Societatea cu Raspundere Limitata

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Societatea cu Raspundere Limitata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Gherasim

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Precizari introductive

Societatea cu raspundere limitata apare ca o forma mixta, care imprumuta anumite caractere atat de la societatile de persoane, cat si de la societatile de capitaluri. Astfel, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatilor ,ca si in cazul societatii in nume colectiv .De aceea, numarul asociatilor este limitat ,iar partile sociale nu se cedeazadecat in anumite conditii restrictive.In schimb, asociatii societatii cu raspundere limitata raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aportului lor ,ca si in cazul societatii pe actiuni.

Datorita acestor avantaje, societatea cu raspundere limitata are o mare raspandire in activitatea comerciala.

1. Notiunea societatii cu raspundere limitata

Societatea cu raspundere limitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala. Aceasta forma de societate s-a ivit din nevoia de a satisface anumite cerinte ale activitatii comerciale.

Ca si in cazul societatii in nume colectiv, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatiilor. Datorita cestui fapt, numarul asociatilor este limitat, iar partile sociale nu sunt liber cesibile.

Intocmai ca si in cazul societatii pe actiuni, in societatea cu raspundere limitata, asociatii raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.

Societatea cu raspundere limitata poate fi definita ca o societate consituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.

Caracterele societatii cu raspundere limitata sunt:

a) asocierea se bazeaza pe increderea asociatiilor. Societatea are un caracter intuitu persoane, ca si societatile de persoane;

b) capitalul social este divizat in anumite fractiuni denumite parti sociale. Aceste parti sociale nu sunt reprezentate prin titluri negociabile;

c) asociatii raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aportului lor.

2. Constituirea societatii cu raspundere limitata

Potrivit art. 210 din lege, societatea cu raspundere lmitata se poate constitui prin aportul unui singur asociat, care va fi detinatorul tuturor partilor sociale.

O persoana fizica sau juridica nu poate fi insa asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.

Societatea cu raspundere limitata cu asociat unic, ca orice societate comerciala, dobandeste calitatea de comerciant prin constituire sa, in conditiile legii. Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatul unic raspunde numai in limita aportului sau.

Societatea cu raspundere limitata cu asociat unic este o societate comerciala,indiferent daca asociatul este persoana fizica sau persoana juridica.1

2.1.Actele constitutive ale societatii.

Portivit art. 32 din Legea nr.31/1990, la baza constituirii societatii se afla contractul de societate si statutul societatii. In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, actul constitutiv il reprezinta statutul societatii. La constituirea societatii cu raspundere limitata pot participa persoane fizice si persoane juridice. Numarul asociatilor este lasat la aprecierea persoanelor interesate sa constituie societatea, dar legea, limiteaza acest numar la cel mult 50 de asociati, pentru a asigura caracterul “intuituu personae” al societatii.

Firma societatii cu raspundere limitata este alcatuita dintr-o denumire proprie, la care se poate adauga numele unuia sau al mai multor asociati si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregime “societate cu raspundere limitata” sau “SRL”, conform art.33 din Legea nr.26/1990 republicata.

2.3 Contractul de societate

Contractul de societate privind constituirea societatii cu raspundere limitata trebuie sa cuprinda mentiunile cerute de art.3 pentru societatea in nume colectiv. In plus, acest contract trebuie sa prevada si repartizarea partilor sociale intre asociati.

Potrivit art.7 din Legea nr.31/1990 republicta contractul de societate trebuie sa prevada capitalul social subscris si varsat.

2.4 Asociatii

La constituirea societatii cu raspundere limitata pot participa persoane fizice si persoane juridice. Numarul asociatilor este lasat la aprecierea persoanelor interesate sa constituie societatea.

Pentru a asigura caracterul intuitu persoane al societatii, legea limiteaza numarul asociatilor la cel mult 50 de asociati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea cu Raspundere Limitata.doc

Alte informatii

Univerasitatea Andrei Saguna Constanta