statut între asociati.

Societatea în comandita simpla - SCS

reuneste doua categorii de asociati:

- comanditatii

- comanditarii

comanditatii - au aceeasi pozitie în societate ca asociatii în nume colectiv, ei raspund nelimitat si solidar pentru întregul pasiv.

comanditarii - furnizeaza capital care formeaza capitalul social, marginîndu-si riscurile la aportul lor la capitalul social.

Situatia comanditarului poate fi confundata cu a unei persoane care împrumuta comanditatului bani.

Diferente :

1. împrumutatorul îsi recupereaza întotdeauna banii pe cînd aportul comanditarului constituie aport la capitalul social devenind proprietatea societatii.

2. împrumutatorul nu poate interveni în refacerea (modul de desfasurare) societatii, pe cînd comanditarul fiind asociat, are drepturi provenind din aceasta calitate intervenind chiar si în activitatea societatii.

Se constituie prin contract si statut.

Societatea pe actiuni - SA

Se caracterizeaza prin aceea ca toti asociatii au calitatea de actionari.

Exista societati care pot avea doar aceasta forma de organizare.

ex: banci, societatile de asigurare.

Pot fi înfiintate atât timp cât au capital social minim 1.000.000, numar minim de asociati 5, cel maxim nelimitat.

Avantajul pe care-l reprezinta aceste societati e acela ca actiunile sunt facil de transmis, în cazul actiunilor la purtator neîntocmindu-se nici un act.

Dezavantajul societatilor pe actiuni, în general au un numar mare de asociati care nu sunt comercianti toti.

Hotarârile SA se iau cu votul majoritatii capitalului social.

Societatea în comandita pe actiuni - SCA

Ca si în cazul SCS exista doua feluri de asociati:

- comanditatii

- comanditarii

comanditatii - raspund solidar si nelimitat de datoriile societatii

comanditarii - au doar calitatea de actionari

Societatea cu raspundere limitata - SRL

E societatea în care partile nu sunt reprezentate prin titluri negociabile si care nu pot fi cedate altor persoane decât daca acestea din urma sunt agreate de majoritatea celorlalti asociati. Din acest punct de vedere SRL e o asociatie de persoane. SRL e si o asociatie de capital deoarece asociatii raspund numai în limita aportului lor la existenta societatii, astfel fiecare asociat v-a fi obligat pentru datoriile societatii numai în limita capitalului subscris.

Întreprindere de comert si fondul de comert

În sens uzual întreprinderea reprezinta unitate economica de productie. Întreprinderea privita si din alt punct de vedere, fiind atît un mecanism productiv, dar si un grup uman coordonat de un organizator.

Fondul de comert

Legea nu defineste fondul de comert dar face referire la acesta în situatia în care el este gajat, închiriat sau înstrainat. Fondul de comert a fost definit initial ca fiind un ansamblu al bunurilor pe care comerciantul le grupeaza afectîndu-le propriului sau comert.

În practica s-a statuat ca fondul de comert e o universalitate de fapt, de bunuri corporale si incorporale, active si pasive.

"Deci fondul de comert poate fi definit ca un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale si incorporale pe care un comerciant le afecteaza desfasurarii unei activitati comerciale, în scopul atragerii clienteli si, implicit, obtinerii de profit." - Prof. dr. Stanciu D. Carpenaru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Societate in Nume Colectiv.doc