Aspecte ale Infractionalitatii Informatice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Aspecte ale Infractionalitatii Informatice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Molnar

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

In acest referat voi incerca sa prezint principalele aspecte ale delincventei prin intermediul calculatorului. Dupã cum se stie, fenomenul a cãpãtat astãzi o amploare deosebitã. În ultimii ani calculatorul a devenit deja principalul corp delict al infractiunilor moderne.

Voi vorbi despre tehnologia informatiei din punct de vedere infractional si juridic, despre frauda informaticã si implicatiile ei, despre pirateria software, securitatea sistemelor de calcul de acasã sau de la birou, despre ce înseamnã comertul electronic, semnãtura digitalã si riscurile pe care le comportã acestea, despre criptãri si decriptãri, virusi si tehnicile de protectie împotriva lor, despre cine si ce poate ameninta un sistem informatic, despre metode elementare de protectie împotriva atacurilor persoanelor neautorizate, despre hackeri sau spãrgãtorii de coduri. Cu alte cuvinte, vom face cunostintã cu cele mai noi aspecte ale fenomenelor de delincventã pe calculator, cu stiri proaspete si sentinte penale, cu legea copyrightului, a protectiei dreptului de autor si cum se aplicã toate acestea, atât în tara noastrã cât si în strãinãtate, cu referire la programele informatice. Vom încerca sã pãtrundem, atât cât ne putem permite, în "etica" si "psihologia" spãrgãtorilor de coduri si vom aborda si alte probleme din acest domeniu atât de fascinant si controversat al informaticii moderne.

Din cauzã cã unii termeni pot pãrea "prea tehnici" pentru multi dintre cititori, ei vor fi explicati pe mãsurã ce se va considera necesar. Pentru început vom încerca sã explicãm ce semnificã si ce uprinde infractionalitatea informaticã.

În termeni juridici, infractiunea informaticã înseamnã folosirea calculatorului ca obiect prin intermediul cãruia se sãvârseste o infractiune, deci o faptã care prezintã un pericol social, sãvârsitã cu vinovãtie si prevãzutã de legea penalã. Simpla sustragere de componente de comunicatie sau de calculatoare electronice nu reprezintã o infractiune de naturã informaticã, ea fiind calificatã drept un furt obisnuit.

Infractiunile informatice sunt multiple si diverse. Un catalog al acestora poate fi incomplet deoarece, domeniul fiind în continuã efervescentã, se îmbogãteste permanent cu tipuri noi de infractiuni. Existã totusi o listã al principalelor tipuri de infractiuni. Aceasta include pe cele care sunt cunoscute astãzi si catalogate, precum: frauda informaticã, falsul informatic, prejudiciile aduse datelor si programelor de calculator, sabotajul informatic, accesul neautorizat, interceptarea neautorizatã, reproducerea neautorizatã de programe protejate, alterarea datelor sau a programelor de calculator, spionajul informatic, utilizarea neautorizatã a unui calculator sau a unui program de calculator.

Tara noastrã nu dispune nici la aceastã orã de o legislatie care sã combatã infractionalitatea sãvârsitã prin intermediul calculatorului. Majoritatea tãrilor dezvoltate din lume si-au rezolvat de multã vreme aceastã problemã, desi nu în toate cazurile la modul ideal. Existã si o recomandare a Consiliului Europei, R(89)9, atât pentru statele membre cât si pentru cele aspirante la statutul de tarã comunitarã, deci inclusiv pentru România, recomandare care calificã toate aceste aspecte ale delincventei prin intermediul calculatorului. Aceasta ar putea fi folositã cu usurintã pentru armonizarea legislatiilor interne cu cele comunitare. Si mai mult ca sigur cã acest lucru se va întâmpla în viitorul foarte apropiat. Altfel riscãm sã rãmânem acolo unde ne situãm astãzi si în acest domeniu în care - sunt argumente suficiente sã credem asta - am putea avea ceva sanse de a ne demostra capacitatea de popor inteligent si capabil sã se adapteze rapid la tehnologiile de vârf ale lumii.

Legislatia pentru delicte informatice

Cu toate cã tara noastrã nu dispune de o legislatie adecvatã în acest domeniu (nici mãcar un singur cuvânt din Codul Penal nu pomeneste de infractiunea de naturã informaticã, desi acesta a fost modificat recent, ca sã nu mai vorbim de Codul Civil care este de pe vremea lui Cuza), totusi anumite fapte sãvârsite prin intermediul calculatorului, pot fi echivalate cu unele prevederi din Codul Penal. Dintre acestea am putea exemplifica urmãtoarele: falsificarea de monedã sau de alte valori cu scannere performante, imprimante laser, fabricarea intrumentelor proprii de falsificare. Chiar si omorul sãvârsit prin intermediul calculatorului (pentru cã, desi nu la noi, asemenea lucruri s-au întâmplat prin modificarea premeditatã a unor diagnostice în SUA), poate fi pedepsit de legea penalã. Însã existã multe alte delicte informatice care nu au nici un corespondent în legislatia româneascã. De exemplu, infestarea, intentionatã sau nu, a unor calculatoare sau retele de calculatoare, cu virusi informatici, care, se stie, pot provoca uneori pagube imense. Stergerea sau alterarea datelor sau programelor de calculator, intruziunea în sistemele de calcul a unor persoane neautorizate, sunt de asemenea fapte încã neprevãzute de legislatia noastrã. Si ca ele sunt multe alte fapte de acest gen, care pot aduce prejudicii importante persoanelor fizice sau juridice, institutiilor de stat sau particulate, reprezentând totodatã si un real pericol social.

Din punct de vedere istoric, cu mai bine de cincisprezece ani în urmã, pe plan mondial a existat o încercare de catalogare a pericolelor sociale de naturã informaticã, fiind grupate în categoria "Computer Aided ..." din care fac parte cunoscutele acronime informatice CAD, CAM, CAE, CASE etc. S-a propus atunci ca faptele criminale sãvârsite prin intermediul calculatorului sã se numeascã "Computer Aided Crime". Din motive usor sesizabile, un român a venit cu o contrapropunere de denumire autohtonã, abreviatã prin DAC - "Delincventa Asistatã de Calculator". Indiferent de denumirea acestor fapte, un lucru este sigur, ele nu mai pot fi neglijate deloc astãzi, când este evident cã în viata noastrã de zi cu zi, calculatoarele ocupã un loc din ce în ce mai important si, din nefericire, în paralel cu spectaculoasa evolutie a acestora, ia amploare si o infractionalitate specificã.

Prin pirateria software se întelege folosirea nepermisã si utilizarea fãrã drept de autor a software. Se spune cã rata pirateriei soft din tara noastrã este una dintre cele mai ridicate din lume. Dacã facem abstractie de Rusia, în topul european al pirateriei programelor de calculator tara noastrã ocupã de multã vreme primul loc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte ale Infractionalitatii Informatice.doc