Societatile Comerciale, Dizolvarea si Lichidarea Lor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Societatile Comerciale, Dizolvarea si Lichidarea Lor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Augustin Farcas

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept Comercial

Extras din document

Perioada veche(antica)

Cand primele manifestari ale schimbului de produse a aparut si ideea de proprietate asupra unora din aceste produse. Pentru satisfacerea trebuintelor existentei lor oamenii au inceput sa schimbe produse agonisite din mediul inconjurator sau prin munca lor.

Prima forma de schimb a fost trocul care reprezinta o forma primitiva de schimb si care asigura in aceasta perioada nu numai satisfacerea trebuintelor economice ci si pacea triburilor pe durata schimbului produselor.

Cresterea nevoilor oamenilor si amplificarea relatiilor dintre ei au impus anumite forme de organizare prin care se asigurau conditiile pentru a se intalni un numar mai mare de indivizi in anumite perioade de timp si anumite locuri determinate denumite targuri.

Mai tarziu schimburile de produse au evoluat, au aparut specializarile in randul populatiei si comertul a luat amploare intre state.

Egiptenii, felicienii si grecii care erau popoare evoluate au inceput sa organizeze comertul de-a lungul marii Mediterane. Cu aceasta ocazie grecii au format primele reguli de comert care au fost preluate si de alte state.

In Imperiul Roman comertul nu s-a dezvoltat suficient intrucat ocupatia de baza a poporului era agricultura, comertul dezvoltandu-se mult mai tarziu.

In Evul Mediu prin prabusirea Imperiului Roman s-au constituit statele cetati italiene : Venetia, Geneva, Tisa, Florenta, Milano etc. care au dezvoltat un comert modern. In locul dreptului uniform statele cetati au adoptat reguli proprii de comert.

Comerciantii pentru a-si asigura si apara drepturile se organizeaza in corporatii care vor dobandi autonomie administrativa, judecatoreasca si chiar legislativa.

Corporatiile cuprindeau pe comerciantii si meseriasii din aceeasi ramura de activitate si erau conduse de un consul ales si de consilieri.

Consulul emitea norme intern bazate pe obiceiuri, apoi aceste norme au fost adunate in culegeri care au capatat denumirea de statut.

Aparitia targurilor in Europa a creat un drept al targurilor.

Perioada moderna

Dezvoltarea comertului in aceasta perioada a impus inlocuirea sistemului de drept statutar si consuetidunal cu alt sistem de drept concretizat in legi scrise.

Franta a fost primul stat care a trecut de la dreptul cutumial la legi scrise aplicabile pe intreg teritoriu. Edictul lui Carol al IX-lea din 1563 a fost prima incercare de creare a jurestictiilor consulare aplicabile numai comerciantilor. Tot in Franta au urmat ulterior doua ordonante ale lui Coldberg edictate de Ludovic al XIV-lea in 1673 si respectiv 1681, prima referindu-se la comert terestru iar cea de-a doua la comert maritim.

Primul Cod Comercial a fost creat in Franta de catre Napoleon in 1807 care a grupat toate regulile comerciale intr-o singura carte.

Din Franta sistemul scris si codificat al legilor comerciale a fost preluat in Italia, Germania, Beligia, Olanda, Spania, Egipt, S.U.A., Romania si statele Common Lawului.

Romania a preluat si ea in 1987 acest sistem si a elaborat Codul Comercial Roman.

Izvoare ale dreptului comercial

Avem doua tipuri de izvoare: -izvoare normative

-izvoare interpretative.

Din categoria iozvoarelor normative fac parte :

1. Constitutia care este legea fundamentala a statului si reglementeaza principiile de organizare a activitatii economice. Articolul 134/ Constitutie prevede ca economia Romaniei este o economie de piata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Societatile Comerciale, Dizolvarea si Lichidarea Lor.doc