Actele Administrative

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Actele Administrative.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Monica Ardeleanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

ACTELE ADMINISTRATIVE

Notiunea de act administrativ

Terminologie. Consideratii cu caracter istoric si de drept comparat - Definitie

Terminologia utilizata are semnificatia sa in orice demers cognitiv stiitific, demersul teoretic de fundamentare a semnificatiei unui termen tine, inainte de toate, de ramura “stiintei specializate” si nu de semantica, ca stiinta gnerala a semnificatiei cuvintelor.

Literatura interbelica face o distinctie, mai intai, intre actele ”puterii executive” in raporturile cu Parlamentul si actele “facute de puterea executiva”, in raporturile cu cetatenii ori care au intervenit intre diversele servicii ale statului. Apoi actele “puterii executive” in raporturile sale cu cetatenii erau divizate pe doua categorii:

- actele de autoritate

- actele de gestiune

Actele de autoritate erau intelese ca fiind manifestari de vointa facute de un organ administrativ competent, prin care se crea o situatie juridica generala sau individuala, guvernata de norme de drept public, iar prin actul de gestiune se intelege manifestarea de vointa facuta de un organ competent, ce tinde sa creeze unui organism administrativ o situatie juridica , reglementata de dreptul privat.

Sub aspectul rezonantei in legislatie, in practica judiciara si in alte ramuri ale stiintei dreptului, se detaseaza doua formulari, si anume; act administrativ si, respectiv, act de drept administrativ.

Denumirea de acte de drept administrativ s-a propus in ideea evocarii mai clare a regimului elaborarii si respectiv,al efectelor actelor organelor administratiei de stat, emise in realizarea puterii de stat. S-a urmarit a se releva, chiar prin denumire, ca aceste acte sunt supuse unui regim juridic diferit de acela al actelor civile ale organelor administratiei de stat.

Fata de stadiul actual al legislatiei, pentru stiinta dreptului administrativ, ca de altfel si pentru practica administrativa sau judecatoreasca, prezinta interes notiunea de act administrativ in sens formal-material, precum si notiunea de act administrativ in sens functional-juridic.

Prin act administrativ intelegem acea forma juridica principala a activitatii organelor administratiei publice, care consta intr-o manifestare unilaterala si expresa de vointa de a da nastere, a modifica sau a stinge drepturi si obligatii, in realizarea puterii publice, sub controlul principal de legalitate al instantelor judecatoresti.

Ca o definitie ,,generala”, in acceptiunea structural-organizationala, actul administrativ este acea forma juridica de realizare, ca activitate principala ori secundara, a faptului administrativ, de catre organe de stat sau, in baza legii, de organe nestatale, ce concretizeaza manifestarea unilaterala de vointa a acestora, intr-un regim juridic administrativ, tipic sau atipic, dupa caz.

2. Trasaturile actului administrativ

Delimitarea sferei acestora

Trebuie spus de la inceput ca in literatura de specialitate nu exista o unanimitate de opinii cu privire la numarul, denumirea si continutul trasaturilor actului administrativ (de drept administrativ). Unele elemente comune sunt regasite la toti autorii de drept administrativ si anume: sunt acte juridice, sunt manifestari unilaterale de vointa, sunt emise in realizarea puterii de stat.

Actul administrativ este supus unui regim juridic specific. Regimul juridic specific al actului administrativ, pe care il denumim regim de drept administrativ, este stabilit, in principal, de Constitutie si de Legea nr. 29/19990, legea conticiosului administrativ. Art. 48 din Constitutie lasa deschisa posibilitatea atacarii in justitie si a actelor administrative ale celorlalte organe de stat.

Se desprind urmatoarele trasaturi ale actului administrativ, in sens formal – material:

Este forma juridica principala a activitatii organelor administratiei publice.

Este o vointa juridica unilaterala.

Este emis numai in realizarea puterii publice

Are un regim juridic specific, in centrul caruia se afla Legea continciosului administrativ (Legea nr.29/1990)

1. Actul administrativ este forma juridica principala a activitatii organelor administratiei publice

Prin aceasta trasatura evocam genul proxim al actului administrativ – formele concrete de activitate ale organelor administratiei publice.

Actul administrativ apare ca una din formele cu semnificatie juridica prin care organele administratiei publice isi realizeaza competenta, implicit sarcinile, si este forma juridica principala a administratiei publice ca activitate.

Ponderea actului administrativ in sfera formelor de activitate ale organelor administratiei publice, variaza dupa cum ne plasam la un nivel ierarhic sau altul al organizarii administratiei publice, respectiv dupa cum este vorba de un organism de ramura sau de domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actele Administrative.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA BUCURESTI - DEPARTAMENTUL DE ÎNVATAMÂNT LA DISTANTA - CREDIS