Actuala Procedura a Adoptiei

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Actuala Procedura a Adoptiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Maria Harbada

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Reglementarea adoptiei -

Tema enuntata este de maxima importanta dar si de o stricta actualitate. Ea se inscrie in

contextul mai larg al problematicii drepturilor copilului, asa cum apar reglementate in legislatia

actuala de dreptul familiei. , •

Interesul pentru o asemenea terna este justificat sj de actualul context politic, economic si juridic, care impune reevaluarea institutiilor juridice tfaditionale.

Este un adevar incontestabil ca protectia copilului in general, si mai ales protectia lui alternativa prin adoptie, s-a aflat de cativa ani si se afia in atentia legiuitorului dar si a doctrinarilor si practicienilor din sfera vietii juridice.

Schimbarile ce au intervenit in protectia si promovarea drepturilor copiilor( cu deosebire a celor adoptati) au declansat in literatura si practica vii si ample dezbateri, unele cu grad ridicat de complexitate, care necesita un studiu atent, aprofundat. asupra tuturor coordonatelor subiectului in discutie.

In dezvoltarea aspectelor pe care le implica adoptia se impune definirea acestui concept pe baza art. 1 din Legea adoptiei si prezentarea principiilor si a notiunii de " familie", precum si a cadrului normativ si institutional din acest domeniu, evidentiind particularitatile pe care la prezinta actualul regim juridic, fata de reglementarea ei anterioara prin O.U.G. nr. 25/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform legii.,adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legatura de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului( art. 1 din Legea nr. 273/2004).

Legea actuala aseaza la baza procedurii adoptiei urmatoarele cinci principii, numai primul dintre ele fiind reglemetat in legea anterioara:

- principiul interesului superior al copilului;

- principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial;

- principiul continuitatii in educarea copilului, tinandu-se seama de originea sa etnica, culturala si lingvistica;

- principiul informarii copilului si luarii in considerare a opiniei acestuia in raport cu varsta si gradul sau de maturitate;

- principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei.

Conceptul "familiei" in acceptiunea Legii nr.273/2004 privind regimul juridic al adotiei, prezinta aspecte noi.

Anumiti termeni sau expresii din actul normativ actual au dobandit o acceptiune juridica adecvata noului cadru normativ si institutional din acest domeniu de reglementare.

Conceptului " familiei" ii sunt acordate mai multe semnificatii, si anume:

- familia adoptatoare, ce inseamna sotul si sotia care au adoptat sau doresc sa adopte conditiile prezentei legi( a adoptiei); -

- familia, cu semnificatia de parintii si copii aflati in intretinerea acestora;

- familia extinsa- alcatuita din parintii, copilul si rudele firesti ale acestuia, pana la gradul IV

inclusiv;

- familia substitutiva formata din persoanele, altele decat cele ce apartin familiei extinse ce asigura cresterea si ingrijirea copilului,in conditiile legii adoptiei.

2.PROCEDURA ADOPTIEI INTERNE (NATIONALE)

2.1.Procedura administrativa:

In comparatie cu reglementarea anterioara ', actuala procedura a adoptiei aduce modificari esentiale care sunt de natura sa apropie, in mare masura, reglementarile din dreptul nostru de normele internationale in aceasta materie.

Una dintre particularitatile noii proceduri consta in reglementarea unitara a celor doua feluri de adoptie:

« interna( nationala). conform prevederilor art. 19-38 din Legea nr. 273/2004: « international a, (ait. 39-49 din acelasi act normativ

Procedura utilizata in adoptia nationala implica in mare masura autoritatea administrativa prin directia generala de asistenta sociala sj protectia copilului(DGASP )de la domiciliul adoptatorului ori a familiei adoptive si se realizeaza prin:

- atestarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare care au aptitudinea de a educa un copil, indeplinind toate garantiile morale si materiale cerute expres de lege;

- deschiderea procedurii adoptiei interne de catre instanta judecatoreasca la cererea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului;

- incredintarea( provizorie) a copilului in vederea adoptiei, de catre instanta judecatoreasca competenta, prin hotarare irevocabila;

- incuviintarea adoptiei de catre tribunalul competent., conform legii adoptiei. Prezentam fazele - administrativa si judecatoreasca- si etapele distincte din procedura adoptiei

nationale pe care acestea le contin pentru a evidentia noutatea reglementarii adoptiei din Leger nr.

273/2004 si superioritatea ei fata de vechiul cadru normative din domeniu.

1) Atestarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului. Aceasta noua institutie publica cu personalitate juridica, infiintata in subordinea Consiliilor Judetene, respectiv Consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in conditiile legii , face evaluarea garantiilor morale si a conditiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Actuala Procedura a Adoptiei.doc

Alte informatii

Proiect realizat la Dreptul Familiei, FEAA