Abordarea Legala a Procesului Decizional

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Abordarea Legala a Procesului Decizional.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Abordarea legala privind fundamentarea deciziilor administrative impune luarea în considerare a interesului public pe termen (crearea unui pachet de legi care sa permita cunoasterea si satisfacerea interesului public).

Caracteristici:

- Procedura speciala de adjudecare;

- Identificarea factorilor situationali;

- Considerarea intereselor partidelor din Opozitie;

- Corelarea intereselor politice cu legislatia;

- Orientarea catre satisfacerea interesului politic;

- Considerarea interesului public pe termen lung;

- Crearea pachetelor de legi; etc.

Abordarea juridica a deciziei în administratia publica se bazeaza pe o procedura distincta, adjudecarea, de a asigura ca indivizii, grupurile, corporatiile sau alte parti nu neaga drepturile lor sau, altfel spus, sunt tratate într-un mod incorect sau arbitrar, într-un mod adversar care afecteaza interesele lor. Adjudecarea este o forma speciala de decizie, una delimitata de o procedura elaborata, formalizata, de proceduri si reguli ce intentioneaza sa le identifice: (1) faptele unei situatii, (2) interesele partilor opuse si (3) echilibrul dintre aceste interese care se potrivesc cel mai bine cu cerintele legale sau servesc cel mai bine interesului public. Se presupune ca trecerea prin procedura judecatoreasca, într-un mare numar de cazuri ocupându-se în mod esential de aceeasi zona a politicii publice, va da posibilitatea construirii unei organizari a principiilor ce definesc interesul public.

Este folositor de gândit ca adjudecarea incumba doua categorii generale: prospectiva si retrospectiva. Prospectiva implica în mod frecvent cereri obisnuite ale serviciului public, companiilor de transport, emisiunilor de TV si radio si asa mai departe pentru dreptul de a modifica unele aspecte ale serviciilor lor, cum ar fi ratele lor, rutele sau programarea. Se poate, de asemenea, sa preocupe cererile de licente pentru a desfasura o afacere sau sa furnizeze un serviciu, într-un anume sector al economiei. Analiza intervine adesea atunci când cineva apeleaza la beneficiile bunastarii sociale si presupune ca partea privata sa înregistreze o cerere pentru un anume fel de schimbare si furnizare de informatii si sa motiveze cererea sa. În mod obisnuit, agentia publica îsi asuma raspunderea pentru a analiza cererea. Presupunând ca este implicata o anume controversa, cum ar fi aceea daca solicitantul este potrivit sau garanteaza cererea în interesul public, va fi sustinuta o audiere în fata unui judecator impartial de drept administrativ sau o audiere examinatorie. În timpul audierii i se va permite partii ce solicita schimbarea oportunitatea de a prezenta mai multe informatii relevante pentru aceasta solicitare. Personalul agentiei reglementate poate prezenta informatii contradictorii conform punctului sau de vedere asupra a ceea ce cere interesul public, ca o prezentare în linii generale în regulamentele relevante. Ambele parti vor putea sa prezinte martori si sa-i confrunte si fiecare parte sa examineze martorii celeilalte. O a treia parte poate fi invitata sa înainteze declaratii atât oral, cât si în scris. Examinatorul acestei audieri poate sa joace un rol activ în încercarea de a clarifica problemele, informatiile si opiniile înaintea agentiei. Acest stadiu al judecatii se va termina atunci când examinatorul ia o decizie. În general, decizia va fi revazuta la un nivel mai înalt în cadrul agentiei, adesea de catre o „comisie“ de un anume fel. Aceasta poate fi ratificata, respinsa sau amendata la acest nivel. Întregul proces va fi legal, în sensul ca este supus stabilirii regulilor de procedura (adica ordinea de desfasurare a procedurii legale, cine poate comparea ca martor, forma pe care o are dubla examinare a martorilor, si natura informatiilor ce pot fi prezentate la audiere). Judecata administrativa foloseste procedura adversara, dar este în general mult mai flexibila decât procedura din tribunal (judecatorii), în special în termenii conducerii evidente si a rolului mai activ jucat în mod frecvent de catre examinatorul audierii.

Al doilea tip de adjudecare este retrospectiva. Aici, un presupus delict intra în atentia unei agentii administrative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarea Legala a Procesului Decizional.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA”, IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA STIINTE ADMINISTRATIVE DISCIPLINA DECIZIA ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA