Abilitati Necesare pentru a Reusi in Profesia de Relationist

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Abilitati Necesare pentru a Reusi in Profesia de Relationist.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Comunicatul de presa

1. Caracteristici generale

Nimeni nu stie cu precizie când, unde si cu ce ocazie a fost redactat primul comunicat de presa. El pare a exista „de când lumea”, este utilizat si apreciat atât de reprezentantii biroului de presa, cât si de jurnalisti, deoarece raspunde unor necesitati stringente ale celor doua tipuri de institutii; comunicatul constituie un instrument prin care, pe de o parte, o organizatie poate sa aduca la cunostinta presei – si, prin ea, a publicului – unele informatii legate de activitatea ei, iar pe de alta parte, reprezentantii presei pot obtine anumite date, din sursa sigura si fara a mai depune efortul necesar documentarii proprii.

Specialistii în relatii publice îl considera „un mijloc simplu si eficient” (C. Darroy et alii, 1990, p. 33) cu ajutorul caruia se transmite presei o informatie despre organizatie, în sparanta ca mesajul va ajunge la publicul caruia îi este adresat. Pentru a fi publicat, comunicatul trebuie sa contina o informatie în masura sa reprezinte o noutate sau sa prezinte un anumit interes pentru o categorie importanta de public. Comunicatul de presa nu are nimic în comun cu reclama: aceasta este un mesaj platit, al carui continut si ale carui conditii de aparitie sunt controlate de cel ce l-a comandat. Biroul de presa sau practicianul în relatii publice care a redactat si a trimis catre redactii comunicatul nu are nici un fel de drept asupra acestuia, nu poate impune nici actul publicarii lui, nici forma în care hotarasc daca el va fi facut public sau nu, stabilind totodata daca va fi difuzat integral, trunchiat sau daca va fi rescris.

Pentru ziaristi, comunicatul este un „instrument de lucru si de referinta” – în cazul în care furnizeaza informatii despre subiecte ce vor face obiectul unor materiale mai ample – sau „un produs finit” – în cazul când este publicat direct. Principalele criterii de evaluare a importantei unui comunicat sunt, pentru jurnalisti, noutatea informatiei, interesul pe care acesta l-ar putea avea pentru publicul ziarului, al revistei sau al postului si calitatea redactarii textului.

Dupa Bernard Dagenais, autorul celei mai ample lucrari consacrate acestui gen (1990, p. 41), comunicatul are urmatoarele

caracteristici:

a) este un anunt sau un document transmis oficial de catre o organizatie sau de catre o persoana;

b) transmite o informatie legata de o idee, de un serviciu, de un produs, de un eveniment, de o situatie, de o informatie care poate interesa populatia sau un grup bine determinat al ei;

c) este redactat în mod special pentru presa de informare, în scopul publicarii si difuzarii lui;

d) este întotdeauna un document scris.

2. Clasificarea comunicatelor de presa

Bernard Dagenais distinge, dupa criteriul prezentei sau absenta unei luari de pozitie, doua mari categorii de comunicate:

a) comunicatul de informare, prin intermediul caruia se transmit invitatii, informatii simple sau statistici;

b) comunicatul de tip persuasiv, prin intermediul caruia se transmite o opinie sau o pozitie: o contestare, o dezmintire sau o acuza.

Dupa continutul difuzat, acelasi autor identifica mai multe tipuri

de comunicate (idem, pp. 43-71).

2.1. Comunicatul - invitatie

Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de comunicat este folosit pentru a invita jurnalistii sa participe la un eveniment organizat de institutia în numele careia este trimis; acesta poate fi o conferinta de presa, o inaugurare, o vizita, o alta manifestare publica. Comunicatul trebuie sa indice cu precizie tema evenimentului, numele organizatiei, participantii, momentul si locul actiunii, traseul si unele detalii legate de locul de întâlnire. Comunicatul – invitatie se trimite presei cu aproximativ doua saptamâni înaintea evenimentului anuntat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Abilitati Necesare pentru a Reusi in Profesia de Relationist.doc